Fındık üreticisi tedirgin olmalı mı? İşte Cevabı

unnamed
ERKEN GELEN BAHARIN FINDIĞA ETKİSİ NEDİR

Mevsim normallerinin dışında yaşanılan kış aylarının fındık üzerindeki etkileri merak konusu. Takvimler ocak ayını gösterirken kış mevsiminin normallerin dışında seyretmesi ile fındık üreticilerini de tedirgin etmeye başladı.

Takvimler ocak ayını gösteriyor ancak kış mevsiminde beklenen yağışlı havaların yerini güneşli günler alırken, bölgenin tarımsal geçim ürünü olan fındık içinde olumsuz günler bekleniyor. Kuraklık ve sıcak havaların fındığa etkisini değerlendiren Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün önemli uyarılarda bulundu.

Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün açıklamasında “Normalde kasım ayında püsküller kasım ayında tozumaya başlar. Bu da fındığın kendi fizyolojisin de var. Karanfillerin açması bu sene erken oldu. Bu bölgede şu an 700 metre yüksekliğe kadar gittiğimizde karanfillerin tozumaya başladığını görüyoruz. Bu döllenme peşinden yaprak açımı olacak ve bu sıcaklık bitkiyi strese sokacak. Tabi kuraklık bitkinin beslenmesini de engelliyor. Normalde tarım sigortaları bu durum karşısında çitçilere sigortalama hizmeti sunuyor. Çiftçilerimizden isteğimiz, özellikle bu dönem için temkinli bir şekilde ürün sigortası yaptırsınlar. Önümüzdeki dönemde en büyük risk ilkbahardaki erken doğumlar olacaktır. 17-23 Nisan tarihleri arasındaki erken ilkbahar donları gerçekten sıkıntılı. Bölgedeki fındıkta erken uyanma biraz daha gerçekleşirse, erken bahar donları oldukça riskli olacaktır. Bu dönemde karanfil ve püsküllerin uzama dönemi olduğu için bu dönemde bahçelerde iş yapılmaz. Bu süreçte üreticilerimiz bahçelerini daha detaylı takibe almalılar” dedi.  

Exit mobile version