KALBİNİZE DİKKAT EDİN 

Adsız

Adsız

KARDIYOLOJİ UZMANI DR. TURGAY BURUCU:

“KALP DAMAR HASTALIKLARININ GÜNÜMÜZDE BIR NUMARALI ÖLÜM NEDENİ OLDU”
“SİGARA DAMAR YAPISINI BOZUYOR VE KALP KRİZİNE ZEMİN HAZIRLIYOR”
“NE HIZLI YAŞAM NE DE PASİF YAŞAM İÇİNDE OLMAYIN ORTA DERECEDE AKTİF OLUN”

Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, kalp damar hastalıklarının günümüzde bir numaralı ölüm nedeni olduğunu ve yapılacak olan düzenli kardiyolojik muayenelerle kalp damar hastalıklarına zemin hazırlayan risk faktörlerinin belirlenebileceğini söyledi.

Kalp hastalıklarına neden olabilen risk faktörlerine değinen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu, özellikle yaş, sedanter (hareketsiz) yaşam, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon), kan şekeri yüksekliği (diyabet), yüksek LDL kolesterol ve düşük HDL kolesterol düzeyleri (hiperlipidemi), sigara içiciliği, ailede erken yaşta kalp hastalığının olması, obezite gibi sebeplerin bu hastalığın önemli etkenleri olduğunu belirtti.
Sigara içmenin, kalp hastalığı riskini iki ila dört kat arttıdığının altını çizen Uzm. Dr. Turgay Burucu, “Sigara kandaki pıhtılaşma sürecini hızlandırmakta kalp hızı ve kan basıncını arttırarak damar yapısını bozmakta ve kalp krizine zemin hazırlamaktadır. Sigara içiciliği sonlandıktan sonra kalp damar hastalıkları riski azalmaya başlamaktadır” dedi.

“ORTA DERECEDE AKTİF OLUN”
Hareketsiz yaşamın, obezite, hipertansiyon, diyabet ve hiperlipidemi gibi hastalıklara zemin hazırladığını söyleyen Uzm. Dr. Burucu, “Pasif yaşam kalp hastalığı ve damar sertliğine neden olmaktadır. Bu nedenle orta derece fiziksel aktivite yapılması kalp damar hastalığı riskini azaltmaktadır. Her gün önerilmekle birlikte, haftada en az 3 gün 30 dakika ve daha uzun süreli orta şiddette egzersiz yapılması tavsiye edilmektedir” diye konuştu.

“HİPERTANSİYONU TAKIP EDİN”
Hipertansiyonun ise kalp, beyin ve kalp dışı damar hastalıklarının kökeninde yer aldığını belirten Uzm. Dr. Turgay Burucu, “Ülkemizde tuz tüketiminin yüksek olması hipertansiyon görülme sıklığını arttırmaktadır. Günlük tansiyon takibi veya günlük ambulatuar kan basıncı monitorizasyonu dediğimiz tansiyon holter takibi ile kan basıncının 140/90 mmHg üzerinde olan kişilerin mutlak tedavi alması gerekmektedir. Hipertansiyonun etkileyebileceği hedef organ dediğimiz böbrek, kalp, göz dibi gibi organların kontrollerinin düzenli olarak yapılması önerilmektedir” şeklinde konuştu.

“ŞEKERE DİKKAT”
Uzm. Dr. Turgay Burucu ayrıca şeker hastalığı olan kişilerdeki ölümlerin nedeninin yüzde 80’inin kalp damar hastalıkları olduğuna da dikkat çekerek, bu nedenle şeker hastalarının düzenli kan şekeri takibi ve yıllık kalp muayenelerinin yapılarak erken evrede gerekli tedavilerin yapılmasının sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Exit mobile version