DİSK Emekli-Sen Ünye Şubesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, Dominik Cumhuriyeti’nde Patria Mercedes, Minerva Argentina ve Maria Teresa isimli Mirabel kardeşlerin diktatör Trujillo’ya karşı yürüttükleri mücadeleye atıfta bulunularak, günün kadına yönelik şiddetle mücadele gününe dönüştüğü vurgulandı.
Mirabel kardeşlerin 25 Kasım 1960’ta öldürülmesinin, Birleşmiş Milletler tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü olarak ilan edildiğini hatırlatan açıklamada, bu mücadelenin toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ataerkil şiddet, aile içi şiddet, savaş, ırkçılık ve kadınların haklarının yok sayıldığı sistemler karşısında kadınların eylem günü olduğu belirtildi.
Açıklamada, Mirabel kardeşlerin öldürülmesinden bugüne, dünyada kadına yönelik şiddetin artmaya devam ettiği ifade edilerek, şu örnekler verildi:
- Dünyada her 3 kadından 1’i fiziksel şiddet yaşıyor.
- Her 6 dakikada bir, bir kadın tecavüze uğruyor.
- Hindistan’da her gün 5 kadın çeyiz kavgası yüzünden öldürülüyor.
- Hindistan’da Hint Sati geleneği hala devam etmekte, kadınlar ölen kocalarının cesetleriyle birlikte canlı canlı yakılmakta.
Ülkemizde de kadına yönelik şiddetin arttığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de 2024 Ocak ayından bu yana 327 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü, 100 kadının taciz edildiği, 39 çocuğun öldürüldüğü, 521 kadına şiddet uygulandığı belirtildi. 2023 yılına göre, 2024’te kadın cinayetleri ve çocuk istismarlarının arttığı ifade edildi.
Siyasi iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin bu artışın önemli bir nedeni olduğuna vurgu yapılan açıklamada, bu sözleşmenin kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi amacı taşıdığı hatırlatıldı.
DİSK Emekli-Sen Ünye Şubesi açıklamasında, kadınların haklarını savunmaya ve toplumsal cinsiyet eşitliğini savunmaya devam edeceklerini belirterek şu taleplerde bulundu:
- İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden hayata geçirilmesi.
- 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un etkin şekilde uygulanması.
- ILO 190 sayılı şiddet ve tacizi önleme sözleşmesinin uygulanması.
- Kadınların güvenceli çalışma hakkının sağlanması.
- Kadın cinayetleri ve şiddet olaylarında cinsiyetçi cezasızlık politikalarından vazgeçilmesi.
- Kadınların örgütlenme hakkının tanınması ve desteklenmesi.
Açıklama, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz! Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! Yaşasın kadın dayanışması!” sloganıyla son buldu.
Mirabel kardeşlerin mücadelesi ile başlayan kadın hakları mücadelesinin direncine vurgu yapılan açıklamada, kadınların susmaması, korkmaması ve itaat etmemesi gerektiği dile getirildi.