OSB İş Demek, Aş Demek, İstihdam Demektir.

NNN

NNN

Ünye Organize sanayi Bölgesinin kurulma çalışma ve gelişmeleri büyük bir heyecan ve umutla beklediğimiz kurulma çalışmaları 1990 yılında başlayan OSB nin aradan 25 yıl geçmesine rağmen halen kurulamamış olması herkesten çok biz teknik adamları üzmekte ve etkilemektedir.

Nitelikli, yenilikçi ve rekabetçi yatırımlar için en doğru adres olan OSB’lerimizin kurulmasına ve gelişmesine ve bu yönde çalışma yapan herkim olursa olsun her zaman destek olmalıyız.

Ordu Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Enver Yılmaz’ın kendisinin de ifade ettiği üzere ki kendisini öz eleştirisinden dolayı tebrik ediyorum uzun aradan sonra Ünye’ye gelerek açıkladığı projeler; Ünye de yaşayanları, gençlerimizi geleceğimizi yakından ilgilendirmekte olan ve etkileyecek projelerdir. Ancak Ünyeli olarak artık proje değil uygulama icraa beklemekteyiz.

Ünyeliler böyle çok projeler söylemler duydu. Artık icraat beklemekteyiz. Yıllar önce hayallerimiz vardı ne çabuk unuttuk. Kimler geldi geçti gitti. Sözler verildi. Hatırlayalım lütfen. Hani Ünye il olacaktı, Plakası hazırdı.. Ne oldu hayalden öte gidemedi Hayal gerçek olmadı. Ünye Şampiyon olacaktı. Ünye de turizm, Ünye de Liman, Gümrük işletmeciliği ne oldu? Ünye Üniversitemiz. Yıllardır büyük umutla beklediğimiz OSB ne oldu?

OSB’ler, işletmelerin yer alacağı düzenli, altyapı ve ulaşım imkânları gelişmiş bir yer sunmaktadır. Böylece sanayi alanlarının dağınık yapılaşması sorunu ortadan kalkmaktadır. İşletmelerin bir arada bulunması, planlı kentleşmeye katkı sağlamaktadır. Sanayi işletmelerinin düzensiz bir şekilde konumlanmaları sonucu çevre düzensizliği, plansız kentleşme sorunları baş göstermekte olup Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), bahsedilen bu sorunları büyük ölçüde çözecek potansiyele sahiptir.

OSB, Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki ve Teknik Eğitim Güçlendirilmekte olup nitelikli eleman ihtiyacının temini ve istihdamın artırılmasına önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu sayede sanayiciyle mesleki eğitim arasında doğrudan bir temasın sağlanmasının mümkün olabileceğinden hareketle, gerekli altyapının oluşturulmasını müteakip, bazı meslek yüksekokullarının, mühendislik ve işletme fakültelerinin OSB’ler içinde kurulması yönünde adımlar atılması kaçınılmazdır.

OSB’ler, ilçedeki sanayileşmeyi hızlandırmada, işsizliği azaltmada, bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermede, yabancı yatırımlar için çekim alanı olmada, küçük işletmelerin gelişmesinde, kalite ve verimliliğin artışında en önemli rolü üstlenmektedir.

Lütfen geleceğimizle oynamayın. Sizlerinde teknik eğitim alan çocuklarınız yakınlarınız vardır. Bakınız bu gençler buralarda sanayi olmadığı için gurbete gitmekteler, OSB nin kurulması yeni yatırımlar demek, yeni yatırımlar iş istihdam demektir.

OSB’ler ortak idari, teknik ve altyapı hizmetleri sunarak, sanayi işletmelerinin bir arada faaliyet göstermesine zemin hazırlayan bölgelerdir. Bu bölgeler, yatırımların işbirliği anlayışıyla yapılmasına, enerji, çevre ve ulaşım gibi asgari altyapı şartlarının tek bir elden yönetilmesine, üretim maliyetlerinin azalmasına ve kalite standardının yükselmesine zemin hazırlamaktadır.

Ünye’mizin gelişmesi, kalkınması için… Birlikte iş yapma kültürünü geliştirmeliyiz.

Başarı ve kazanımlar için; Şehrin tüm enstrümanları ve aktörleri birlikte hareket etmeli, şehirlerinin menfaatleri söz konusu olduğunda aynı masada ortak paydada da buluşabilmeli, makam ve mevkiler, şahsi meseleler bir kenara bırakılarak tek vücut ve tek akıl olunmalıdır.

OSB’lerin yeni ve nitelikli yatırımlara ev sahipliği yapacağını düşünüyoruz. Biz bu yöndeki tüm çalışmaları ve ilçemize yapılacak her türlü yatırımları her şekilde kuşkusuz destekliyoruz.

Artık kaybedecek zamanımız yok. Kaybeden ÜNYE oluyor, ÜNYELİLER oluyor. Üniversiteleri, belediyeleri, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile hep birlikte işbirliği kültürü içinde “Birlikte karar alma, birlikte üretme, birlikte yönetme” anlayışımız ile çalışmamız gerekiyor. Bunun için de başta Ünye’mize borçları ve sorumlulukları olan önceki milletvekillerimiz bakanlarımız ile bugün Başbakan Yrd. Sayın Numan Kurtulmuş başta olmak iktidar ve muhalefet partileri milletvekillerimiz tüm STK’ları, odalarımız ile şehri tüm yönetenlere düşen görev ve sorumluluğu yerine getireceklerine inanıyoruz.

Ünye’mizi yarınlara geleceğe hazırlamak iddiasında olan, Ünye’mizin potansiyellerini değerlendirmeye çalışan tüm kurum ve kuruluşlara, başta gururumuz Başbakan Yrd. Sayın Numan Kurtulmuş, OBB Bşk. Sayın Enver Yılmaz, Ünye Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çamyar, AKP İlçe Bşk. Sayın Arif Ergün, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza ve komisyonda yer alan ilgili kurum amirlerine gayretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Ne yapıp yapıp, öncelikli Hedefimiz bugüne kadarki siyasi sorumluların yapamadıkları Organize Sanayimizi, Limanımızı, turizmi ve üniversitemizi Ünye’mize halkımıza kazandırmak olmalıdır.

Çevre yolumuzla, çevre yolumuzu yapanlarla elbette ki guru duyuyoruz. Ancak ne yapılıp yapılmalı Ünye’mize dışarıdan misafirler getirilmeli, transit geçiş değil, gelip geçilen yer değil, gelip görülen, yaşanabilir bir kent denilen Ünye’mizde insanlar konaklatmalı, turizm değerlerimizi gezdirilmeli, restoranlarımızda yedirilmeli, alışveriş yapmaları sağlanmalıdır. Ünye’yi iç Anadolu’ya bağlayan tarihi ipek yolu projesi bir an önce gerçekleşmeli mevcut yol iyileştirilmelidir.

Dünyanın en önemli turizm merkezleri kentin ve toplumun hafızasına ışık tutar. Roma’da da Atina’da, Paris’te de kültür ve inanç ögeleri turizmle bütünleşmiştir. Dolayısıyla Ünye Kalesi, Yunus Emre Türbesi, Ayanıkola, Ünye Müze evi, kadılar yokuşu tarihi evlerimiz ve yaşam kültürümüz, Paşabahçe konağı, tarihi hamam, saray camii, cumhuriyet meydanı, asırlık çınar ağacı, kilise v.b. tarihi yerlerimiz, Ünye’mizde yaşamış değerlerimiz, tarihimiz, sancak beyliğimiz… Ünyeli olup da tarihimizi bilmeyenler var. Bu algıyı öncelikle değiştirmeliyiz.

Ünye’mizin tarihini ve kültürünü ön plana çıkartmalı, turizme kazandırmalıyız. Tarihimizi ve kültürümüzün bilinirliliğini artırmalıyız. Kültür yolu projesi için, gemi figürlü balıkhane çalışması için Ünye’mizin değişimi ve gelişimi için gerçekten uğraş veren emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bir sahil şehriyiz ama deniz kentinde yaşamamıza rağmen bu güne kadar sahip denizimize sahip çıkılmaması büyük bir eksikliktir. Yapılacak projelerimize denizimizden de nasıl faydalanırız düşünülmesi gerekmektedir. Liman projesi büyütülmesi bir an önce gerçekleşmelidir.

Ünye Fen Adamları Derneği olarak; doğduğumuz, doyduğumuz memleketimizin gelişmesi ve kalkınması için birlikte yaşadığımız insanların yaşam standartlarının yükselmesi için sorumluluğumuzun bilincinde olarak Ülkemizin ve ilçemizin sorunlarının çözümü için mesleki bilgi ve birikimlerimizin ışığında kararlılıkla çalışmaya paylaşmaya devam edeceğiz. Hevesliyiz, heyecanlıyız.

Değerli Ünyeliler bir ilçenin kalkınması gelişmesi, sanayi, üniversite, turizm v.b. yatırımlarla gerçekleşir. Ünye’miz 1831 yılında kurulmuş olup son nüfus sayımına göre 120 bin nüfusa yaklaşmış olup gerçek yaşayan nüfusun 150 binin üzerinde mevsimsel olarak 200 bin olduğu, kuruluşundan bugüne bölgede çok konuşulan, cazibe merkezi olan birlik beraberliğine gıpta ile bakılan çevre ilçelerden hatta illerden göç alan bir ilçedir.

Ünye’miz bu hızlı göç ve nüfus artışı dolayısıyla sağlıksız, projesiz bir gelişme ile kontrolsüz yapılaşma ile beraberinde  bugüne kadar yapılması gerekenlerin yapılmamasından dolayı modern bir kent görünümünden çarpık kentleşmeye gitmekteyken bugünkü yerel idare Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çamyar modern kentleşme adına bilimsel proje çalışmaları yapmaktadır. İhtiyaç duyulduğunda yanlarında olacağımızı ifade ediyoruz.

Ünye’mize yapılan yada yapılacak olan yatırımların önüne oncu buncu şuncu diyerek engel olmak yerine çok değerli siyasi kimliğe sahip olan değerli etkin devlet büyüklerimiz,  bakanlarımız,  milletvekillerimiz,  belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız ilçemiz adına gayretlerde bulunmakta olup bizler bu şanslarımızı ilçemiz adına daha fazla nasıl katma değer üretebilir neler kazandırabiliriz bunları değerlendirmeliyiz.

En iyi bireyler kendi mutlulukları için değil, toplumun varlığını ve huzurunu mutluluğunu koruyan insanlardır.

Bu duygu ve düşüncelerimizle, Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla Ünye’mizin baş döndürücü bir hızla değişip dönüşeceğine inanıyoruz.

 

Musa KIRANLI

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version