Toprak Mahsulleri Ofisi depolarında bulunan fındıkları satışa çıkardığını duyurdu, piyasaları bir anda altüst etti. Bu açıklama sonrası fındık fiyatları 62 TL’den 55 TL’ye kadar düştü.TMO’ya her kesimler tepkiler gelmeye devam ediyor.
Ünye’nin tek ulusal yayın yapan televizyonu A52 TV olarak konu hakkında Ünyeli siyasilerden açıklama aldık.
CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral;
TMO FERRARO’YA TAŞERONLUK YAPIYOR
Serbest piyasada yükselen fındık fiyatına TMO eliyle fındık satma yoluyla müdahale eden hükümet bir kez daha üreticinin değil İtalyan fındık kartelinin yanında olduğunu ilan etmiştir.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya fındık arzına karar vermiştir. 2021 yılı mahsulü için 58 TL, 2022 yılı Giresun kalite fındık için 61 TL. Son derece üzücü bir durum.
Piyasada 62/63 tl olan fındık hızla 51 tl ye düşmüştür. Toprak Mahsulleri Ofisi fındığı fiyatının altında piyasaya sürüyor. Bu şu demek, son günlerde hızla artan fındık fiyatının önünü kesmek demek.
Bu yıl serbest piyasada fındık fiyatı 43 TL’lerden 63 TL’nin üzerine çıktı ve 70’e doğru gidiyordu. TMO eliyle yapılan bu operasyona bu yüzden kızgınız.
Devletin Kurumu bir yabancı kartele taşeronluk yapmaktadır. Bir kaç gün önce fındık fiyatı 62 TL’lere varmışken biraz önce TMO’nun fındık satacağı haberi alınmasıyla piyasada fındık 51 TL’lere düştü.
Birkaç iyi adam ülke adına ve çiftçi adına mücadele verirken bir hırsız çete memleketin ve fındık üreticisinin emeğinin değerlerinin altını oymaya çalışıyor. Yazıklar olsun.
Yeniden Refah Partisi Ünye İlçe Başkanı Hayati Balcı;
”Üreticinin elinde kalan fındığın fiyatının artmasını olumlu karşıladığımız bu dönemde elindeki büyük stokla piyasaya giren TMO maalesef ki fiyatların aşağıya çekilmesine sebep olmuştur. 62 lirayı geçen fiyatlar karşısında TMO biraz daha bekleseydi hem kendi kazanacaktı hem de üretici kazanacaktı. Ancak erken bir refleksle yaptığı bu müdahale büyük sermayenin işine yaradı. Ülkemizde zaten olağan üstü koşullar yaşanırken bu şartlarda fındık yine hakkettiği değeri görmeyecek”
Demokrat Parti Ünye İlçe Başkanı Tanju Türk;
Görünen Köy Çokta Uzak Değil”
“Fındık, bölgemiz genelinde gelir kaynağımız olan, çocuklarımızı okutmak, düğünlerini yapmak, iyi kötü her günümüzde güvendiğimiz mahsulümüzdür. Fındık konusunda Sayın Milletvekilimiz Cemal Enginyurt çok mücadele vermiştir. Bugün bu mücadeleyi fındıktan başka geliri olmayan, tüccardan faiziyle fındık karşılığı para alan, durumu iyi olmayan vatandaşlar kaybetmiştir, Kazananlar fındık 70 TL’de olsa, 50 TL’de olsa kazanmıştır. TMO, önde gelen fabrika, tüccar bu saatten sonra kimin fındığı kime yarar merak ettim.
Çoktan fındığını satan mı, fındık olsa bile kenarda tutup ihtiyacı olmayan mı, fındıktan çok para kazananlar mi? Bugün fındıktan kim karlı kim zararda? Görünen köy çokta uzak değil.”