TOPRAK Mahsulleri Ofisi depolarında bulunan fındıkları satışa çıkardığını duyurdu, piyasaları bir anda altüst etti. Üstelik TMO’nun “İhracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi ile birlikte ülkemiz ve bölge ekonomisine katkı sağlamak için” demesi ise ayrı bir skandal gerekçe oldu. Bu açıklama sonrası fındık fiyatları 62 TL’den 55 TL’ye kadar düştü.
Ünye’nin tek ulusal yayın yapan televizyonu A52 TV olarak konu hakkında Ordulu milletvekillerinden açıklama aldık.
CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun;
”KARANLIK ELLER YENİDEN DEVREYE GİRDİ”
“Siyasi iktidar, tüm uyarılarımıza rağmen 51-53 Lira arasında açıklayarak üreticiyi mağdur etmişti. Zaman içinde fiyatlar serbest piyasada yükseldi ve şu anda 63 Lira’ya kadar ulaşmıştı. Ancak tam da bu sırada üreticinin kazanmasını istemeyen karanlık eller, yeniden devreye girdi. Fiyatı düşürmek için bir devlet kurumu olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin eliyle düğmeye basıldı. Şu anda fiyatlar, fındık 63 Lira’ya ulaşırken, TMO 58 ve 61 Lira’dan satışa başladı. Bunun üzerine serbest piyasadaki fiyatlar hemen 7-8 Lira düştü. Sormak istiyoruz. Ne istediniz üreticinin gelirinden? Açık söylüyorum, yapılan bu iş fiyatlarda manüplasyon yaparak üreticiye ihanet etmektir. Bu operasyonda parmağı olanlar, fındık fiyatını ucuzlatanlar üreticinin alın terini çalanlardır. Üreticinin cebinden alıp, yabancı bir şirketin kasasını dolduranları Ordu halkı da, Karadeniz halkı da affetmeyecektir. TMO’ya da, Tarım ve Orman Bakanlığı’na da çağrımızdır. Bu yanlıştan bir an evvel dönün. Satışları durdurun. İlla satış yapacaksanız da, fiyatı 70 Lira bandına yükseltin. Yabancı şirketin değil, üreticinin hakkını koruyun.”
CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel;
”TMO’DAN FERRERO KORUMALI FINDIK HESABI”
“Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya fındık arzına karar vermiştir. 2021 yılı mahsulü için 58 TL, 2022 yılı Giresun kalite fındık için 61 TL. Son derece üzgünüm ve son derece kızgınım.”
“Bahsedilen fındık şu anda piyasada 63 TL. Ordu’da fındık 62 TL’yi gördü. Çarşamba’da 63 TL. Hal böyleyken devletin Toprak Mahsulleri Ofisi fındığı fiyatının altında piyasaya sürüyor. Bu şu demek, son günlerde hızla artan fındık fiyatının önünü kesmek demek. Geçmiş yıllarda hep böyle oluyordu. Ama bunu Ferrero yapıyordu. İtalyan kartel tam da bu aylarda piyasada fındığın azaldığı zamanlarda fiyatta yukarı hareketin önünü kesmek için piyasaya bazı aracılar eliyle fındık sürüyordu. Bu yıl Ferrero Rekabet Kurumu’nda gözetim altında olduğu için bunu yapamadı. Bu nedenle fındık fiyatı 43 TL’lerden 63 TL’nin üzerine çıktı ve 70’e doğru gidiyordu. İşte Ferrero’nun bu sene yapamadığını TMO eliyle yapıyorlar. Bu yüzden kızgınız.”
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt;
“Bu Karar Fındık Üreticisine İhanettir”
“Serbest piyasada fındık 62 Liraya çıkınca toprak mahsülleri ofisi durur mu? hemen 61 liradan fındık satacağını ilan etti. Teklif almaya başladılar. Tarım Bakanına sesleniyorum toprak mahsülleri ofisi ticaret mi yapıyor? Devlet tüccar mı ? Fındık üreticisinin hakkını savunmasını gerekenler İtalyan tekelci firmaya hizmet ediyor. Aldığınız fındığı satacaksanız ve hemen bunu 2 ay sonra yapacaksanız .Devlet olarak piyasaya neden giriyorsunuz ? Devletin görevi piyasa yapıcılığıdır.
Şu an fındık satmak fındık üreticisine en büyük ihanettir.
100 bin tonun üzerinde fındık bekliyor. İnsanlar fındık yükselir satar borcumu öderim derken siz TMO olarak fındık satışa başladınız. Bunu şiddetle kınıyorum. TMO’yu Mayıs ayına kadar fındık satmamaya davet ediyorum. Tarım bakanına çağrıda bulunuyorum. Aksi taktirde 14 Mayıs’ta bunun hesabını vereceksiniz.