MÜFTÜ BAŞSAN RAMAZAN’DA MERAK EDİLENLERİ AÇIKLADI

Ünye İlçe Müftüsü Vedat Başsan, bu akşam kılınacak  teravih namazıyla başlayacak olan ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.

İlçe Müftüsü Başsan, 16 Mayıs’ta tutulacak ilk oruç ile mübarek ramazan ayı içerisine girilmiş olunacağını belirtti.

Raman ayı boyunca nelere dikkat edilmesi gerektiğine de değinen Müftü Başsan, bu yılki fitre ve zekât miktarına ilişkin bilgiler verdi.

Sözlerine Ramazan ayının ülkemize ve bütün İslam alemine hayırlar getirmesi temennisiyle başlayan Ünye İlçe Müftüsü Vedat Başsan: “İslam coğrafyasındaki bir takım sıkıntılarında defüref olmasını rabbim inşallah vesile eylesin. Ünye’miz için, Ünyeli kardeşlerimiz bütün kadını, erkeği içinde güzel bir ramazan, sağlıklı bir ramazan geçirmelerini temenni ediyorum. Ramazanda dikkat etmemiz gerekenler, oruç imsak yani sabah vakti ile iftar, akşam vakti arasında yeme içme ve normal hayatta yapmamız gereken bir takım işlerden uzak kalmamız gereken bir ibadet. Açlığı, susuzluğu hissetmemiz gereken bir ibadet. Ayet ve hadislerden anladığımız sadece yemeyi, içmeyi terk etmek değil, elimizi harama uzatmaktan, gözümüzü harama bakmaktan, diğer azalarımızı Allah’ın koydukları dışında olmaktan engel olmaya çalışma akdi. Bu işin başı yemek, içmekle diğer insani isteklerimizin orada Allah (c.c)insanları eğitiyor ki diğerlerine karşı hem o işi sabırla başardığını görsün ve diğer Allah’ın koyduğu ölçülerde de aynı başarıyı sağlasın diye bir anlamda bütün iman sahibi insanları eğitime tabi tutuyor Cenabıhak.

“İlk Teravih 15 Mayıs Salı Akşamı”

Bizim burada bir mümin olarak yapmamız gereken öncelikle 15 Mayıs Salı akşamı ilk teravi namazı kılınacak, inşallah bütün iman sahibi insanlar teravihlerini de camide kılmaya gayret ederlerse iyi olur. Aynı zamanda Çarşamba günüde orucun ilk günü ona da niyetlerini edecekler, eğer erken yatarlarsa sahura mutlaka kalksınlar, Peygamber (s.a.v)’de ‘sahura mutlaka kalkın’ diyor, ‘sahurda bereket vardır’ diye bizleri hem bilgilendiriyor, hem de tavsiyelerde bulunuyor. Sahuru kalktığınız zaman zaten hem sabah namazını camide kılma imkanı ki yoğunsa hiç olmazsa evinde sabah namazını kılma imkanını olur. Özellikle kardeşlerimizden şunu istiyoruz, imsakiyelerde imsak vakti ilk gün 03:18’de bu saatte yemeyi içmeyi kesmesi gerek, hatta ezanı beklemesin oruç tutan kardeşlerimiz.  Yani 03:18’de yemeyi içmeyi bütün her şeyi terk etmesi gerekir, iftarda zaten 19:49’da. Niyetimize dikkat edeceğiz, imsakle yemeyi içmeyi bırakacağız, namazlarımızı camilerimizde kılarsak ramazan sonrasında da cami alışkanlıklarımız olur.

“Zekâtlarımızda En Yakınlarımızdan Başlayalım”

Ramazanda sadece yeme, içmeyi kesmek değil aynı zamanda elimize, dilimize sahip çıkmayı, Allah’ın koyduğu ölçüler içinde hareket etmeyi zaten yaşayarak örnek olmuş oluyoruz. Ramazan en çok yardımlaşmanın olduğu, hatta inanan insanlar zekata, nisap miktarına ulaşan mallarıyla zekat vermeleri gerekiyor. Bizim insanımız onu genelde ramazana denk getiriyor, çünkü ramazanda birebir oda yaşadığı için ihtiyaç sahibi insanlara vaktinde ulaştırmanın gerekliliğini orada görüyor. Zekatlarımızı en yakınımızdan başlamak suretiyle, yakınlarımızdan da kastımız bakmakla mükellef olmadığımız anneniz, babanız, evladınız onlar zaten sizin en yakınlarınız bunun dışında kardeşiniz, kardeşinizin çocuğu, teyze veya halanızdır bakmakla mükellef olmadığını insanlara hem zekatımızda yardımcı olmak, yoksa başka imkanlarımız varsa özellikle ramazanlarda akrabalarımız, komşularımızdan başlamak suretiyle onlara yardım elini uzatmamız gerekiyor. Yardımlaşmaya da riayet edersek buda toplumsal birlik beraberliği güçlendirecektir.

“Saray Camiinde Teravih Hatimle Kılınacak”

Bütün camilerimizde teravih namazlarımız var, cemaati olan camilerimizde, hem erkek ve kız kuran kursumuzda öğrencilerimiz mukabele okuyorlar onlarında duyurusunu yapmış olalım. Hamidiye’de ki erkek Kuran kursumuz, hem de Çınarlık mahallesindeki kız Kuran kursumuzda öğrenciler okuyor. Artık hatimle teravih namazlarını Ünye’de de yerleşti, daha önce Saray camiinde kılınıyordu, şimdi ise 2 yıldan beri Orta camide kılınıyor. Bu senede yine orta camide kılınacak cemaatimiz oraya gelsinler. Cemaatimiz bazen ‘çok fazla uzun sürüyor’ diyor ama geldiklerinde kendileri de isterse saate bakabilirler en fazla 20-25 dakika fark ediyor. Hatimle teravihin daha doyurucu olduğunu bilsin cemaatimiz. Çünkü ramazan ayı Kuran ayı, Kuran’ın nizam olmaya başladığı bir ay, inşallah bu arada da Kuran okumayı bilmeyenler Kuran okurlar mukabele dinlerler, ramazanın güzel bir şekilde geçirilmesini temenni ediyoruz.

“Fitrenin Asgari Tutarı 19TL, Üst Sınırı Yok”

Fitre miktarın en azı 19TL, üstünün sınırı sizin ekonomik seviyenize göre belli olur. Sabahlı, akşamlı bir fakiri doyuracak miktarda olur. Fitre normalde bayram sabahı verilir ama ondan öncede verilirse caizdir verilebilir. İnsanlarımız ramazanın ilk gününden itibaren vermek istediği yere kurumlara, güvendiği yerlere veriyorlar. Burada da yine zekattaki ölçü gibi en yakın çevresinden başlayarak verirse daha isabetli olur. Herkes kendi kapısının önünü temizlerse, kendi yakınlarını görürse, onlarının ihtiyaçlarıyla ilgilenirse o zaman toplumda zaten bir düzelme vuku bulacaktır. Bayram sabahı vacip olur ama ramazan içinde de verilebilir. Asgari 19TL üstünün sınırı yok kendinize 100TL harcarken fakire 50 lira veremezsiniz. Yani günlük kendinize 100 lira harcama yaparken bir fakire 19 lira vermeniz uygun olmaz. İmkan sahibi insanlar 100 lira hatta daha da fazla verebilirler orada bir sınır yok rabbim şimdiden hem dünyada bayram yapmayı, hem de ahirette bayram yapmayı hepimize nasip eylesin” diyerek sözlerini noktaladı.

Exit mobile version