Koronavirüs tedbirleri kapsamında 81 ilde düğün, nişan, sünnet ve kına gecesi gibi organizasyonların yasaklanmasının ardından bugün Ordu’da düğün salonu sahipleri ve organizasyon firmaları alınan kararı kınamak için bir araya geldi.
Yurdun dört tarfında düğün salonu sahipleri basın açıklması yaparak alınan kararı kınadılar.
Ordu’da açıklama yapan düğün salonu işletmecisi;
“Biz düğün salonu sahipleri olarak, mağdur tarafında ön sayfasında olanlarız. Bizimle birlikte sözleşme yapan arkadaşlarımız da aynı şekilde mağdur ve ne yapacağını bilmiyor. Bu konudan ötürü Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN’a, Sayın Valimiz Tüncay SONER’e ve Sayın Millet Vekillerimizi düğün sektörü temsilcileri olarak sesleniyoruz.
Bugün buırada bulunan işletme sahipleri zaten Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında kepenk kapatmıştır. Şimdi tekrardan kepenk kapatmak zorunda bırakılmıştır. Şehirimizde hizmet veren düğün salonları ve düğün sektörüne hizmet veren firmalar 4 Eylül Cuma günü işsiz kalmıştır. Nitekim hem görsel medyadan hemde sosyal medyadan takip ettiğimiz üzere otel, eğlence alanların, sahillerin ve dolmuşların etkinlikleri kurallarına uymadan devam ettiğini görmekteyiz. 3 Eylül Perşembe günü Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA’nın açıkladığı gibi Bilim Kurulu Üyeleri 81 ilimize yasak talep etmiştir.
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip ERDOĞAN, Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman SOYLU, Sayın Sağlık Bakanımız Fahrettin KOCA’ya, Sayın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Zehra Zümrüt SELÇUK’a, Sayın Maaliye Bakanımız Berat ALBAYRAK’a ve Sayın Ordu Valimiz Tüncay SONER’e seslenmek istiyorum;
Bu yasa kaldırılması ve düğün alanlarının denetleme yapılmasını istiyorsunuz. Eğer bu yasağı kaldırırsanız kiramızı, kredimizi, personel maaşlarını, personel sigortalarını kim ödeyecektir? Destek kredisi alan esnaf borçlarını nasıl kapatacaktır?
Aynı şekilde bu yasanın tek mağduru düğün salonları işletmecesi değildir. Küçüklüğünden itibaren hayali beyaz gelinlik içeresinde düğün yapmak olan genç kızlarımız mağdurdur. Aileler yapmış oldukları masrafları çöpe atmış ve ekonomik olarak da zarara uğramış, orta asyadan beri kına geleneği olan ve düğün geleneği olan türk toplumu geleneklerinden koparılmıştır.
Covıd-19 virüsünün sorumlusu düğün olarak gösterilmiştir. 19-4 Eylül tarihleri itibariyle alınan kararlar müşterilerle organizasyon firmaları, düğün salonu işletmeleriyle tüm sektör paydaşlarımız kaparo parasıyla karşı karşıya bırakılmıştır. Gelen yasaktan itibaren devletimiz kaparo konusunda açıklama yapmayarak müşteri ile düğün salonu işletmecileriyle bırakmıştır.
Bilim Kurulu tavsiyesi ile bu genelge, kafelerde yemek yiyen arkadaşlara virüs bulaşmayıp düğün salonlarında oyun oynarken bulaşıyor algısına düşmüşlerdir. Biz sektör sahipleri olarak mağduruz. Sokakta haksız uygulama yapan, içki mekanlarında eğlenen kişilerin sonuçlarını biz düzenli çalışan kişiler çekiyoruz. Bizim mesleğimize yapılan saygısızlıktır.
Bizim ailemiz ekmek yemeyecek mi?
Yasak süresinde biz ne yapacağız?
Devletimiz bizi görmeli ve duymalıdır.” Dedi.