Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Fındık Tanıtım Grubu’na sunulan ‘Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Fındık Yeşil Kokarcası Eğitim ve Uygulama Projesi’ kapsamında fındık yeşil kokarcası zararlı böcek turundan kurtarılması için başlatılan çalışmalarda olumlu sonuç alındığı bildirildi. Fındık Tanıtım Grubu Başkanı Edip Sevinç veOrdu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz bir otelde basın toplantısı düzenleyerek son yıllarda fındıkta oluşan yeşil kokarca zararlısıyla ilgili değerlendirmede bulundu.
Ordu, Giresun ve Düzce’de proje kapsamında 480 çiftçinin eğitim aldığını belirten Edip Sevinç, pilot bahçelerdeki ilaçlama çalışmalarından da olumlu sonuçlar aldıklarını, sonuçların dünya standartlarının çok altında olduğunu kaydetti. Proje finansmanının Fındık Tanıtım Grubu tarafından yürütüldüğünü vurgulayan Sevinç şöyle devam etti:
“Eğitime katılan üreticilere fındık bakım ve besleme, fındık kurdu ve fındık yeşil kokarcası ile mücadele konularında ayrıntılı bilgiler aktarıldı. Eğitime katılan 480 üreticinin her birine Fındık Tanıtım Grubu tarafından sağlanan kaynakla alınan fındık yeşil kokarcasına karşı etkili ruhsatlı kimyasal ilaç, budama makası ve fındık yetiştiriciliği kitabı hediye edildi. Yaklaşık 2 yıldan beri Türkiye’nin Amerika Birleşik Devletleri’ne fındık ihracatı kesintiye uğramış durumda. Amerika bizim önemli pazarlarımızdan bir tanesi, aynı zamanda kendisinin fındık yetiştirme potansiyelinin de bulunması açısından orada Türk fındığının rekabete uğramasının doğurabilecek ciddi sonuçları taşıyan bir ülke. Fındıkta bir zararlının meydana getirdiği bizim ‘ur’ diye tabir ettiğimiz kusur yüzünden Türk fındığı ciddi bir tehdit altında. Pek çok ihracatçı arkadaşımız ciddi zararlarada uğrarken Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte projeye imza attık. Finansmanını Fındık Tanıtım Grubu sağladı. Bu zararlıyla mücadele edecek pilot bahçeler üzerinde ne sonuç alabiliriz diye baktık. Sonuçlarını gördük ki dünya standartları, Türk standartları ve ABD’nin uyguladığı standartların çok altında ur kusuruyla birlikte Türk fındığını elde edebilmek mümkün.”
Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ise üreticilerin ilaçlı mücadele konusunda eğitimlerinin devam edeceğini belirterek, “Proje sonucunda ilaçlanan fındık bahçelerinde hasat esnasında belirli bir miktar fındık numunesi alınarak proje kapsamında fındık yeşil kokarcasına karşı yapılan uygulamanın etkinliği incelenmiştir. Alınan bu fındık numunelerinin analizleri sonucunda sezonlara göre farklılık göstermekle birlikte ortalama yüzde 5-6 seviyelerinde bulunan fındık yeşil kokarcası zararının uygulama sonucunda yüzde 0.2-0.4 gibi tespit edilemeyecek seviyelere düştüğü anlaşılmıştır. Ayrıca yapılan analizlerde uygulamada kullanılan ilaçlara ait herhangi bir kalıntıya da rastlanmamıştır” dedi.
Kemal Yılmaz fındık ihracatını en az aflatoksin kadar olumsuz etkileyen, maddi anlamda ihracatçılara tarifi olmayan zararlar veren fındık yeşil kokarcası zararından korunmak için tüm üreticilerin ruhsatlı ilaçlarla bahçelerini yılda iki kez ilaçlaması gerektiğini de sözlerine ekledi. – Ordu