KARADENİZ’İN EN BÜYÜK LİMANI OLACAK
Konteyner Limanı projesi ile ilgili bilgiler veren Başkan Enver Yılmaz, “Konteyner limanındaki çalışmalara toplam 3 bin metrelik yeni dalga kıran inşası ile başlanacak ve 500 bin metrekareye ulaşacak terminal stok sahasında kaya dolgusuna geçilecektir. Limanın inşası 3 etap halinde gerçekleştirilecek. Birinci etapta bin 150 metre uzunluk ve 14 metre derinlikte, ikinci etapta ise ilave olarak 700 metre uzunluk ve 18 metre derinlikte tam donanımlı toplam bin 850 metrelik rıhtımlarıyla Ünye Konteyner Limanı Karadeniz’in en büyüğü olacaktır. Üçüncü etapta ise dalga kıranın iç kısmında bin 150 metre uzunluk ve 22 metre derinlikte ayrı bir rıhtım imkânı sağlanacak ve özel deniz vasıtaları, petrol platformları, proje yükleri taşıyan özel gemileri, yarı batmalı platformlar gibi derin su ihtiyacı olan deniz vasıtalarına hizmet verilecektir. Deniz dibi taramasından mümkün olduğunca kaçınılarak mevcut eski dalga kıranın dış dolgusundan azami istifade sağlanacak ve 14 metre derinliğe kadar doldurularak ön tarafına kazıklı rıhtım çekilecektir. Tüm limanda çapları bin 16 milimetre ve bin 219 milimetre olan yaklaşık 18 bin ton çelik kazık kullanılacaktır. Dalga kıranın genişliği iç kısım rıhtımları da göz önüne alarak B rıhtımında 100 metre ve C rıhtımında 60 metre olacak şekilde inşa edilecektir. Böylelikle bu rıhtımlar daha ilerde devreye alınacak vinç hareket sahaları ve transfer yolları için geliştirilecektir.” dedi.
BÖLGE ÜLKELERE HİZMET VERECEK
Başkan Yılmaz, konteyner limanının Türkiye’nin yanı sıra bölge ülkelere de hizmet vereceğini kaydederek, “Yaklaşık 1.8 kilometrelik yeni alanda mükemmel altyapısı modern ekipmanları ve çağdaş terminal yönetimi anlayışıyla bu yeni liman Türkiye’nin yanı sıra bölge ülkelere ve Türk Cumhuriyetlerine de hizmet verecektir. Ünye Konteyner Limanı’nın teorik kapasitesi yılda 1,5 Milyon Teu olacaktır. Terminalin daha da etkin kullanımıyla yeni yatırım yapmadan bu kapasite 2,2 Bin Milyon Teu’ya çıkabilecektir.” diye konuştu.
KRUVAZİYER GEMİLERİ İÇİN TERMİNAL OLACAK
Ayrıca limanın içerisinde kruvaziyer gemileri için terminal tesisinin olacağını da kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu: “Birinci etapta A rıhtımında 6 adet 40 metrede 50 ton STS vinçi, ikinci etapta 12 adete çıkarılacak ve ayrıca C rıhtımına 5 adet 50 metrede 50 bin ton vinçin yerleştirilmesiyle STS vinçlerinin sayısı 17’ye ulaşacaktır. Üçüncü etapta ayrıca roro iskelesi, kruvaziyer yolcu gemileri için terminal tesisleri, liman vasıtaları, plotaj ve liman idareleri römorkörler, kurtarma istasyonları, kara ve deniz itfaiyesi, sahil güvenlik gibi yan işletmeler için ayrıca bin 50 metre rıhtımlar ve ilgili tesisler bulunacaktır.”
Başkan Enver Yılmaz, terminalde kapalı alan olarak 18 bin metrekare CFS binaları bulunacağının ve bunun 6 bin metrekaresi soğuk depo olarak hizmet vereceğini de sözlerine ekledi
Ordu Büyükşehir Başkanı Enver Yılmaz’dan kamuoyuna paylaştığımız ve cevabını beklediğimiz teleferik konusunda da vatandaşlarımız adına ,liman haberimizze yapmış olduğu gibi bir açıklama bekliyoruz..