Keyfiliğe ‘dur’ kararı

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ordu İskelesi ve giriş alanında yapılan çalışma Ordu İdare Mahkemesi tarafından hukuka uygun bulunmadı.

Ordu Çevre Derneği, imar planı değişikliklerinin meri imar planı (1983 tarihli) dikkate alınarak hazırlanmadığı, kıyı kenar çizgisinin bozulduğu, imar planlarının bütüncül hazırlanmasına aykırı olduğu, planların halka duyurulmadığı, resmi kurumlardan görüş almakla yetinildiği gerekçesi ile planlamanın iptali için dava açmıştı.

Proje bütün olmalı 

            Ordu İdare Mahkemesi tarafından görevlendirilen bilirkişi heyetinin 25.10.2018 tarihinde hazırladığı raporda planlamanın bütüncül olarak yapılmadığı, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin alanı parçalayarak projelendirdiği belirtilmişti. ÇED Yönetmeliğine göre 10.000 metrekare alanın üzerindeki dolgu alanlarının ÇED kapsamına girdiği, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin ise imar planındaki alanı parçalayarak 9.141 metrekarelik bir alanı projelendirdiği ifade edilmişti. Bilirkişi raporuna göre, İskele ve Rıhtım bölgesinin tamamı 21.000 metrekare, proje bu bölgenin tamamını içerseydi ÇED kapsamına girecekti.

“Değişiklik hukuka uygun değil” 

Mahkeme de bilirkişi raporundaki gerekçeleri kabul ederek, dava konusu imar planı değişikliğinin bütünü dikkate almadığına hükmetti. Alanın parçalanarak projelendirilmesinin hukuksuz olduğunu belirten Mahkeme, Türkiye Denizcilik İşletmelerinin liman ve iskeleyi halkın kullanımına açılmak kaydıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne devrettiğini, liman alanının tamamını içine alan bir imar planı revizyonunun yapılmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak dava konusu edilen imar planı değişikliğinin şehircilik ilkelerine, planlama esasları ve teknikleri ile kamu yararına uygun olmadığına karar verdi.

Bu davayı kazandık sıra diğerlerinde

Ordu Çevre Derneği Başkanı Gül Ersan, “Davayı iki yıl önce açtık ama mahkeme sonuçlanıncaya kadar Büyükşehir Belediyesi projesini uyguladı. O dönemde, dernek üyelerimizin de içinde bulunduğu bir grup Ordulu ile birlikte belediyenin sahili kaçak olarak doldurmasına engel olmaya çalışmış, çadırlar kurup nöbet tutmuştuk. Kamyonların taşları dökmesine izin vermeyince gözaltına alınmıştık ve biz karakoldayken taşlar hızla denize boşaltılmıştı. Gözaltına alınmamız da hukuksuzdu, zaten gözaltı uygulamasına karşı açtığımız davayı da kazanmıştık. Şimdi bu davayı da kazandık, belediyenin kıyı şeridinde yaptığı işlemlerle ilgili açtığımız diğer davalar devam ediyor.” dedi.

 

Exit mobile version