İmar Barışı’nda Süre Uzadı

Bugün sona ermesi beklenen imar barışına başvurular 2019’a uzatıldı. İmar barışında sürenin 6 aya kadar uzatıldığı açıklandı.

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar imar barışına başvurabiliyor ve bu yapılara yapı kayıt belgesi veriliyor. İmar barışı kapsamında, iskânsız yapılar kayıt altına alınarak iskân verilecek. Su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilecek. Yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi’nin ve maliklerin yarısının muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

İmar mevzuatına aykırı yapıların kayıt altına alındığı imar barışına e-devlet kapısından başvuru yapılabiliyor. Başvuruların 31 Ekim’de sona ermesi beklenen imar barışı Cumhurbaşkanlığı kararı ile 31 Aralık 2018 tarihine kadar uzatıldı. İmar barışının yoğun ilgi görmesi ile imar barışı 2019’a kadar uzatıldı.

Başvuru nasıl yapılıyor?

PTT şubelerinden alınacak olan e-Devlet şifresi ile “www.turkiye.gov.tr” adresine veya “e-Devlet” mobil uygulamasına giren vatandaşlar, burada yer alan kurumlar bölümünden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait sayfaya erişebiliyor. Sayfaya giren yapı sahipleri, “İmar Barışı Başvuruları” bölümüne girdikten sonra istenilen bilgileri doldurarak başvurularını tamamlıyor.

9 milyon 500 bin başvuru

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçtiğimiz cuma günü yaptığı açıklama imar affında sürenin uzayabileceği sinyalini vermişti. Sürecin uzatılmasına ilişkin ciddi talep olduğunu belirten Kurum, yaptığı açıklamada, imar barışına ilişkin, “Bugün için yaklaşık 9 milyon 500 bin vatandaşımız imar barışından faydalandı. Toplam yaklaşık 14 milyar liralık bedel ödendi.” diye açıklamada bulundu.

Exit mobile version