Hepimiz güneş gözlüğü kullanıyoruz. Peki, güneş gözlüğü alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Arif Öziç optik yetkilisi optisyen Caner Şahin cevapladı.
Güneş ışınlarındaki UVC’nin atmosferde ozon tabakası tarafından bloke edilir. UVA ve UVB dalgalarının vücuttaki hücreler üzerinde olumsuz etkileri olabilir.
Arif Öziç Optik yetkilisi Optisyen Caner Şahin yaptığı açıklamada, özellikle yaz aylarında güneş ışınlarındaki ultraviyole A (UVA) ve B (UVB) dalgalarının zararlı etkilerine maruz kalındığını ifade etti.
Güneş gözlükleri hakkında bilgi aldığımız optisyen Caner Şahin doğru bildiğimiz yanlışlara da değindi.
Arif Öziç Optik yetkilisi Optisyen Caner Şahin: “Gözün beyaz kısmında oluşan ve saydam olan kornea tabakasına doğru ilerleyen ve halk arasında ‘kuş
Ucuz gözlükleri neden kullanmamalıyız?
“UV ışığını engelleyici özellikte olmayan güneş gözlüğü, zararlı UV ışınını göz içine bol miktarda girmesine yol açarak ciddi göz hastalıklarına yol açabilir. Katarak veya sarı nokta rahatsızlıklarına sebep olabilir. Camın 400 nanometreye kadar UV emilimine sahip olduğunu yazmasının yeterli olacağı, “Eğer %100 UV koruma sağlıyorsa, istenen renk ve koyulukta camlara sahip güneş gözlüğü tercih edilebilir. Ancak renk konusunda dikkat edilmesi gereken nokta çevremizdeki renklerin ayrımını zorlaştırmayacak camların tercih edilmesi gerektiğidir”
Açık renkli gözler güneş ışınlarına karşı daha duyarlıdır
“Açık renkli gözler güneş ışınlarına karşı daha duyarlıdır. Ayrıca çocukların da güneş gözlüğü kullanmalarını sağlamamız gerekir. Çocukların yetişkinlere göre 3 kat daha fazla güneş ışınlarına maruz kaldığı bilinmektedir. Çocuklarımızı güneşe çıkmadan önce ciltlerine güneş koruyucu kremler sürerken güneş gözlüğü de unutulmamalıdır. Alerjik bir bünyeye sahip olan çocuk veya gençlerde güneş gözlüğü kullanmak korunma için gerekli bir yöntemdir. Ayrıca çocukların güneşe direkt olarak bakmamalarını öğütlemeliyiz”
Gözlüğün aynalı veya polarize camlı olması ekstra koruma sağlayabilir mi?
“Aynalı camlar göze gelen ışığın bir kısmını geri yansıttıkları için özellikle şiddetli ışıklı ortamlarda (deniz ve kayak yaparken) tercih edilebilir. Aynalı kaplamalar göze gelen ışık miktarını düşürmekle birlikte UV blokaj oranını etkilememektedir. Birçok kaliteli gözlük camı polarize lenslere sahiptir. UV koruması yapmamasına karşın yansıma ve parıltıyı engellediğinden görüş rahatlığı sağlar. Özellikle parlak ışık altında dış mekanlarda çalışan kişiler için çok uygun bir seçimdir. Polarize camlar da özellikle su ya da kar yüzeyinden yansıyan ışınları etkili olarak azalttıkları için özellikle deniz kenarında, kayak yaparken ve otomobil kullanırken tercih edilebilir. Polarize cam özelliğinin normalde UV blokajıyla ilişkisi olmamakla birlikte hem polarize olan, hem de etkili UV blokajı yapabilen camlar daha emniyetlidirler ve iyi bir görüş konforu sağlarlar. Gözlük camı rengi ile camın içindeki UV koruması arasında hiçbir ilişki yoktur” dedi.
GÜNEŞ GÖZLÜKLERİNDE DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
-UV koruması, gözlüğün renginin koyuluğu ile değil yapım maddesi ile ilgilidir. Renklendirme oranı(camın koyuluk derecesi), sadece ışığın şiddetini azaltarak görme konforu sağlar.
-Polarize camlar parlamayı keser fakat UV ışınlara karşı ekstra bir koruyuculuğu yoktur.
-Kontakt lens kullanan kişilerin, lensleri UV filtreli dahi olsa üzerine güneş gözlüğü takmaları gerekir. Güneş gözlükleri, kontakt lens kullanıcılarının sıklıkla karşılaştığı gözlerde kuruma sorununa karşı koruma sağlar.