Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklama şöyle;
İlimizde gıda güvenilirliğinin sağlanması, sağlığın ve tüketici menfaatlerinin korunması ile sektörde haksız rekabetin engellenmesi, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda üretim, işleme, dağıtım, toplu tüketim ve satışının tüm aşamalarında resmi kontrol faaliyetleri Müdürlüğümüzce hassasiyetle yürütülmektedir.
Yapılan gıda denetimleri hakkında açıklamada bulunan İl Müdürümüz Kemal YILMAZ; “Denetimler risk esaslı, rutin, numune, ihracat, ithalat, Alo 174 Gıda Hattı- Cimer şikâyet ve ihbarları, izlenebilirlik, takip, kalıntı izleme denetimleri şeklinde yürütülmektedir.İl Müdürlüğümüzce gıda güvenilirliği sadece denetim yoluyla değil, aynı zamanda eğitimler ile de sağlanmaya çalışılmaktadır. Gıda işyerlerinin teknik ve sağlığa uygunluk koşullarının geliştirilmesi ve sektör çalışanlarının bilinçlendirilmesi de sağlanmaktadır” dedi.
İlimizdeki gıda ve yem işletmeleri denetimlerinin yoğun bir çalışma ile sürdürüldüğünün altını çizen İl Müdürümüz; “Özellikle şu an içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgını nedeniyle gıda denetimlerimiz daha da sıklaştırılmıştır. İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli gıda denetim ekiplerimiz tarafından 2020 yılı içerisinde Ekim ayı ortasına kadar 12.341 gıda ve yem denetimi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yurtiçi, ihracat ve ithalat denetimlerinde toplam 2.109 numune alınmış, gerek analiz sonuçlarına göre gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 81 gıda işletmesine idari para cezası uygulanarak 2 işletme hakkında da Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.”
Sözlerine “5996 sayılı Kanun gereğince gıda işletmecisi; ürettiği, işlediği, dağıttığı, depoladığı, satışa ve tüketime sunduğu tüm gıdalarda gıda mevzuatına uygunluğu sağlamak zorundadır” diyerek devam eden İl Müdürümüz; “Gıdaların güvenilir olmasında en büyük sorumluluk birincil üretimden başlamak üzere gıdayı üreten, satan, toplu tüketim ile ilgili faaliyet gösteren işletmelerindir. Dolayısıyla bu işletmelerin sahipleri veya tüzel kişiliğin yasal temsilcilerine önemli görevler düşmektedir. Yapılan resmi kontroller sırasında, işyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturan uygunsuzluklarının tespiti durumunda idari para cezası uygulanmaktadır. İşyerinin insan sağlığı ve gıda güvenilirliği açısından tehlike oluşturmayan uygunsuzluklarının tespiti durumunda ise eksikliklerini gidermesi için İl Müdürlüğümüzce süre verilmekte, süre sonunda tekrar resmi kontrole tabi tutularak eksikliklerini gidermeyen işletmeler hakkında da idari para cezası uygulanmaktadır” dedi.
Gıda hijyeni kuralları yanında tüm işletmelerin, COVID-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberiyle belirlenen kurallara riayet etmeleri konusunda uyarıda bulunan İl Müdürümüz;“İşletmede çalışan personelin mutlaka maske takması ve mesafeye uyması, gıda işletmelerinin girişlerinde ve işletme içinde uygun yerlerde dezenfektan bulundurması, maskesiz müşterilerin işletmeye alınmaması gerekmektedir. Bu konuda hem gıda işletmecisinin hem de tüketicilerimizin gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz. Unutulmamalıdır ki, etkili bir denetim sistemi, tüketicinin, tüketici örgütlerinin denetimlere katılmaları, katkı sağlamaları ile mümkündür. Çünkü tüketicinin herhangi bir olumsuzlukla karşılaştığında bu olumsuzluğun giderilebilmesi için ilgili kurumlara ya da yetkili makamlara müracaat etme hakkını içeren şikayet hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle; gıda zehirlenmesine maruz kalan veya satın aldığı gıdalarla ilgili herhangi bir şikayeti olan tüketiciler de “174 Alo Gıda Hattı“nı arayarak veya 0501 174 0 174 WhatsApp gıda ihbar hattı üzerinden ihbarda bulunabilmektedirler” diyerek sözlerine son verdi.