ÇOŞKUNALP PİYASALARI DEĞERLENDİ

Kurban Bayramını geride bıraktığımız bu günlerde  ekonomik sarsıntılar devam ediyor.

CCK Kuyumculuk İşletmecisi Cüneyt Çoşgunalp, bayramda ve ilerleyen günlerdeki Türkiye ekonomisini Çakır Medya kameralarına değerlendirdi.

Ekonomide hissedilir bir şekilde hareketlenmeler yaşandığını ifade eden CCK Kuyumculuk İşletmecisi Cüneyt Çoşgunalp, ekonomi bu şekilde devam ederse 2019 yılında ekonomik küçülme yaşanabileceğini belirtirken şunları söyledi.

CCK Kuyumculuk İşletmecisi Cüneyt Çoşgunalp:

Bayram içinde fiyatlarımız oldukça sakindi. Dolar ve Türk Lirası 6 liranın bir miktar altında 5,85’e kadar gerilemiş, akabinde Euro da 7 liranın altında 6,80’e kadar düşmüş, gram altın iste 220 ile 230 Türk Lirası fiyatları aralığında çalışılmıştı. Bunun en büyük etkeni özellikle Londra ve New York borsasından kaynaklanan bayram süresince Türk Lirasının bir miktar değer kazanmasıydı.

Bütün Gelişen Piyasalarda Ekonomik Sıkıntılar Yaşanıyor

Bu pazartesi gününden itibaren döviz sepeti yine Dolarda 6, Euro ise 7 Türk Lirasının üzerinde oluştu. Bugün itibariyle Dolar 6,41 Türk Lirası, Euro ise 7,48 Türk Lirası olarak bankalar arası piyasalarda işlem görmeye devam ediyor. Gram altın 245 ile 250 Türk Lirası arasında hareket ediyor.

Bu durumun en büyük sebeplerinden birisi küresel bazda Amerika merkezli finans hareketlerinin oluşmasıdır. Sadece bizim değil tüm gelişen piyasalarda hatta Avrupa Birliği’nin bazı ülkelerinde de aynı derecede sıkıntılar yaşanmaktadır. Amerika ile yaşadığımız siyasi gerginlik olduğu için bu hareketlenmeler bizde biraz daha sert hissediliyor. Tahminimiz bu fiyat hareketlerinin bu sertlikte bir miktar daha devam etmesidir. Çünkü Eylül ve Ekim aylarında özellikle Amerika tarafında bir çok siyasi gelişme olabileceği tahmin ediliyor.

Önümüzdeki Aylarda Döviz Sepetinin Gerileyeceğini Düşünmüyoruz

Eylül ayının 12’si gibi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının faiz toplantısı gerçekleştirilecek. Burada bir faiz arttırımı piyasalar tarafından beklenmiyor ve Ağustos ayı enflasyonu ve cari açığı beklenilenin biraz üzerinde gelebilir.

Bu durumlar Türk Lirası üzerinde biraz baskı yaratabilir. Döviz sepeti maalesef önümüzdeki birkaç ay içinde hissedilebilir şekilde gerileyeceğini tahmin etmiyoruz. Şuanda bir fiyat vermek yanlış olur çünkü 15 gün önce Türk Lirası bir gün içinde %22 civarında değer kaybetti. Bu çok büyük bir rakamdır çünkü geçtiğimiz krizlerle karşılaştırdığımızda, o krizlerin kademeli artışlar olduğunu ve o dönemdeki ekonomik durumun neticeleriydi.

Fakat şuanda Türkiye Cumhuriyeti hazinesinin sahip olduğu değerlere bakıldığında bu artışı hak etmediğini görüyoruz. Amerika, Çin ve Avrupa Birliği kaynaklı ticari savaşlar olduğu için bizimki gibi gelişen ekonomiler maalesef çok kötü etkileniyor.

Ekonomi Bu Şekilde Devam Ederse 2019’da Ekonomik Küçülme Oluşabilir

Türk Lirası 3,70 civarında başladığı yeni yılı, şuanda 6,40’larla devam ettiriyor. Bu hemen hemen %65 civarında bir değer kaybı demektir. Bu durumun sonucu olarak da enflasyon ve hayat pahalılığı oluyor. 2019 yılı itibarı ile bu şekilde devam edilirse bir ekonomik küçülme oluşabilir. Bununla birlikte ithalat ve cari açık bir miktar aşağı çekilecektir.

Döviz Yatırımcıları Hesabını Türk Lirası’na Göre Yapmalıdır

Altın için para hazır olunca almalarını, lazım olunca satmalarını tavsiye ederiz. Bu şekilde davranırlarsa hiçbir zaman zarar görmezler. Döviz yatırımcıları ise hesabını Türk Lirası’na göre yapmalıdır. Maliyet hesaplarına göre Türk Lirasını karşılaştırıp bu karlarını realize etmelilerdir. Hiçbir şey sonsuza kadar çıkmaz, sonsuza kadar da düşmez. Herkesin kendi ekonomilerine göre risk almadan alışverişlerine devam etmelerini tavsiye ederiz.

Türk Bankacılık Sektöründe Korkulacak Bir Durum Yok

Türk bankacılık sektöründe hissettiğimiz hiçbir korkulacak şey yoktur. Çünkü Türk Bankacılığı 2015 ve 2016’daki olayları ve sınavları çok güzel bir şekilde atlatmıştır. Finans sektöründe hiç bir aksama görmüyoruz çünkü Türk Bankacılık sektörü oldukça sağlam ve kontrol altına alınmıştır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Exit mobile version