DR.Turgay Güven’den Aşı Gerçeği

Adsız

Son günlerde çocuklara yapılan aşılar hakkında, aşıların zararlı olduğu ve çeşitli riskler taşıdığı gibi söylentiler kulaktan kulağa dolanmakta. Bizler de Çakır Medya\Ünye Net Haber ailesi olarak siz değerli okurlarımızı bilgilendirmek adına Güvenay Eczanesi sahibi ve aynı zamanda Çocuk Dr. Turgay Güven ile kısa bir röportaj yaptık.

Dr. Turgay Güven konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamalarda, küçük yaşlarda gerekli olan aşıların yapılmaması durumunda çocuklarımızda ilerleyen dönemlerde kabakulak, boğmaca, tatanoz, çocuk felci, hepatit gibi hastalıkların görülebileceğini, bu sebepten dolayı aşıların kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi.

Dr. Turgay GÜVEN;

”Son günlerde çocuklara yapılan aşılar hakkında medyada bazı eleştiriler çıkmaktadır. Bu aşıların çocukları zehirlendiği, içerisinde civa ve alüminyum bulunduğu için bebeklik ve çocukluk yaşlarında bulunan çocuklara zarar verebileceği, onların ileriki yaşlarında gelişmelerine engel olacağı türden söylentilerle kamuoyunda aşılara karşı bir güvensizlik yaratılmaya çalışılmıştır.

Aşılar, bakteri, virüs gibi enfeksiyon etkenlere karşı bir panzehirdir

Aşılar günlük hayatta ölümcül hastaları bile önleyen bakteri, virüs gibi enfeksiyon etkenlere karşı bir panzehirdir. Aşılar; zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etken parçaları, çeşitli zehirli maddelerinden oluşur. Vücut aşıyı aldığı zaman antikor üretir ve bağışıklık sistemi oluşur. Aşı sayesinde önceden oluşan antikorlar, karşısına gelen maddelere karşı savaş açar. Yani vücut hastalıklara karşı hazırlıklı hale gelir.

Aşıların kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir

Yıllar önce Ünye’nin köylerinden birinde çocuklarda kızamık salgını görülmüştü. Sağlık Müdürlüğünce yapılan araştırmalarda, ailelerin çocuklarını, kısırlık yapıyor söylentisi ile aşılama ekiplerinden sakladıklarını tespit etmişlerdi. Akabinde yine hatırlanacağı gibi Ordu’da bir aile, bebeklerine TC Sağlık Bakanlığınca rutin olarak yapılan bebeklik aşılarına karşı çıkmıştı. Bunun üzerine sağlık elemanlarının aşının mutlaka yapılması gerektiğini yapılmadığı takdirde bebeklerinin, ilerleyen dönemlerde kabakulak, boğmaca, tetanos, çocuk felci, hepatit gibi hastalıklar geçirebileceklerini anlatmışlardır. Akabinde aile mahkemeye müracaat etmiş ve mahkeme sağlıkçıların aşı yapmalarına izin vermiştir.

Eğer aşılarda bir risk görülseydi kendi çocuklarımıza uygulamazdık

Konuyla ilgili bilgi veren doktorlar sürekli olarak aşıların bazı yan etkileri olduğunu zaten bildiklerini ancak uzun zamandan beri yapılan bu aşılamalar da herhangi bir risk görünmemiş olduğunu belirtmişlerdir. Keza öyle bir şey olsaydı biz kendi çocuklarımıza bu aşıları yaptırmazdık. Üstelik bütün bu aşılar Dünya Sağlık Örgütünün gözetiminde ve son derece modern laboratuvarlarda üretilmektedir.

Aşıların yan etkileri mutlaka vardır fakat kesinlikle hiçbir riski yoktur

Aşıların yan etkileri değişiklik gösterir. Canlı aşı yapılmasından sonra hafif bir şekilde atlatılır. Kızamık aşısının ardından hafif ateş ve döküntü olabilir. Ölü bakteri, anatoksin yada virüsler gibi etkisizleştirilmiş madde içeren iğnelerin yan etkileri; ateş, kırıklık, aşı vurulan yerde kızarıklık şişlik gibi sonuçlar ortaya çıkabilir.
Aşı ağır ve hafif komplikasyon olarak ikiye ayrılır. Ağır komplikasyon az görülen bir durumdur. Çırpınma nöbetleri, nadir olarak beyin iltihabı görülür. Çocuklarda boğmaca, kızamık, çiçek aşılarından sonra görülür. Hafif komplikasyon da ise deri de yol açtığı belirtilerdir. Aşı olan bölgede lenf bezleri şişkinlik oluşur.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Exit mobile version