Ramazan Sonrası  Beslenme Önerileri

Ramazan’dan sonra beslenme düzeniyle ilgili önemli noktalara değinen  Ünye İlçe Sağlık Müdürü Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, güne hafif bir kahvaltı ilebaşlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalıdır. Besinler iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş ve azar azar yenilmelidir. Bayram süresince ve bayramdan sonra da havaların sıcak olması nedeniyle sıvı alımı arttırılmalı, günde yaklaşık 2- 2.5 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir. Ramazan boyunca iki öğün yemeğe alıştığınız bedeninizi, oruç bitiminde 3 öğüne çıkartarak yavaş yavaş düzenlemelisiniz.

 

Ramazan Bayramı’nda gelenek haline gelen şeker, çikolata ve tatlı ikramlarıyla artan şeker tüketimine özellikle kronik hastalığı olan bireyler (diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları vb.) dikkat etmelidirler.

 

Ayrıca Ramazan Bayramı boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Misafirlerinize şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları, dondurma, taze meyveleri, porsiyon kontrolünü sağladığınız sürece fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişleri ikram ederek daha sağlıklı seçimler yapabilirsiniz. dedi.

 

Bayram sonrası aşırı yemek yeme ile bazı problemler ortaya çıkabilir. Bunların en önemlisi hazımsızlık ve mide problemleridir. Ayrıca, gelenek üzere bayramda tatlı tüketimi de artmaktadır. Bayramda birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açabildiğini ifade eden Dr.Yeşilduman, Günde tüketilecek 5 porsiyon sebze ve meyve ile yemeklerde posa oranı yüksek besinler kuru baklagiller, kepekli tahıllar vb., ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler rahatlatabilir. Ramazan ayında ve sonrasında çok rastlanılan ve mide asidinin yemek borusuna kaçması olarak tanımlanan reflüden korunmak için kahve, kakao, çikolata, yağlı besin, salçalı, ketçaplı ve acı baharatlı yiyeceklerden kaçınılmalı, Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.” dedi.

 

      “45-60 dakika kadar fiziksel aktivite yapmak ihmal edilmemeli” .

Bayram ziyaretleriyle enerjisi yüksek besinlerin  tüketiminin artmasından dolayı enerji harcamasının da artırılması önemli olduğunu belirten Dr.Saliha YEŞİLDUMAN, Artan fiziksel aktivite oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına da imkân sağlayacağından her gün mutlaka aç karnına olmamak kaydıyla 45-60 dakika kadar fiziksel aktivite yapmak ihmal edilmemeli, en güzel aktivite yürüyüş vb aktivitelerden kendimiz için en uygun olanı seçilerek düzenli olarak yapılmalıdır.” dedi.

 

 

Exit mobile version