Fındık Bahçelerinde Gübreleme Öncesi Toprak Tahlili Uyarısı

rt

Fındığın yüksek verimde kalmasını sağlamak, iyi ve kaliteli ürün almak, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığını artırmak için toprak analiz sonuçlarına göre usulüne uygun bir şekilde gübreleme yapmak gerekmektedir.

Konu hakkında fındık üreticilerini bilgilendirici açıklamalarda bulunan Ünye Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Çalık, toprak analizleri yaptırılmadan uygulanan gübrenin, üründe azalmaya neden olabileceği gibi fındığın dengesiz beslenerek ekonomik yönden çiftçinin zarara uğramasına yol açabileceğini belirtti.

Ünye Ziraat Odası Genel Sekreteri Cengiz Çalık açıklamasına şu şekilde devam etti;

“Yapılan araştırmalar neticesinde uygulanması gereken azotlu gübrenin ancak %37,1 ’i, fosforlu gübrenin %21,2 ’si ve potasyumlu gübrelerin %5,9 ’unun kullanıldığı belirlenmiştir. Toprak analizleri neticesinde uygulanacak gübre miktarının yanı sıra gübrenin çeşidi, uygulama zamanı ve tekniği de çok önemlidir. Özellikle toprakların diğer özellikleri de dikkate alınarak uygun gübre seçimi yapılmalıdır.

Fındıkta gübrelemenin biz toprak tahlil sonucuna göre yapılmasını öneriyoruz. Vatandaşlar bize topraklarını 7-8 bölgeden getirilerse ücreti karşılığında tahlillerini yapıyoruz ve 1-3 hafta sonra çıkan tahlil sonuçlarıyla kendilerine, topraklarına uygun gübreleme metotlarını anlatıyoruz. Bu tahlil için uygun zaman Ağustos-Eylül ayıdır. Vatandaşlar bu aylarda topraklarını kuru vaziyette bize getirirlerse doğru bir tahlil gerçekleştiririz. Sonrasında ise toprak tiplerine uygun hangi çeşit gübrenin, ne zaman ve ne şekilde konulması gerektiğini anlatıp yardımcı oluruz. Örneğin toprağın azotlu gübreye ihtiyacı varsa, gerekli gübrenin ikiye bölünüp Şubat-Mart ve Mayıs-Haziran döneminde olmak üzere iki seferde uygulanmasını öneriyoruz.

Fındık yaşları ileriye gittiği için bu konuda İlçe Tarım Müdürlüğü’nün ve Ziraat Odamızın çalışmaları var. Bölgemize Kastamonu ve Bolu’dan getirttiğimiz daha uzun yıllar verimli olan hatta yaklaşık 80 yıl yaşayan ve dondan etkilenmeyen dal fideleri aşılama yapıyoruz. Bununla alakalı verim alıp alamayacağımızı araştırıp, test ediyoruz. Bölgemizde daha verimli fındık yetiştirmek için çalışıyoruz. “ dedi.

Exit mobile version