KİVİDE İDDİALIYIZ

ORDU KİVİDE İDDİALI ORDU KİVİ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI YUSUF UZUNLAR: “BU SEZON 7 BİN TON ÜRETİM BEKLİYORUZ” ORDU TİCARET BORSASI: “ORDU İLİ KİVİ ÜRETİMİNDE LİDER OLABİLİR”

ORDU KİVİDE İDDİALI ORDU KİVİ ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ BAŞKANI YUSUF UZUNLAR: “BU SEZON 7 BİN TON ÜRETİM BEKLİYORUZ” ORDU TİCARET BORSASI: “ORDU İLİ KİVİ ÜRETİMİNDE LİDER OLABİLİR”

Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, kasım ayında başlayacak kivi hasadında 7 bin ton rekolte beklediklerini söyledi.
Ordu’da fındığa alternatif olması amacıyla ilk denemeleri 1993 yılında 5 fidan ile başlayan ve aradan geçen 22 yılda 3 bin dekarlık üretim alanına ulaşarak Türkiye’nin en fazla kivi üreten ili haline gelen Ordu’da yaklaşık 2 bin kivi üreticisi Kasım ayında hasat yapmaya başlayacak. Ordu Kivi Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Uzunlar, bu sezon kivinin hiçbir doğa ve zirai sorun yaşamadığını belirterek, “Bu sezon kivi rekoltesi oldukça iyi durumda. 7 bin ton arasında bir üretim bekliyoruz” dedi.

ORDU TİCARET BORSASI: “ORDU KİVİDE LİDER OLABİLİR”
Bu arada Ordu Ticaret Borsası tarafından hazırlanan ‘kivi raporu’nda kivi bahçelerinde gerekli ve tekniğine uygun bakım yapılıp gerekli özen gösterildiği takdirde dekar başına üretimin büyük oranda arttırılacağına dikkat çekildi. Ordu’da kivi üretiminde dekar başına verimliliğin 2.5 ton olduğu belirtilen raporda, “Ordu ili bu verimlilik ortalamasıyla Türkiye, dünya ve hatta en büyük kivi üreticisi olan İtalya’nın verimlilik ortalamasından bile yüksektir. Kivi bahçelerine gerekli ve tekniğine uygun bakım yapılıp özen gösterilmiş olsa, dekar başına verimlilik 5 tona kadar yükselebilir. Son 5-6 yılın verileri incelendiğinde kivi, gerek dikili alan bakımında gerekse üretim miktarı bakımından 2-3 katına çıkmıştır. Kivi üretimde ağaç başına ortalama verim de her yıl artmakta olup, 53 kilograma ulaşmıştır. Bugün Ordu ili Türkiye kivi üretiminin yaklaşık yüzde 20’sini karşılar durumdadır. Henüz meyve vermeyen ağaçlar da dikkate alındığında önümüzdeki yıllarda Ordu’nun kivi üretiminde daha da önemli bir yere gelecektir” denildi.
Türkiye genelinde en çok kivi üretimi yılda ortalama 13 bin ton ile Yalova’da gerçekleştiriliyor. Onu yılda ortalama 6 bin 500 ton ile Ordu ve 6 bin ton ile Rize takip ediyor.

Exit mobile version