İSTE İZLENECEK YOL
Elektrik Kayıp Kaçak Bedeli Örnek Dilekçe Burada. Elektrik faturalarına Nisan 2011’den itibaren “Kayıp/Kaçak bedeli” adı altında kaçak kullanım ve alt yapı yetersizliğinden oluşan kayıp nedeniyle bir toplam bedel yansıtılmaktadır.
lektrik faturalarına Nisan 2011’den itibaren “K/K bedeli” adı altında kaçak kullanım ve alt yapı yetersizliğinden oluşan kayıp nedeniyle bir toplam bedel yansıtılmaktadır. Elektrik bir zaruri ihtiyaçtır. Günün neredeyse yirmidört saati onun verdiği enerji ile sağlanmaktadır. Ancak son zamanlarda elektriğe yapılan % 15’lik yüksek zam ve faturalara yansıtılan % 15 oranındaki kayıp, kaçak bedeli yaklaşık olarak faturalarımıza ek olarak % 30’luk bir artış ve ek bir külfet getirmiştir.
Hakem heyetine müracaat için dilekçe örneği
KAYIP KAÇAK BEDELİ ÖRNEK DİLEKÇEYİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
Hakem heyetine müracaat için dilekçe örneği; Bu dilekçe ticari firmalar için kullanılamaz. Yalnızca şahıs abonelikleri için kullanılabilir.+
Elektrik dağıtım şirketleri, abone grubuna göre değişmekle birlikte (konut, sanayi, ticarethane, resmi daire gibi) faturanın yaklaşık yüzde 14’ünü ‘kayıp-kaçak bedeli’ olarak tahsil ediyor. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun “Hırsızın kullandığı Kaçak enerji dürüst vatandaştan tahsil edilemez” diyerek aboneden kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına hükmettiği karara konu dava, Mersin Silifke’de bir elektrik abonesinin şikayetiyle başlamıştı. Abone, elektrik faturalarından alınan kayıpkaçak parasının yasalara aykırı olduğunu belirterek, iadesi için başvurmuştu.
BAŞVURU İÇİN İŞLEM KOLAY
KAYIP-KAÇAK PARASI – ÖRNEK DİLEKÇE İÇİN TIKLAYIN
Abonelerin, kayıp-kaçak parasını alabilmek için Yargıtay’ın son kararını emsal gösterip dağıtım şirketi aleyhine dava açmaları gerekiyor. Davada aboneler, hem halen tahsil edilen kayıpkaçak bedeli için tedbir isteyecek hem de geçmiş 10 yıllık bedelin iadesini talep edecek. Abonelerin, faturaları 2 bin lira altı ise tüketici hakem heyetine (fatura tutarına göre), 2 bin lira üstü ise mahkemeye başvurmaları gerekiyor.
Yargıtay’ın ‘Elektrik abonesinden kayıpkaçak parası alınamaz’ kararı, vatandaşın şimdiye kadar ödediği paraların da geri alınmasının yolunu açtı. Bugüne kadar yapılan itirazlar da böylece karşılık buldu. Emsal niteliğini taşıyan karar sonucu, aboneler dağıtım şirketlerinden kayıp-kaçak bedelini tahsil edebilecek. Sadece 2014 yılı için vatandaştan alınan para 5-6 milyar lirayı buldu. Bu bedel 36.9 milyon aboneye bölündüğünde, her abonenin 2014 yılı için 162 liralık alacağı olduğu ortaya çıkıyor. Üstelik vatandaş, elektrik dağıtım firmalarından ödediği paraları geriye dönük olarak da talep edebilecek. Vatandaşın geriye dönük 10 yıllık alacağını talep etmesi durumunda ise abone başına alınacak miktarın bin lirayı geçmesi bekleniyor.
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARAR VERİYOR
Saatlerce kuyrukta bekleyip kayıp-kaçak ödeme belgelerini alan vatandaşlar, bu belgeleri Kaymakamlıklarda bulunan Tüketici Hakem Heyetleri’ne veriyor. Yetkililer, bundan sonraki süreçte ise Hakem Heyetleri’nin başvuruları değerlendirip ödeme yapılıp yapılmayacağına karar vereceğini, ödeme yapılmasına karar verilmesi halinde ise bu durumun dağıtım şirketine bildirileceğini ve şirketin de aboneye parasını iade edeceğini kaydetti.