SELDE MAĞDUR OLAN FINDIK ÜRETİCİLERİNİN ZARARLARI ÖDENECEK

23

Ordu İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, önceki haftaki aşırı yağışlarda mağdur olan üreticilerinin zararlarının TARSİM tarafından üreticilere ödeneceğini açıkladı.

Ordu İl Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, kentte etkili olan sağanak yağış sonrası meydana gelen sel ve heyelan afeti nedeniyle fındığı zarar gören üreticiler için hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. İl genelinde ekiplerin sahada çalışma yürüttüğünü belirten Yılmaz, “Sağanak yağış sonucu heyelan olan fındık bahçeleri ve harmanda kurumaya bırakılan fındığın sellerin sularına kapılıp gitmesi sonucu zarara uğrayan üreticilerimiz var. Bunların hepsini ayrı ayrı değerlendiriyoruz. Ekiplerimiz ilçelerde çalışmalarını yürütüyor. Önümüzdeki hafta içerisinde muhtemelen hasarın yaklaşık boyutu gün yüzüne çıkacak. Fındıkta bir kayıp olduğunu gözlemliyoruz. Şu andaki gözlemlerimiz rekolteyi çok ciddi boyutta etkileyecek bir kaybın olmadığı yönünde” diye konuştu.

Üç ayrı destek masada

Zararı olan üreticilerin mağduriyetlerinin giderileceğini kaydeden Yılmaz, “Bir kısım zararlar 2090 sayılı kanun kapsamında değerlendiriliyor. Yani harmandan giden fındık bu kanun kapsamında yer alıyor. Bu kanundan yararlanmaya hak kazanan üreticilerimiz için bakanlığımız devreye girecek. Bunun yanı sıra TARSİM sigortası olan üreticilerimiz zararını buradan telafi edebilecek. Ayrıca daha önceki yıllarda ilimizde meydana gelen sel afetinde zarar gören üreticilerimiz için Cumhurbaşkanlığımıza bildireceğiz. AFAD üzerinden de bir miktar destek almıştık. Önümüzde üç ayrı senaryo var. Hasarın boyutu ortaya çıktığında gerekli çalışmaları başlatacağız” şeklinde konuştu.

Tüm detaylar inceleniyor

Yılmaz, afetin suiistimal edilmemesi için dikkatli bir şekilde çalışma yürütüldüğünü de vurgulayarak, “Hasarın meydana geldiği bölgeye gidildiğinde ilk olarak çevrede bir araştırma yapılıyor. Bir üreticinin harmandaki fındığı eğer sel sularına kapılıp gittiğinde bunu komşularından teğet ediyoruz. Bahçesinin büyüklüğüne bakıyoruz. Mesela vatandaşın 10 dönüm arazisi var. Bu sene fındık veriminin dekar başına 100 kilogram olduğunu varsayılırsa o üreticinin 1 tona fındığı olduğu göz önüne alınır. Hepsi gitse 1 ton fındık gitmiş olur. Harmanda geride kalan fındık varsa bu ortalama miktardan onu çıkarıp, hasarın tespitini gerçekleştiriyoruz. Ortalama bir hesap yapıyoruz. Suiistimal yapan oluyor mu, oluyor ama biz bunu muhtardan, komşulardan teğet ediyoruz. Bu gibi durumlarda sağlıklı tespit yapmak mümkün değil. Mesela buğdayı dolu vurur, gidip bakarsınız hasarı net olarak tespit edebilirsiniz. Ancak fındıkta böyle bir şey yok. Harmana inceliyoruz, su gelip gelmediğini bakıyoruz. İz var mı onu araştırıyoruz. Şu anda kurumumuza başvuran üreticilerimizin kendi ifadelerine baktığımızda ciddi bir hasarın olmadığını görüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Exit mobile version