Hava Kirliliğinin Önüne Geçilmeli

RGRG

RGRG

Hava ve su herkesin kullandığı, insanların ve tüm canlıların yaşamları için olmazsa olmazdır.

Canlıların sağlığını olumsuz yönde etkileyen havadaki yabancı maddelerin normal seviye değer ölçülerin üzerine çıkarak atmosferde yoğunlaşmasıdır hava kirliliği…

Teknolojik gelişmeler ve beraberinde insanoğlunun ihtiyaçlarının çeşitlenmesi ve buna bağlı olarak ihtiyaçları karşılamak için üretim ve tüketimlerde çeşitli faaliyetler, yatırımların sonucunda ortaya çıkan atıklar hava kirliliğine neden olur. Yaşam alanlarımız olumsuz etkilenir.

Hava kirliliği biz insanların elindedir. Yaradanın akıl almayacak şekilde denge üzerine kurduğu doğayı biz insanlar bozarak dengeyi bozmaktayız.

Bakınız;

Isınmada kullandığımız düşük kalorili, kükürt oranı yüksek kömürlerin kullanılması,

Özel ya da toplu taşıma araçlarından çıkan egzoz gazları,

Sanayi tesisleri yapılmasındaki yanlış yer seçimi, uygun teknolojilerin kullanılmaması, enerji de petrol ürünleri ve kükürtlü yakıtların kullanılması,

Yatırım olacak gelir getirecek diye insan hayatını olumsuz etkileyen yatırımlara göz yumulması, İnsan hayatının hiçe sayılması,

Gördüğünüz üzere bunların hepsi maalesef biz insanların kullanımında, dolayısıyla hava kirliliğini önlemek de insanoğlunun elindedir.

Bölgemizde yakacak olarak kullanılan kömür hava kirliliğinin en önemli nedenidir. Özellikle kış aylarında mavi denizin üzerine düşen gri renkli duman bulutu doğal bir olay değil, ısınma ve üretim amaçlı yakıt olarak kullandığımız kömürdendir. Yerel yönetimler, kömür satış bayilerini ve diğer hava kirliliğine neden olan konutların baca temizliği, sanayi tesislerinde baca ve filtrelerini mutlaka periyodik olarak denetlemelidir.

Doğal gaz tamamen yandığından, kül bırakmaz, temizliği kolay, çöp yığınları oluşturmaz. Diğer petrol ürünleri ve kömür’e göre çevresel kirliliği ve insanların canlıların yaşamını etkilemez.

Dışa bağımlı bir enerji yakıt türü olmasına rağmen bir an önce Doğal gaz kullanımına geçilmesi ve yaygınlaştırılması yönünde teşvikler uygulanmalıdır.

Eski enerji ve tabii kaynaklar bakanı Sn. Hilmi Güler de; Doğal gazın sadece bir yakıt olmadığını, kimyasal bir madde olduğunu, fabrikalarda naylon, gübre olarak da üretildiğini, yeni iş ekmek kapıları açacağını ifade etmiştir.

Doğal gaz kullanımı, OSB kurulması, insanların gelir yaşam seviyelerinin yükselmesi gibi gelişmeler ile insan yaşamındaki bu olumsuzluklar en aza inecektir.

Bireysel ya da toplumsal olarak, yaşam alanlarımıza sahip çıkmalıyız.

İllaki yaşadığımız ilçe sınırlarında değil çevre komşu ilçelerimizdeki hava, su ve çevre kirliliğine neden olan olaylara da kayıtsız kalmamalıyız. Elbette yatırımlar yapılmalı. Ancak yatırım yapılacak diye de insan yaşam alanları yok edilmemelidir.

 

Bakınız Terme de, Akçay da kurulan OMW elektrik üretim santrali, evet ilgili kurum ve bakanlıkça gerekli çevresel ölçümler yapılarak kuruldu. Kurulma aşamasında çeşitli platformlar yapılmaması için mücadele ettiler. Oysa Doğal gaz ile çalışarak enerji üretecek olan sistem, bugün elektrik enerjisi üreten diğer sistemlerin en zararsızı en temizidir. Şunu da unutmamak gerekir. Her yatırım teknolojik gelişme mutlaka faydası olacağı kadar az da olsa zararları da olacaktır. Bunda da gerekli tedbirlerin alınması ve denetimlerin yapılması gerekmektedir.

Terme Akçayda kurulma çalışmaları olan Termik santral, evet takdir etmeliyiz ki terme halkı bu insan yaşamını çevreyi olumsuz etkileyecek olan yatırıma yasalar çerçevesinde verdikleri haklı mücadeleleri sonucunda termik santralin yapılması durdurulmuştur. Terme halkını, STK larını, Yerel Ynt. Yöneticileri tebrik ediyorum.

Yine komşu ilçemiz Fatsa da siyanür altın işletmeciliği, evet siyanür gerçekten yanlış kullanımında gerçekten çok zararlı bir element, zehirdir. Ülkemizde bunun zararlarının olduğu bilimsel hatta yaşanmış gerçekler vardır. Yetkililerin gerekli teknik donanımları ölçümleri yaparak faal durumda olan işletmenin daha da büyümesi ve genişlemesine imkan vermemelerini, hiçbir şeyin insan hayatından daha önemli olmadığını, bu tür yatırımların gerekli incelemelerin yapılarak izin verilmesini öneriyoruz. Bu ülke bizim, düşünün ne şehitler verdik, ne kanlar döktük bu topraklarımız için.  Unutmayalım ki, toprak ve sudan geldik. Yine toprağa karışacağız.

DOĞALGAZ SÖZÜNÜN TUTULMASINI BEKLİYORUZ

Doğal Gaz konusunda 2014 seçimleri sonrasında iktidar Mv. Leri, bakanları ile OBB Başkanı Sayın Enver Yılmaz, Ünye de Doğal Gazın 2016 nın ikinci yarısında kullanılmaya başlanacağı sözlerini umutla bekliyoruz. Biz verilen sözleri unutmayacak sözlerin gerçekleşmesini heyecanla bekliyoruz. Ve hiç kimse türübünde oturanlar ünlü dahi olsalar, seyirciler ünlüleri değil sahnede olanları alkışlamaktadır.

Her zaman Ünyelinin yanında olacağından asla şüphe duymadığımız hemşerimiz gururumuz  Başbakan yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş la birlikte Ünye ve arkasında sorumlu Mv. Sayın Metin Gündoğdu, Ordumuzun diğer milletvekilleri, Ünye Belediye Başkanımız ve AKP ilçe Başkanı Sayın Arif Ergün’ün ve STK ları temsilcilerinin gayretli çalışmaları ve birliktelikleri ile Ünye’mizin bugüne kadar yapılması gerekip de yapılamayan tüm yatırımların bir bir adım adım başlayarak koşar adımla hızla yapılacağına, değişimin olacağına inanıyoruz. İnşallah değişimi ve dönüşümü hep birlikte göreceğiz. Ve sahnede sahada olanları alkışlayacağız, takdir edeceğiz.   Ünye Fen Adamları Derneği olarak ilçemizde yapılacak olan yatırım ve gelişmelerden memnun olmakla beraberinde doğrunun yanında duruşumuzla, yanlışa da eleştirimizi yapacağız. İlçemizin gelişmesi kalkınması için paydaş olacağız. Asla siyasi kimlikle değil, aldığımız teknik eğitimle bilgimiz ile Doğduğumuz doyduğumuz, memleketimize ve birlikte yaşadığımız insanların yaşam seviyelerinin yükselmesi için çalışacağız. Bireysel mutluluk değil toplumsal mutluluk için çalışacağız.

 

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

Türkiye (Tüm MYO ları Mezunları) Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi

 

Exit mobile version