MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNDE YENİDEN YAPILANMA

aaa

2018’de Kalfalık ve Ustalık belgesi sahibi olmak artık daha kolay! Ünye Mesleki Eğitim Merkezi müdürlüğü kalfalık ve ustalık belgelerine yeni müfredatla birlikte getirilen iyileştirmeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Demir, Kalfalık ve Ustalık belgesi sahibi olmak isteyenlere kolaylıklar sağlandığını ifade ederken, belge almak isteyenlerde aranan şartlar hakkında bakın neler kaydetti:  

Ünye Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Demir: “2017-2018 eğitim ve öğretim yılına mesleki ve teknik eğitim alanında uygulamaya konulan birçok yeniliklerle başlanılmıştır. Ülkemizde birçok işletme sahibi, sektörde mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personele ihtiyaç duyulduğunu; ancak, aranan özelliklere sahip işgücünün bulanamadığını ifade ederken, bir kısım öğrencilerimiz de zorunlu orta öğretim kapsamında liselerimizde başarısız olduklarında örgün eğitim dışına çıkarılmaktaydılar. Ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için sektörün taleplerini dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığımız, sektörle etkili işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirmiştir. Mesleki Eğitim Merkezleri sayesinde ortaokuldan sonra bir liseye devam etmek istemeyen veya liselerden ayrılan öğrencilerin işverenle yapılan sözleşme ile Meslek eğitimine devamı sağlanmış olacaktır. Öğrenci haftada bir gün okulda teorik eğitim alarak diğer günlerde sanayide veya diğer işletmelerde pratik eğitim yapmak suret ile Kalfalık ve Ustalık Belgesi Alacaktır.”

Çırak Öğrenciler Hem Öğrenecek, Hem de Para Kazanacak…

“Mesleki Eğitim Merkezlerine yönelik yapılan değişiklilerin bir kısmı konu başlıklar halinde şu şekilde özetlenebilir” diyen Hüseyin Demir:

Meslekî Eğitim ile öğrencilere daha nitelikli bir eğitim vermek için yapılan çalışmalar. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına alındı. 01.01.2017 tarihinden itibaren 6764 sayılı Kanun ile Mesleki Eğitim Merkezleri de zorunlu eğitim kapsamına alındı. Esnaf ve sanatkârlarımızın meslekî devamlılıkları için kolaylıkla çırak bulabilmelerine ve mesleki birikimlerini aktarabilmelerine imkân sağlanacaktır. Çırak öğrencilerimizin ise güvenilir ortamlarda, yetenek ve ilgileri doğrultusunda meslek edinmeleri sağlanacaktır. Çırak öğrenciler hem öğrenecek hem de para kazanacaklar. Çırak öğrencilere, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödenerek,  meslek öğrenmeleri teşvik edilecektir. Çırak öğrencilerimize ödenecek ücretin üçte ikisini 253 TL’si devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın çıraklara ödediği ücret yükü hafifleyecektir. Staj yapan öğrencilere ücret ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir” dedi.

Çıraklar İsterlerse Kendi İşyerlerini Açabilecek…

Hüseyin Demir: “Çırak öğrenciler mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alarak İsterlerse kendi iş yerlerini açarak hayallerini gerçekleştireceklerdir. Çırak öğrenciler isterse fark derslerini (İleride Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek olan) tamamlayarak meslek lisesi diploması alabilecek ve Lise mezunu statüsünden üniversite sınavlarına girecektir. Öğretim programları, alan ve dallar sektörle birlikte planlanarak belirlenmiştir. Mesleki Eğitim Merkezleri 28 Alan 141 dalda Çırak öğrenci yetiştirmek için planlanmıştır” ifadelerinde bulundu.

Kalfalık ve Ustalık Belgesi Başvuru Şartları…

Demir; Kalfalık ve Ustalık belgesi sahibi olmak için Başvuru şartları şu şekilde açıkladı:

“En az 22 yaşını bitirmiş olmak. İlköğretim veya Ortaokul/İmamhatip mezunu olmak. Kalfalık belgesi sahibi olmak için denklik başvuru şartları ise, Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak barkotlu SGK dökümü ile İşyeri unvan listesi dökümü veya SGK’dan alınacak BAĞ-KUR Hizmet Belgesi ile Vergi Dairesinden onaylı Vergi Mükellefiyet belgesi. Mesleki ve Teknik Eğitim veren Örgün veya Yaygın eğitim okul ve kurumlarında açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgeler. Fiili askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler ile belgelendirenler kalfalık sınavlarına girmek hakkı kazanırlar. Ustalık belgesi sahibi olmak İçin denklik başvuru şartları. Kalfalık yeterliliğin kazanmış olup mesleklerinde en az 5 (beş) yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak SGK dökümü ile İŞ YERİ UNVAN LİSTESİ dökümü veya SGK’ndan alınacak BAĞ-KUR Hizmet Belgesi ile Vergi Dairesinden onaylı VERGİ MÜKELLEFİYET belgesi ile belgelendirenler Ustalık sınavlarına alınırlar” şeklinde konuştu.

Ünye Mesleki Eğitim Merkezinde 259 Kişi Eğitim Görüyor…

Demir aynı zamanda Mesleki Eğitim Merkezinin durumu hakkında şu bilgileri kaydetti; “Okulumuz sanayi sitesi içerisinde Ünye Sanayi sitesi Kooperatifinin tahsis ettiği bina da 5 derslik de eğitim faaliyetini sürdürmektedir. Zorunlu eğitim kapsamında TEOG sınavı sonucuna bu yıl göre 9. Sınıfta 11 alanda 89 öğrencimiz eğitim görmektedir. Önceki yıllardan devam eden 22 Meslek dalında 116 Kalfa ve 10 Meslek dalında 26 Ustalık eğitimi alan öğrencimiz vardır. Ayrıca Usta Öğreticilik ve İş Pedagojisi Kursuna kayıtlı 28 kursiyer kayıtlıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

 

 

Exit mobile version