Tescillenince Fiyatı Arttı

akkus-seker-fasulyesi-tescillenince-fiyati-artti

Akkuş Şeker Fasulyesi

Akkuş İlçesi’nde yetişen ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin kilosu 2 TL’den satılırken, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillenince fiyatı katlandı.
Akkuş Ziraat Odası tarafından paketlenip markasıyla birlikte kilosu 15 TL’den satılan fasulye üreticiyi de sevindirdi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, 400 tona çıkan fasulye üretimini 2 bin tona çıkarıp yurt dışına ihracata başlayacaklarını, şu anda yurt dışı taleplerini ise kargo ile karşılamaya çalıştıklarını söyledi.

Ordu’nun Akkuş İlçesi’nde yetişen şeker fasulyesi 4 yıl önce Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescillendi. Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret olarak tescilledikleri ‘Akkuş Şeker Fasulyesi’nin artık gerçek değerinden piyasaya satıldığını belirtti. Fasulyenin 4 yıl önce kilosunun 2 TL olduğunu, bugün ise, Ziraat Odası tarafından doğrudan üreticiden 13 TL’ye satın alınıp paketlenerek markasıyla 15 TL’den satışa sunulduğunu vurgulayan Ahmet Kaya, “Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile birlikte ilçemizde yetişen fasulyenin toprak yapısı, vitamin değeri, pişirilmesi, kabuk yapısı, damak lezzeti gibi özelliklerinin ortaya çıkarılması için bilimsel çalışma yaptırdık. Bu çalışmalar sonucunda coğrafi tescil belgesi aldık. Tescillenmeden önce fiyatı 2 TL’ydi. İlçe Kaymakamlığı, İlçe Belediyesi ve muhtarlarımızla toplantı yaparak fasulyenin paketlenerek markasıyla satılması yönünde karar aldık. Artık üretici gelişi güzel fasulye satışı yapmayacak. 13 TL’den üreticiden fasulyeyi biz alıyoruz, paketleyerek ‘Akkuş Şeker Fasulye’ markasıyla 15 TL’den satıyoruz. Akkuş şeker fasulyesinin değerini verebilecek böyle bir fasulye yok. Damak zevki, erken pişmesi, kabuksuz olması gibi birçok farklı özelliği bulunuyor. Şu anda Türkiye’de fasulyede en geçerli marka bizim fasulyemiz. Bu yıl organik fasulye üretimine de başlayarak yurt dışına da ihracat yapmayı hedefliyoruz. Akkuş’ta 2 binin üzerinde aile tarafından üretilen fasulyenin üretim miktarı geçen yıl 400 tonu geçti” dedi.

TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ

Ziraat Odası tarafından hazırlanan sulama projesinin Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Akkuş Belediyesi’nin destekleriyle bu yıl hayata geçirmeyi planladıklarını, bu şekilde yıllık üretimin 2 bin tona çıkarılacağını da vurgulayan Kaya, “Markalaştırdığımız fasulyenin Akkuş’ta üretiminin yaygınlaşmasına çalışıyoruz. Böbrek şeklini andıran, beyaz renkli, kendine has tadı, aroması ve kokusu olan fasulyenin organik üretimini yapacağız. Bunun için 5 köy pilot yer seçildi, organik üretim bu yıl başlayacak. İlk etapta bu yıl 60 ton organik fasulye yetiştireceğiz. Sulama projemizi bu yıl hayata geçirebilirsek 400 tonluk üretim 2 bin tonu geçecek. Bu yıl bu sulama projesini gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ürettiğimiz fasulye Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bolu gibi illerde restoranlar tarafından yoğun olarak tüketiliyor. Her taraftan yoğun talep var fakat talebi karşılayamıyoruz” diye konuştu.

Bu yıl itibariyle üretilen organik fasulyelerin bir kısmının ihraç edileceğini belirten Ahmet Kaya, şu anda yurt dışına sattıkları fasulyeleri de kargo ile gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Exit mobile version