DAHA DA MI BEKLEYELİM?
Fındık üreticileri, her geçen gün kan kaybetmeye devam eden fındık fiyatları karşısında kara kara düşünmeye başlarken, devletin üreticileri sahipsiz bırakmasına tepkiler artıyor.Sokaktaki vatandaş fındıkta isyan noktasına geldiklerini belirtiler.
FINDIK FİYATI 7 LİRAYA GERİLEDİ
1 Eylül’de sezona 12 liradan başlayan, Ekim ayında 14 liraya kadar yükselen fındık Kasım ayından itibaren düşüşe geçti. Önce yeniden 12 liraya inen, ardından 11 lirayı gören fındık fiyatları kademeli olarak; 10 lira, 9 lira, 8 liraya kadar geriledi. En son 7 lira seviyelerinden işlem görmeye başlayan fındık, üreticileri de endişelendirdi. Ziraat Odalarının fındık fiyatı düşüşüne sadece seyirci kaldığını ve fiyat düşüşünü açıklamalarla geçiştirildiğini belirten üreticiler, Ziraat odaları başkanlarını göreve davet etti.
DÜŞÜŞE SEYİRCİ KALINMASIN
Fındıkta yaşanan fiyat düşüşü üreticileri tedirgin ediyor. 2016 yılında da fındığın düşük fiyattan alınacağını düşünen Ordulu üreticiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, et ve sütte yaptığı taban fiyat uygulamasını, fındıkta da gerçekleştirmesi gerektiğini söyledi. Ellerindeki fındığı satmayacaklarını kaydeden üreticiler, bu işten rant sağlayanlara lanet okudular.
İşte üreticilerin müdahale düşüncesi:
HİKMET ÖZMEN: EMANETE FINDIK VERİLMESİ
Bu millet enayiliğine doymasın. Bir fındık meselesinde kendini savunamıyor. Emanete fındık verirseniz neticesi budur. Üretici bilinçlenmediği takdirde, ürününe sahip çıkamadığı sürece mağdur olmaya devam edecektir. Eğer dik durup, boyun eğmezlerse, emeklerini savunurlarsa fındık fiyatı beklenen seviyelere çıkacaktır. Burada önemli olan birlikteliktir. Devlet fındığı serbest piyasa bıraktı. Bu piyasa koşulunu tüccar ve sanayici değil, üretici belirlemelidir. Bu nasıl sağlanır, birliktelikle. Pazarın ihtiyacı kadar fındık pazara indirildiğinde üreticinin beklentileri karşılanacaktır. Yok ama emanete vermeye devam ederlerse, hiçbir zaman emeklerinin karşılığını alamayacaktır.
YAHYA UYANIK: YENİ SEZON RİSKTE
Paraya ihtiyacı olan gariban üreticilerin çoğu, fındığını pazara indirip sattı. Şu anda fındığını satmayan üreticiler orta haldeki kesimlerdir. Şu anda devletten bir müdahale beklenemez. Çünkü yasayla fındık serbest piyasaya bırakıldı. Ama önümüzdeki sezon için hazırlık yapılması gerekiyor. Fındıkta eğer önümüzdeki sezon da fiyat düşüşü yaşanırsa, devletin bir an önce müdahale alımı yapmalıdır.
AZİZ ALTUNSOY: ÖNÜMZÜDEKİ SEZONA HAZIRLANILMALI
Fındık fiyatlarında büyük firmaların oyunu var. Piyasada fındık olmadığı için ve fındığa ihtiyaç duyulduğu için, üreticinin elindeki fındığı almayı hedefliyorlar. Şu anda yeni sezonunda da fiyatların düşeceği belirtiliyor. Eğer yeni sezonda düşüş devam ederse, devlet bir an önce fındığa müdahale etmelidir.
ERKAN OTUR: OLMAYAN FINDIĞIN FİYATI DÜŞÜRÜLÜYOR
Benim 3 ton fındığım var. Hala satmadım. Elinde fındık olanda satmasın. Çünkü bu yıl fındık yok. Var diyende yalan söylüyor. Nasıl indiyse, indiği gibi çıkacak. Üretici elindeki fındığı pazara indirmiyor. Buna rağmen fiyatlarda düşüş yaşanıyor. Bu düşüş önümüzdeki sezonda devam ederse, devlet müdahale etmelidir.
SERVET GÜVEN: MÜDAHALEYE GEÇ KALINDI
Devletin müdahale etmesi gerekiyordu. Fakat geç kaldı. Benim 1,5 ton fındığım var. Ben de hala satmadım. Bu fiyata da satmayı düşünmüyor. Devletin bir an önce fındıkta oynanan oyunun görmesini istiyoruz ve bir an önce müdahale alımı yapmasını bekliyoruz.
EROL KAHRAMAN: TABAN FİYAT BELİRLENMELİDİR
Devlet bazı ürünlerde nasıl taban fiyat uyguluyorsa, fındıkta da uygulamalıdır. Ülkemizin milli ürünü olan fındık alıcıların insafına bırakılmamalıdır. Devlet bu sorunu çözmelidir. Ette nasıl taban fiyatı 35 lira olarak belirlediyse, fındığında taban fiyatını 15 lira olarak belirlemelidir.
ZİYA GÖNÜL:BU DURUMA SESSİZ KALMAYIN
Fındık üreticisi Ziya Gönül, düşüşe seyirci kalınmaması gerektiğini belirterek, “Bir ürünün fiyatı 14 TL’yi görüp saha sonra 7 TL’ye kadar geriliyorsa, burada spekülasyon vardır. Fındık üreticisi bu işten ne kadar zarar görüyorsa, ülkemiz de döviz kaybına uğrayarak zarar görüyor. Tarım ürünleri arasında fındıktan büyük döviz girdisi olan başka bir ürün yok. Yetkililerin artık bu duruma seyirci kalmaması gerekir.” dedi.
İSHAK ŞAHİN :ZİRAAT ODALARI GÖREVLERİNİ YAPSIN
Bir diğer fındık üreticisi İshak Şahin ise ziraat odalarını göreve davet ederek, “Üreticileri temsilen o koltukta oturan ziraat odaları başkanları, artık görevlerini yerine getirsinler. Üreticileri bir araya getirerek, eylem yapılsın. Bu iş açıklamalarla çözülecek gibi durmuyor. Ziraat odalarının bir an önce üreticiye sahip çıkması gerekiyor. Gözüken o ki
BÜNYAMİN TÜRKMEN:NE GEREKİYORSA YAPILSIN
Bir başka fındık üreticisi Bünyamin Türkmen de, yaptığı açıklamada; “Fındık fiyatındaki düşüş üreticiye haksızlıktır. Üreticinin emeği yok sayılıyor. Ziraat odaları açıklamalarıyla üreticinin yanındaymış gibi görünüyor, fakat her hangi bir somut adım atmıyor. Zamanında fındığı bekletin dediler, 15 lira olacak dediler, şimdilerde ise üreticiye sahip çıkmıyorlar. Bir an önce fiyat dibe vurmadan ne gerekiyorsa yapılmalıdır.” ifadelerinde bulundu.