Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ÜTSO) Durmuş Zor, ocak ayından itibaren bin 300 lira olacak olan asgari ücretin altından işverenin kalkamayacağını söyledi.
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ÜTSO) Durmuş Zor, ocak ayından itibaren bin 300 lira olacak olan asgari ücretin altından işverenin kalkamayacağını söyledi. Zor, ülke olarak birlikte kalkınmak için devletin bu yükü kendisinin göğüslemesi gerektiğini ifade etti.
Şuanda bin lira olan asgari ücretin işverene maliyetinin bin 496,37 lira olduğunu ve bu rakamın bin 300 liraya çıkması durumunda 2 bin 46 lira olacağını ifade eden ÜTSO Başkanı Durmuş Zor, “Arada 550 lira fark vardır. Bin 496’dan 2 bin 46’ya geçtiğinde çalışan işçinin eline geçecek olan rakam 300 liradır ama işverenden çıkacak olan rakam 550 lira gibi bir rakamdır. Eğer bu rakamı işverenler verecek ise bunun altından bizim kalkmamız bizim üyelerimizin ya da diğer işverenlerin kalkması mümkün değildir. Yaklaşık yüzde 30’un üzerindeki bir yüktür bu. Yani 10 işçi çalıştıran insan 3 işçi daha çalıştırıyor demektir. Halbuki biz bu bölgenin yapısını çok iyi biliyoruz. İnsanlar 2 işçiçalıştırıyorsa belki bir tanesinin kayıt dışı olduğu bile söylenir. Bu son derece üzücüdür. Kalkınmakta olan ülkeler böyle sıkıntılar içerisindedir.” diye konuştu.
“550 LİRA GİBİ BİR YÜKÜ BİZİM KALDIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”
İşverenler olarak 550 lira gibi yükü kaldırmalarının mümkün olmadığını dile getirenDurmuş Zor, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimizin kayıt altında işçi çalıştırması lazım. Çalıştırdığımız işçinin de sigortasını yaptırmamız lazım. Ama 550 lira gibi bir yükü bizim kaldırmamız mümkün değil. Devletin iktidarın bu yükü kendisinin göğüslemesi lazım. Eğer iktidar devlet bunu göğüslemeyecekse o zaman 2 bin lira yapmasında hiçbir sakınca yoktur. İşverenler eğer böyle bir parayı verecekse o zaman bin 300 lirada denebilir, bin 500 lirada denebilir. O zaman siyaset yapanlar açısından hiçbir sakınca yoktur. Biz ümit ediyoruz ki iktidarı temsil eden milletvekillerimiz, bakanlarımız ve bürokratlarımız bu noktada işverenin üzerindeki yükü kaldıracaklardır. Biz yine bin lira gibi bir rakamdan bize ne düşüyorsa o kadarını vereceğiz. Geride kalanını kendileri karşılayacaklardır diye ümit ediyoruz. Bu verdiğim rakamlarda yüzde 5’lik indirim var. Yani bir işveren bir vergi mükellefi vergilerini ve sigortasını düzgünce ödeyebiliyorsa rakamlar budur.”
ÜTSO Başkanı, “Şimdi vergi dairelerine insanlar gitsin incelesinler. Tahakkuk edilen verginin yüzde 65’ini tahsil edebiliyoruz. Bu ne demek; yüzde 35 oranında insanımız vergisini veremiyor. Bu aynı rakamı çıkaracaktır aşağı yukarı. Sosyal Güvenlik Kurumuna da bizim üyelerimizin yüzde 30 oranında borcu var demektir. Öyleyse onlar bu rakamı 50-60 lira daha fazla ödeyecekler. Aynı şeyi biz kendi 300-500 lira olan aidatlarımızda bile görüyoruz. Öyleyse durumu çokta iyi olmayan işverenin aynı zamanda işçisinin de durumu gerçekten zordur. Bin liranın yeterli olduğu kanaatini taşımıyoruz. Ama kendi üyelerimizin durumunun çok iyi olmadığını biz biliyoruz. Öyleyse hep birlikte kalkınmamız için devlet yükü biraz kendi üzerine alacak. İşçimizin asgari ücreti bin 300 liraya çıksın. Önümüzdeki yıllarda biz ayağa kalkabilirsek, refah seviyemiz biraz daha yükselirse o zaman o yükün bir kısmını bize tekrar verebilir.” diyerek sözlerini tamamladı.