STAJYERLER MALİ MÜŞAVİRLERE TEZSİZ YÜKSEK LİSANS İMKANI

as (2)

Ordu SMMM Odası TESMER Yönetim Kurulu tarafından oda toplantı salonunda “TEZLİ-TEZSİZ YÜKSEK LİSANS” bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Oda Başkanı Bahadır BAŞ, Ünye İİBF Dekanı Porf.Dr. Gürol ÖZCÜRE, Oda Başkan Yrd. Orhan Murat GÜR, Oda Sekreteri Mehmet Ender SÖNMEZ, Oda Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba KILIÇ, TESMER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuğrul ODABAŞ, Tesmer Yönetim Kurulu Sekreteri Mert YÜKSEL, TESMER Yönetim Kurulu Saymanı Ayşegül ÇELENK, Ünye İİBF Öğretim Üyeleri Doç Dr. Nedim DİKMEN ve Doç. Dr. Hakan YAZARKAN ile Ordu SMMM Odasında Mali Müşavirlik stajı yapan 53 stajyer katıldı.

Bilgilendirme toplantısının açış konuşmasından Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ; “Öncelikle şunu ifade etmeliyim bu tezsiz yüksek lisans programının açılması için 2006 yılından bu yana 14 yıldır oda olarak çok mücadele ettik. İşletme tezsiz yüksek lisans programına ihtiyaç olduğunu bunun biz mali müşavirler için çok önemli olduğunu her yerde her yetkiliye ifade ettik. Ama gerçekleştirememiştik. Bugün sayın Prof..Dr. Gürol Özcüre bize bu müjdeyi verdi. Bu programın gerçekleşmesinden çok memnunuz.  Bu yüksek lisans programı stajyerlerimize yeni bir vizyon kazandıracaktır.

Hepimiz staj yaptık bu aşamalardan geçtik ve stajın önemini çok iyi biliyoruz, Ordu Mali Müşavirler Odasının stajyerlerinin çok büyük sorunlar ile karşılaşmadığını önemli sıkıntılar çekmediğini de biliyorum, bütün stajyerlerimizi oda sekreterimiz Ender Sönmez ile birlikte tek tek yakından takip ediyoruz. Mesleğimizde pek çok değişiyor. Kayıt girmeyi iş sayan bir anlayışı kolay olmasa da terk ediyoruz. Şimdi işletmelerin finansal tablolarını okuyan yorumlayan ve analiz eden yeni bir dönem bizi bekliyor.  Bu değişime ayak uyduranlar mesleği daha kolay yapabilecek. Uyduramayanlar ise önemli zorluklarla karşılaşacaktır.  Bugün bizlerin uzun yıllar açılması için mücadele ettiğimiz tezsiz yüksek lisans programının tanıtımını yapacağız. Üniversite vizyonu yüksek lisans vizyonu almak çok önemli. Biz yüksek lisansı sadece staj süresini eksilten bir durum olarak düşünmüyoruz. Stajyerlerimizin mesleki bilgi ve birikimine katkı yapacak onların gelişimine katkı yapacak bir süreç olarak düşünüyoruz.  Nazım Hikmet’in bir sözü var “ Ben çiçeklerin samimiyetine inanıyorum diyor, ister tenekeye ekin, ister en pahalı saksıya ekin emeğiniz kadar güzelleşiyor diyor.” Muhasebecilik mesleği de böyle bir meslek, emeğiniz çalışmanız, çabanız kadar bilgili ve başarılı oluyorsunuz. Mesleğinizi güzelleştirebilmek ve işletmelere yol gösterebilmek için yüksek lisans bir fırsat..” Dedi.

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürol ÖZCÜRE; “ Pandemi döneminde sizleri çok zinde görmek odamızın salonunda sizleri bu denli kalabalık olarak görmek ayrı bir mutluluk . Bende 1984 yılında Fatsa da bir muhasebe bürosu açmış ve onun heyecanını yaşamış biriyim. Sizlerin heyecanını ve beklentisini anlayan birisi olduğumu düşünüyorum. Hayat Boyu Öğrenme çağımızın ilkesi, biz bir etkileşim olsun istiyoruz, programlar açıldı, burada sizleri görmekten mutluluk duyarız, sizler ekonominin kalbindesiniz.

Günümüzde muhasebe ve denetim konusunda hızla meydana gelen değişiklikler, gelecekte muhasebe ve finans mesleğini yapacak kişilerin bu konuda donanımlı olmasını gerektirmektedir. Bu nedenle Yüksek Lisans programında öğrenciler çalışmaya başladıkları zaman ihtiyaç duyacakları temel bilgiler aktarılmaktadır. Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programları 2 veya 3 yarıyılda bitmektedir. Programı tamamlama süresi en fazla altı yarıyıldır. Tezsiz yüksek lisans programını tercih edenler çoğunlukla iş dünyasından gelenler olduğu için derslerimizi ikinci öğretim olarak uygulayacağız.

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan YAZARKAN;  Öncelikle hepiniz hoş geldiniz arkadaşlar, Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe Finansman ana bilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. Ben Bahadır başkanımın anlattıklarına katkıda bulunmak istiyorum kendisi çok öngörülü ve geleceği bence çok iyi analiz ediyor. Bahadır bey dedi ki beş yıla kadar kayıt girmeyeceğiz, ben buna şöyle katkıda bulunmak istiyorum. TMS çıktı uygulayamayız dedik, şuanda bağımsız denetime tabi borsada işlem gören firmalar uygulamak zorunda ve uyguluyorlar, BOBİ FRS çıktı, şuanda da gündemde KÜMİ FRS var  (Küçük ve Mikro İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standartları) taslak kamuoyuna sunuldu. Akademik anlamda çeşitli çalışmalar yapıyoruz. Bunlar uygulanamaz dedik ve uygulanıyor. İşte bu noktada muhasebecinin kalitesi ortaya çıkacak herkes kayıt yapıyor, Mali müşavirleri kalite anlamında birbirinden ayıracak nokta Finansal Raporlama kabiliyeti olacak. Bu bağlamda da kendimiz bu noktada yetiştirmeliyiz.

İşletme programı için tezli ve tezsiz yüksek lisans programı için genel işletme diploması verilecektir. Yüksek Lisansta dersler seçmelidir. Programı tamamlayabilmek için 7 ders vermelisiniz. Yüksek lisans programında alacağınız dersleriniz sizlerin staj süresi sonunda gireceğiniz SMMM yeterlilik sınavlarında da fayda sağlayacaktır. Dedi. 

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nedim DİKMEN;  Ben aynı zaman da oda üyesiyim, içinizden biriyim, Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde İktisat Bölümünde öğretim üyesi olarak uzun yıllardır çalışıyorum. Bu yıl ilk defa tezsiz yüksek lisansı açmış bulunduk, günümüzde kariyer yapmak önemli hale geldi, bunu bir adım öne taşımak için gerek kamuda gerek reel sektörde kariyer yapmanın ön plana çıktığını görüyoruz. Yüksek Lisans artık öncelikli hale geldi dolayısıyla bizlerde yüksek lisansınızı yapmanızı tavsiye ediyoruz. Bu size avantaj sağlayacaktır. Dedi.

Ordu Mali Müşavirler Odası Sekreteri Mehmet Ender SÖNMEZ;” Değerli Meslektaşlarım bu gün bu toplantının gerçekleşmesi için Başkanım yıllardır uğraşıyor. Birçoğunda bende yanındaydım Sayın Gürol Hocamıza da teşekkür ediyoruz bu imkânı bize sağladığı için. Türkiye genelinde baktığımızda aday meslek mensubu çok fazla. Farkındalık yaratmak için ayağınıza gelen bu fırsatı değerlendirmelisiniz. Hepinize teşekkür ediyorum. Dedi.

Toplantı sonunda SMMM Yeterlilik sınavında başarılı olup Ordu Mali Müşavirler Odasına kayıt yaptıran 4 meslek mensubuna SMMM ruhsatları takdim edildi.

SMMM Oral ÖZTÜRK’ün  SMMM Ruhsatı Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ

SMMM Gökşen ŞEKER’in SMMM Ruhsatını Ünye İİBF Dekan Prof. Dr. Gürol ÖZCÜRE,

SMMM Gülhan AKIN’nın SMMM Ruhsatını Ordu Mali Müşavirler Odası Başkan Yrd. Orhan Murat GÜR

SMMM Habil OCAK’ın SMMM Ruhsatını Ordu Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba KILIÇ taktim etti.

Bilgilendirme toplantısı sonrasında Ünye’den, Fatsa’dan, Gölköy’den, Kumru’dan, Altınordu’dan bilgilendirme toplantısına katılan 50 stajyer için TESK Otel’de öğlen yemeği düzenlendi.

Exit mobile version