SARIKAHRAMAN: “YABANCI FİRMA YETKİLİLERİNİ BAHÇENİZDEN KOVUN”

sdf

sdf

Çiftçilerle bir araya gelen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, üreticilerin yabancı firma yetkililerini bahçelerinden kovmasını istedi.

Ordu’nun Ünye ilçesinde iyi tarım uygulamaları ve küllenme hastalığına karşı düzenlenen bilgilendirme toplantısında, ilk konuşmayı Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman gerçekleştirdi. Yabancı bir firma ile savaşacaklarını belirten Sarıkahraman, üreticilerin yabancı firmalardan bahçelerine gelen kişileri kovmalarını istedi. Sarıkahraman “Biz 25 – 30 dönümden aşağı olanların çok katılmasını istemiyoruz. Çünkü keşif masrafınızdan sonra elinizde bir şeyler kalsın istiyoruz. Bizim 8 ziraat mühendisi tarım danışmanımız var. Hedefimiz, her danışmanda kanuni sınırlama olan 60 çiftçiyi iyi tarımcı yapmak istiyoruz. Dolayısıyla 60 iyi tarımcı 600 kişiye örnek olabilecek. Türkiye zor dönemlerden geçiyor. Bununla birlikte Türkiye’de yabancı bir firma fındık mahsulümüzü tekeline geçirdi ya da geçirmeye çalışıyor. Onların da bizim ziraat mühendisi arkadaşlarımız gibi sözde tarım danışmanları var. İçimizde o firma ile de anlaşma yapan üreticilerimizi tespit ettik. Biz bu üreticilerimizle yollarımızı ayıracağız. Fındığımızı bize acımadan gasp etmeye çalışan bu firma ile biz savaşacağız. Sizlerden rica ediyorum, bu yabancı firmanın elemanlarını size geldiklerinde kovun. 2 tane çuval vereceklerine vermesinler, fındığımıza biz sahip çıkarız. Bu yabancı firmanın oyunudur. Bizim fındığımızı 12 liradan 8.5 – 9 Liraya düşerken bu bir oyundur ve biz bu oyuna gelmeyelim. O yüzden sizlerin yardımına ve beraber çalışmaya ihtiyacımız var” dedi.

KÜLLENME HASTALIĞI
Toplantıda küllenme hastalığına ilişkin bilgiler veren Ziraat Mühendisi Muammer Kanbolat ise hastalık sebebinin küresel ısınmadan kaynaklandığını ifade ederek “Aslında küllenmenin asıl nedeni küresel ısınma. Arabaların karbondioksit gazı, kullandığımız parfümler, fabrikalardan çıkan zehirli gazlar bunların hepsi ozon tabakasının zedelenmesini ve delinmesini sağlıyor. Ozon tabakası ne işe yarıyor dersek, güneşin gönderdiği bize gelen ışınlarını süzerek bize zararsız hale getiriyor ve biz gittikçe bu ozon tabakasını delmeye başladık. Bunun sonucunda güneş ışınları zararlı hale gelmeye başlıyor ve insanlarda cilt kanseri, iklimde değişkenlik ve kaymalara neden oluyor. Bunun sonucunda belirli olanlar çölleşme başlıyor, buzullar eriyor ve daha fazla buharlaşma oluyor neticesinde ise küllenme oluyor. Türkiye dünyada yer küre üzerinde ekvatorda bulunuyor. Bunun neticesinde Türkiye’de ılıman iklim görünüyor. Ilıman iklim şartlarında biz dört mevsimi gerçek olarak yaşayan bir ülkeyiz. Alt tarafımızda Afrika, Irak, gibi ülkeler var be bu ülkelerde çöller bulunuyor. Hiç duydunuz Türkiye’de çölleşme başladığını? Dünyanın sıcaklığı arttıkça ve iklimler değiştikçe Güney’den Kuzey’e bir kayma başlıyor. Küllenme ise aslında karasal olan ve Akdeniz iklimi hastalığıdır, artık Karadeniz’e de gelmeye ve taşınmaya başladı. Çünkü kuzeyden güneye iklim değişiyor. Bu da artık her şeyin eskisi gibi olmayacağını gösteriyor. Belki bizler görmeyeceğiz ama 150 – 200 yıl sonra mutlaka torunlarımız görecektir. Karadeniz de tamamen Antalya iklimine sahip olacak. Bu yüzden bu bölgede artık ağaçlarda bazı meyveler dışında bir şey yetiştirmek mümkün olmayacak” diye konuştu.

Exit mobile version