MUSA KIRANLI, 11 – 17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftasını Kutladı

aa (3)

Türkiye Teknikerler Derneği ORDU İl Başkanı Musa Kıranlı, 11 – 17 Ocak Enerji Tasarrufu Haftası ile ilgili basın açıklaması yayınladı.

Başkan Kıranlının mesajı şöyle;

“Güzel ülkemizin, tüketen değil üreten, tartışan kavga eden değil, dünya ile yarışan ülke olmasını arzu ediyor, Her kesin daha güzel yarınlar yaşaması dileğimle, Aydınlık dolu günlere dileyerek        11 – 17 Ocak Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu haftası kutluyor, Enerji yaşamdır, boşa harcamayın. Enerjisiz kalmayın diyerek herkese sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 

Bölgemiz coğrafi yapısı ve yenilenmeyen iletim ve dağıtım hatlarında zor koşullar altında Enerjinin sürekliliğini sağlamaya çalışan Bölgemiz elektrik tedarikçi firma ÇALIK YEDAŞ Enerji genel merkez yönetim kurulu başkan ve yöneticileri ile YEDAŞ ORDU İl Koordinatörlüğüne, ÜNYE İşletme müdürlüğüne FATSA İşletme müdürlüğüne ve diğer tüm ilçelerimizdeki Yedaş işletme şefliklerine ve zor koşullarda görevlerinin başındaki tüm çalışanlarına en üst kademesinden en alt kademesine kadar herkese teşekkür ediyor, kazasız belasız iyi çalışmalar diliyorum.

Bağımsız ve aydınlık bir Türkiye için; yenilenebilir enerji kaynaklarını çok daha fazla kullanmamız ve enerji verimliliğine daha fazla odaklanmamız gerekmektedir. Bölgemizde olarak çok şanslıyız. Enerji bakanlığı yapmış konusunda bilgili ve tecrübeli bir büyükşehir belediye başkanımız var. Ordu olarak bu şansımızı iyi kullanmalıyız. Bakınız Akkuş RES enerji üssü haline gelmektedir. Akkuş belediye başkanımıza çalışmalarından dolayı ve bölgemize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. 

Enerji verimliliğinde en önemli faktör enerji tasarrufudur. Enerjide tasarruf, geleceğe güvence demektir.

Üretimden, tüketime yaşamın her alanında enerjinin verimli, akılcı, etkin kullanımı büyük önem taşımakta olup enerji, insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

Kullandığımız araç ve gereçlerin, giyeceklerimizin üretildiği fabrikalar, evlerimizi ısıtan ısınma araçları, ulaşım için bindiğimiz araçlar, evde, işyerinde, toplum yaşamının her alanında makineler kullanılmaktadır, Buzdolabı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi araçlar enerji ile çalışırlar.

Dolayısıyla Enerjinin yetersizliği, üretimin düşmesini, yurt ekonomisini ve günlük yaşamımızı etkilemektedir. Evinizde elektrik kesintisi olduğu bir günü düşünün. Hele ki şu pandemi sürecinde, hastanelerde yatan hastalarımız, yasaklarda evde kaldığımı süreçte Televizyon izleyemiyorsunuz, buzdolabı çalışmıyor yiyecekler bozuldu, akşam eviniz karanlık…. Gerisini siz düşünün!

Enerji verimliliği ve tasarrufunda hedeflerimize varmak için birey, toplum, sanayi temsilcileri veya yetkili kamu kuruluşları olarak hepimizin bu çabaya katılması gerekmektedir. Yapılacak olan en küçük katkı dahi önemsiz olmayacaktır. Küçücük ayrıntılarla büyük enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

Genellikle enerjinin az kullanılması, iki ampulden birinin söndürülmesi şeklinde algılanmakta olan enerji tasarrufu, aslında enerji atıklarının değerlendirilmesi ve mevcut enerji kayıplarının önlenmesi yoluyla tüketilen enerji miktarının, kalite ve performansı düşürmeden en aza indirilmesidir. Bunun için öncelikle alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekmektedir.

Evlerde, ofislerde kullanılan elektronik cihazların kullandığı enerjiyi en aza indirmek için alınacak önlemler şunlardır:

• En basit, en kolay yol cihazın fişini prizden çekin. Cep telefonun şarj cihazını fişten çekin, sadece telefonlarınızı şarj edeceğiniz zaman prize takın.

• Açma-kapama butonu bulunan çoklu priz kullanın. Böylece tek bir dokunuşla tüm cihazları kapatabilirsiniz.

• Yeni elektronik cihazlar satın alırken enerji verimli A sınıfı cihazları alın.

• Bilgisayar ve monitörünüzde enerji yönetim özelliklerini aktif kılın. Enerji tasarruflu kullanın.

• Kullanacağınız ev aletlerini satın alırken sadece fiyat olarak değil, enerji tasarrufu açısından da karşılaştırın. Cihaz alırken “A” ve “A +” işaretli olanlarının en verimli olanlar olduğunu hatırlayınız. Yüksek verimli ve çok düşük verimli cihazlar arasında % 60’ın üzerinde enerji tüketim farkı olduğunu da unutmayınız.

• Cihazlar üzerindeki “stand by” ışıkları cihazımızı kullanıma hazır bekletir ancak 1 watt harcadığı kabul edilse yılda 8,7 kWh enerji tüketir. Beklemedeki 10 cihaz yılda 87 kWh enerji tüketir ki bu nerdeyse bir evin 1 aylık elektrik tüketiminin yarısı gibi bir değere ulaşır. Kaldı ki bu ışıklar genellikle 1 watt değil 3–5 watt enerji tüketirler Bu nedenle kullanmadığınız zamanlarda DVD oynatıcı, radyo, televizyon gibi elektrikli cihazlarınızı düğmesinden kapatın, fişlerini çekin. Bunu yaparak inanılmayacak enerji tasarrufu yapacaksınız.

Evet, çok kıymetli hemşerilerim, değerli kamuoyu ve basın mensupları; Günlük hayatımızın ayrılmaz parçası olan; ısıtma, aydınlatma ve ulaşım ihtiyacımızı karşılarken, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası fırın, ocak gibi cihazları, kullanırken ve satın alırken dikkatli seçim yaparak, çevremizin korunmasına ve aile bütçesine ciddi katkı yapabiliriz.

Çok basit görülebilir. Ancak diğer önlemlerle birlikte uygulandığında kısa sürede önemli miktarda enerji tasarrufu yapmamızı sağlayacaktır.

Enerjinin akıllıca kullanılması konusunda henüz iş işten geçmemiş, geç kalınmış sayılmayız.

Ailemiz ve ülkemiz için enerji tüketimini azaltmak üzere, hepimizin yapabileceği pek çok şey vardır. Evimizde ve günlük yaşantımızda, refahımızdan ve konforumuzdan vazgeçmeden, kullandığımız enerji miktarını azaltabilmemiz mümkündür.

Bakınız; Evlerde tüketilen enerjinin yaklaşık %10-15’i kullanılmadığı halde prizde takılı kalan cihazlar tarafından tüketilmektedir. Kullanmadığınız ev aletlerini fişten çekiniz. Beyaz eşyalarınızı A sınıfı tercih ediniz. Bunu yaparak inanılmayacak enerji tasarrufu yapacaksınız.

Ülke ve aile ekonomimize katkı için günlük hayatımızda AYDINLATMA, ELEKTRİK, ISINMA, BANKA İŞLEMLERİ, SU HARCARKEN, ALIŞ-VERİŞ YAPARKEN, ULAŞTIRMADA, İLETİŞİMDE, BUZDOLABINDA, ÇAMAŞIR MAKİNALARINDA, BULAŞIK YIKARKEN, YEMEK PİŞİRİRKEN BUNA BENZER ÖRNEKLERİ ÇOĞALTABİLİRİZ Birçok alanda tasarruf yapmak elimizdedir. Tasarrufu hayatımızın en önemli alışkanlıkları haline getirmeliyiz.

Tüm vatandaşlarımızın, hemşerilerimizin kendilerini, çocuklarını, komşularını ve elektriğe bağımlı olarak yaşayan hastaları düşünerek, ortak kullanım ürünü olan elektriği verimli kullanmaya davet ediyorum. “ dedi.

Exit mobile version