Fatsa Kaymakamlığının “Karbonmonoksit Zehirlenmelerinin Önlenmesi Projesi”nin onaylanması halinde vatandaşlara ücretsiz karbonmonoksit gaz alarm dedektörü dağıtılacağı bildirildi.
Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı yaptığı açıklamada, ilçede bir yıl içinde 32 kişinin sobadan sızan karbonmonoksit gazından etkilenerek hastaneye kaldırıldığını, 4 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.
Bir önceki görev yeri olan Bursa’nın Yıldırım ilçesinde yürütülen proje kapsamında vatandaşlara ücretsiz karbonmonoksit gaz alarm dedektörü dağıttıklarını anlatan Yapıcı, projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü tarafından onaylanması halinde Fatsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından yakacak yardımı alan ailelerin karbonmonoksit zehirlenmelerine maruz kalmalarını önlemek amacıyla karbonmonoksit gaz alarm dedektörü dağıtılacağını ifade etti.
Risk altındaki alanlarda, zehirlenme riski yüksek kişilerin dedektör gibi uyarıcı sistemleri kullanması gerektiğine işaret eden Yapıcı, şunları kaydetti:
“Karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı, zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yoluyla girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engeller, zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıcaklıkla kapalı ortamda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Ben bir önceki görev yerimde bu projeyi uyguladım, burada da uygulamak istiyorum. İnşallah projemiz onaylanır ve destek görür. Ayrıca önümüzdeki sene aileleri uyarmak için mektup yazacağız ve karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkati çekeceğiz.”
Proje koordinatörü ve Fatsa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü MustafaKaynarca ise sobadan kaynaklanan zehirlenmelerde ölümlerin temel nedeninin sobaya sonradan eklenen kömür olduğunu söyledi.
İlçe merkezi ve mahallelerde ikamet eden 5 bin 500 aileye kömür yardımı yaptıklarını ifade eden Kaynarca, “Projenin Fon Kurulunca onaylanması halinde 5 bin 500 karbonmonoksit gaz alarm detektörü satın alınarak yakacak yardımı verilecek ailelere dağıtılması planlanmaktadır. Dedektörler ortalama 5 yıllık kullanım ömrüne sahip, mevcut ortam içerisindeki karbonmonoksit gazına duyarlı portatif cihazlardır” dedi.
Kaynarca, projenin toplam maliyetinin 297 bin lira olduğunu da sözlerine ekledi.