Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada

Kemal YILMAZ

Valiliğin desteğiyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odaları işbirliğinde il genelinde 670 mahallede 2 bin 10 adet örnek fındık bahçesi oluşturmak amacıyla Kasım 2019 tarihinde hayata geçirilen “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi” kapsamında görevli teknik personellerden oluşturulan 35 budama timi 19 ilçede örnek bahçeler oluşturmaya devam ediyor. 

Konu hakkında açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal YILMAZ; “Ana ürünümüz fındıkta, doğru uygulamaları yaygınlaştırarak verim ve kaliteyi artırmak, dolayısı ile üreticilerimizin fındık üretiminden daha fazla gelir elde edebilmelerini sağlamak amacıyla 2019 yılı Kasım ayında Ordu Valiliğimizin desteğiyle “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi”ni hayata geçirmiştik. Projemiz kapsamında Kasım 2019 – Mayıs 2020 dönemi içerisinde budama timlerimiz tarafından binin üzerinde örnek fındık bahçesi oluşturulmuştu. Şimdi ise fındıkta hasat ve harman işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte projemize kaldığımız yerden devam ediyoruz. İl-İlçe Müdürlüklerimiz ve Ziraat Odalarımızda görevli teknik personellerden oluşturduğumuz 35 budama timi 19 ilçemizde yeni örnek bahçeler oluşturmaya başladı.” ifadelerini kullandı.

Fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla uygulanan projelerin meyvelerini verdiğini belirten İl Müdürü Kemal YILMAZ; “2014 yılında ilimizde “fındıkta verim ve kalite artacak” sloganıyla önemli çalışmalar başlatmıştık. 2014 yılından günümüze kadar uygulanan projeler ve yeni uyguladığımız “Fındıkta Örnek Uygulama Timleri Sahada Projesi” ile birlikte ilimiz genelinde 2 bin 500’ün üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Oluşturduğumuz örnek bahçelerimizde verim 250-350 kg aralığında gerçekleşti. Uyguladığımız projelerimiz üreticilerimiz tarafından da çok benimsendi ve ilimiz genelinde örnek bahçelerin sayısı her geçen gün artarak devam etti. İlimizde son 10 yılda gerçekleşen fındık üretim miktarlarını ele aldığımızda fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla 2014 yılından bugüne yaptığımız çalışmaların başarıya ulaştığı açıkça görülüyor. Bunu rakamlarla ifade edecek olursak TÜİK verilerine göre son 5 yılda ilimizde gerçekleşen verim ortalaması bir önceki 5 yılın ortalamasından dekara 21 kg daha fazladır. Fındık üretiminde dekara sağlanan bu 21 kg’lık verim artışının, fındık üretim alanımız ve bugünkü fındık fiyatları dikkate alındığında ilimiz ekonomisine katkısı yaklaşık 1 milyar TL’dir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere Ordu ili olarak ana ürünümüz fındıkta verim ve kaliteyi artırma noktasında emin adımlarla ilerliyoruz. Bundan sonrası içinde üreticilerimiz ve sektörün diğer temsilcileri ile birlikte yapacağımız çalışmalarla fındığın ilimiz ekonomisine olan katkısını daha da arttıracağız.” dedi.

Üreticilerimizin hiç zaman kaybetmeden önümüzdeki üretim sezonunun hazırlıklarına başlaması gerektiğini söyleyen İl Müdürü ; “Üreticilerimizin arzu edilen verim ve kaliteye ulaşabilmesi için toprak tahlili yaptırmalarını, tahlil sonuçlarına uygun  gübreleme yapmalarını, ayrıca bahçelerinde tekniğine uygun olarak budama işlemlerine hemen başlamaları gerektiğini” hatırlatarak sözlerine son verdi.

Exit mobile version