Mers-cov Hastalığına Dikkat

haci_adaylarina_menenjit_asisi_h2588

 

HAC VE UMRE ADAYLARI AŞILANIYOR

Toplum Sağlığı Merkezlerince yürütülen çalışmalarda hacı adaylarına aşı yapılıyor.

“Bütün Türkiye’de olduğu gibi ilçemizde de hacca ve umreye gidenler var.Hacca ve umreye gidenlere menenjit aşısı uygulanmaktadır.Hacca ve umreye gitme organizasyonu diyanet işleri tarafından organize ediliyor ama Sağlık Bakanlığı İl Müdürlüğünün uygulaması olarak da biz sadece aşıyı uyguluyoruz.

Suudi Arabistan’ın sıcak bir coğrafyaya sahip olması nedeni ile bu uygulama yapılıyor.Zaten normalde de Suudi Arabistan’a gidenlere bu menemjit aşısı uygulanması şart koşuluyor.Bizde bu nedenle umreye ve hacca gidenlere Toplum Sağlığı Merkezlerinde, belli zamanlarda bu uygulamayı gerçekleştiriyoruz.

Özel sektör ve Diyanet, umreye ve hacca gidecek kişilere eğitim, organizasyon yapıyorlar fakat aşı uygulaması sağlık ile ilgili bir durum olduğu için Sağlık Bakanlığı ile Diyanet İşleri Bakanlığının anlaşmasıdır ve biz bu anlaşmanın uygulayıcısıyız.

Bu aşı önceden sadece hacca gidenlere uygulanırdı fakat son zamanlarda umreye gidenlerin sayısı arttığı için artık umreye gidenlere de uygulanıyor.

Müftülükten bize aşı olacak kişi sayısı ve aşı tarihi bildiriliyor.Bizde aldığımız bilgi doğrultusunda aşı kartlarımızı hazırlıyoruz ve aşı olmak içinm gelenlerin aşısını yapıyoruz.Bu aşın da menenjit aşısıdır.Bu aşı normalde aşı takvimlerinde yer almayan bir aşıdır.Bu aşı hastanelerde ve toplum sağlık merkezlerinde sürekli bulunan ve yapılan bir aşı değildir.Menenjit aşısı yapıldıktan sonra biz aşısını yaptığımız her kişiye bir aşı kartı veriyoruz.Bu kartı muhafaza ettikleri halde 3 yıl geçerliliği vardır.

Umreye veya hacca giden kişilerin döndüklerinden 15 gün içerisinde aile hekimlerine gitmeleri gerekmektedir.Şuan gündemde olan Mers-cov hastalığı var ve hacca veya umreye giden bu kişilerin bu hastalığı kapıp kapmadıklarına dair virüs olup olmadığının tahlilili yapılıyor.” dedi.

Exit mobile version