KIRANLI “Ülkemizin dört bir yanında esnaflar dertli”

aa

Teknikerler Derneği Ordu İl Başkanı Musa KIRANLI pandemi döneminde esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Kıranlı’nın açıklaması şöyle;

“Ülkemizin dört bir yanında esnaflar dertli…

Birinci dalgadan oldukça etkilenen esnafın ikinci dalgada % 50 si kapatır… Dolayısıyla mesele sadece esnafın değil, Ülkemizin, toplumun meselesidir.

Esnaf olarak Zaten zor bir dönemden geçerken, günü nasıl kurtarabiliriz düşüncesinde. Esnafın pandemi sürecinde ilk dalgada aldığı yaraları daha saramamış iken ikinci bir dalgaya hazır değil… Acil olarak esnafa yardım edilmesi lazım. Aksi takdirde birçok esnaf dükkanına kilit vurmak zorunda kalacak. Bu da Ülke ekonomisine zarar demektir.

Haziran ayından itibaren yeni normalleşme adımları kapsamında açılan dükkanlarda esnaf beklediğini bulamadı.  Berberi, kuaförü, fotoğrafçısı, müzisyeni aylarca işsiz kaldı, iş yapamadı. Bununla birlikte Pandemi sürecinde temel gıdaya yüklenen vatandaşın cebinde para kalmadı, ekstra masraflar yapmıyor..

Bunun içindir ki; Mart ayından bu yana iş yapamayan esnaf ve sanatkarın son alınan Kovid-19 tedbirlerinden sonra somut olarak desteklenmesi şart olup Ülke ekonomisinin çarkının itici gücüne sahip çıkılmalı, yaşatılmalıdır diyoruz.

Pandemi sürecinde en fazla sıkıntıyı Esnaf ve sanatkarlar camiası çekmiş ve çekmektedir. Mart ayından bu yana yaklaşık 2 milyon esnafımız ve tüm iş kolları bu süreçten olumsuz etkilenmiş, bazı meslekler artık bitme noktasına gelmiştir. Hele ki son alınan tedbirler kapsamındaki kısıtlamalarla birlikte esnafımızın artık dayanacak gücü kalmamıştır. Esnafın beli iyice büküldü. Herkes borçlu, kredi ile çark dönüyor.

Bunun içindir ki; Kovid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetleri durdurulan ve çalışma saatleri ile çalışma şekilleri sınırlandırılan tüm esnafımıza nakdi destek sağlanmalı, yanında çalışanlara da yardım sağlanmalıdır.

Esnaf ve sanatkarlar camiası her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olmuş, mart ayından bu yana halkımızın sağlığı için yapılan tüm düzenlemelere harfiyen uymuştur.

Tüm Dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüs salgının yayılmasını önlemek için faaliyetleri durdurulan Kahvehane, kıraathane, internet kafe işletmecileri başta olmak üzer, örgün eğitime yeniden ara verilmesiyle işine ara veren servis araçları, okul kantinleri ve hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe gibi işletmelere nakdi destek şarttır. Bu işletmeler zaten Mart ayından bu yana çok sıkıntılı bir süreçten geçerek ayakta durmaya çalışmaktadır.

Çoğu esnaf işyerlerini kapatmak zorunda kalmıştır.

Bunun içindir ki; Gerçekten pandemi kısıtlamalar nedeniyle işyerini kapatan esnafa ve işçiye nakdi destek sağlanmalı. Kapalı olduğu süre boyunca Bağ-kur, SSK ve vergi ödemelerinden muaf tutulmalıdır.

Kısıtlamalar nedeniyle çalışmayan, siftah yapamayan esnafımız bırakın ev geçindirmeyi, işyerinin kirasını ve faturalarını bile ödeyemediğine şahit oluyoruz.

Bu süreçte etrafımıza baktığımızda çoğu esnafımızın işyerinde devren kiralık yazmakta ya da kepenk kapatmakta olduğunu görmekteyiz.

Bu süreci hep birlikte milli seferberlik yaparak atlatacağız. Bundan şüphemiz yoktur. Ancak Bu süreci atlatmak ayakta kalmak için Esnafın kira, elektrik, su, doğalgaz vs zorunlu giderleri karşılanmalıdır.

Bunun içindir ki; SSK da olduğu gibi Bağ-Kur lu esnafımıza da işsizlik ödeneği verilmeli. Geçmiş dönem borçları faizsiz 1 yıl dondurulmalıdır.

İnsanlar sizi, sadece aynı yerden canları yandıklarında anlar. Açalım gözümüzü, bakalım etrafımıza, gerçeklerden kaçınılmaz, bakın esnaflara ne haldeler…

Korona Virüs ile mücadeleyi hep birlikte atlatacağız. Geç kalınmış sayılmaz, alınan Tedbirler doğrudur. Lakin bir yeri yaparken diğer bir yer yıkılmaz. Olacaksa eğer bu lanet virüsten kurtulacaksak Sayın sağlık bakanımızın dediği gibi 15 gün çıkma yasağı konsun.

Ticaret Bakanımız,”2020’de ihracatçıya 1,9 milyar lira, hizmetler sektörü ihracatına 588,3 milyon lira, toplamda 2,48 milyar lira destek ödemesi yapıldığını ifade ediyor. Büyük sermayelere destek verip küçük esnaflarımızı kendi hallerine bırakmak, seyircisiz futbol maçı, seyircisiz tiyatro gibidir. Biz galiba farklı dünyalarda yaşıyoruz.

Teknikerlik harici bir kimliğimiz yoktur. Siyasi polemik değil, Masa başında oturan değil, Teknikerler olarak sahada olan kişiler olarak görüyoruz ve yüreğimiz sızlıyor.

Kimsenin işinde aşında, mevkiinde makamında gözümüz yoktur. Ancak gerçekleri konuşmaktan kaçarak sorun çözülmez. Bakınız; Esnaf pandemi sürecinde gıda sektörü dışında çok zor durumda. Aldıkları mevsimsel ürünler ellerinde kalmış. Okullar açılamadığı için çantacı, kırtasiye, konfeksiyon, tekstil ve benzeri sektördeki Esnafın bir tarafta borcu bir tarafta malı rafta duruyor. Büyük sıkıntı yaşıyor.

Perakende sektörü ve esnaf, birinci dalgadaki yaşadığı açığı nasıl kapatacağını düşünürken yeni kısıtlamalarla karşı karşıya kalmıştır.

Gerek kendi imkanları gerekse devlet desteği ile birinci dalgayı geçiştiren Esnafımızın geri ödeme takvimi başladığı dönemde ikinci dalga ile durum çok ciddi boyutta olup esnaflarımızı ailevi durumları, psikolojileri bozulmuş, geleceğinden kaygı duymaktadır.

Çoğu esnafımız işyerlerini kapatmak zorunda kalıyor. Saat 14.00 çoğu esnafımız daha siftah yapmadım, dün de yapamadım diyor. Ayın 10 u geldi şimdi mal sahibi gelir kira ister, ev sahibi kira ister ne yapacağım, nasıl ödeyeceğim diyor. Kolay değil bu süreçte her sabah, akşam evine ekmek götürmek kaygısıyla yola düşen ve dışarıda her an virüs ün ölümcül yüzüyle yüzleşen, Devletine olan borçlarını ödeyen ve sevdiklerini hiç kimseye muhtaç etmemek için işyerlerini açan esnafımızın durumu. Aylardır iş yapamayan, siftahsız günler geçiren, günü kurtarma düşüncesinde olan tüm bu olumsuzluklara rağmen gıkını çıkarmayan esnafımıza sahip çıkılmalıdır.

Corona virüsünün ilk dönemi çeşitli kredi imkanları sunulmuştu. Cumhuriyet tarihinde bu kadar çeşitlendirilmiş kredi sunulmamıştı. Esnaflar, sanatkarlar kredilerle ayakta duruyor. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon esnafa devlet 25’er bin TL kredi verdi. Bu da piyasayı biraz rahatlatmıştı. Şimdi bu kredilerin geri ödemeleri geliyor. Kasım – Aralık  ayında ödemeler başladı başlayacak. Günü kurtarma derdinde olan esnaf bu yükün altından nasıl kalkacak?

Kredilerin ötelenmesi gerekiyor. Vergi ve SGK’ların ötelenmesi gerekiyor. Bu yeni krediler ile yeni borçlandırma ile değil,  şu anda krediden ziyade faizsiz öteleme gerekiyor. Öte yandan SSK lılarda olduğu gibi Bağ-kurlularda da kısa çalışma ödeneği sağlanmalı.

Bu zor süreçte kim kimin yanında olduğunu, tarafını belli etmelidir. Ticaret ve Sanayi Odası ve Esnaf odaları başkanlarımız konuyu gerekli yerlere iletmeli ve görevlerini yapmalı, esnafın yanında olmalıdır.

Yanlışa yanlış diyemezsek, ya bir menfaatimiz vardır ya da egomuza yenilmiş insanlığımızı kaybetmişizdir. Yanlışta ısrar edilmesinin bir anlamı yoktur. Yanlışın çaresi doğruda birleşmektir. Yaptığımız yanlış kıyamete kadar bizimle birliktedir. Ölümden başka her şeyin çaresi olan şu yalan olan fani Dünya da, hayatı öyle bir yaşayalım ki kapanışta herkes alkışlasın.

Esnaf olarak zaten zor bir dönemden geçerken pandemide ikinci bir dalgaya hazır değil… En azından Esnafın devletimize yapacağı ödemeleri ötelenerek kendilerine dert edinmesin. Nasıl ki iyi günlerinde devletinin yanında olan, ödemelerini eksiksiz yapan esnafın bu zorlu kötü günlerde de devletimizin esnafımızın yanında olması arzumuzdur.

Beden ölür çürür, Cana bakın siz. Kim kiminle yürür, Ona bakın siz. Bırakın dönsün dönme dolaplar, Haktan hakikatten yana bakın. Hak davada, Hak’kın yolunda olan Mazlumların umudu, Zalimlerin korkulu rüyası, Ümmetin duası. Kimsesizlerin kimsesi, mazlum ve mağdurların kimsesi olan Sayın Cumhurbaşkanımızın bu süreçte esnafımıza sahip çıkacağından şüphemiz yoktur. Düşme kalkmaz bir Allah’tır. Millet olarak nereden nasıl bugünlere geldiğimizi biliyoruz. Tarihte savaşlar top, tank, tüfekle yapılırken, biz millet olarak kazma kürek ve iman ile düşmanlara karşı gelerek zaferler ilan ettik. Düşmanlar uyumuyor. Bugünde biyolojik, teknolojik ve ekonomik savaşlar karşısında Dün olduğu gibi bu süreci de hep birlikte atlatacağız inşallah…” dedi.

Exit mobile version