Fındık piyasasında TMO’nun fındık satış kararı şok etkisi yarattı.
Yükselme eğiliminde olan fındık fiyatları TMO’nun 1 Şubat tarihi itibari itibariyle aldığı satış kararından dolayı tepe taklak oldu.
TMO nün 2022 ürünü fındık için 61 TL, 2021 ürünü fındık için de 58 TL satış fiyatı belirlemesi 64 liraya kadar çıkan fındığın fiyatına 53 liralara düşürdü.
Sektör temsilcileri, TMO’nun satış fiyatını düşük buldu. Piyasada oluşan fiyatla TMO’nun belirlediği fiyatın eşit seviyede olduğu hatırlatılarak, serbest piyasada düşüş olabileceği ifade ediliyor.
Konuya ilişkin Arzanoğlu Tarım Ürünleri İşletmecisi Ersin Şahin Arzanoğlu Ünye’nin tek Televizyonu A52 TV mikrofonlarına açıklamalarda bulundu.
Tarım Ürünleri İşletmecisi Ersin Şahin Arzanoğlu Fındık fiyatının düşmesini değerlendirirken bu düşüşün nedenlerine değindi.
Fındık fiyatının yükselmesinin birileri tarafından istemediğini dile getiren Arzanoğlu açıklamalarına şu şekilde devam etti;
“Birileri Fındığın Yükselmesini İstemiyor”
“Şubat bize sıkıntı ile merhaba dedi. Bildiğiniz gibi fındık 53 TL’ye düştü. 62 ,63 TL gibi fiyatlar konuşulurken bir şoka uğradık. Toprak mahsülleri ofisi kendi elinde ki 2021 mahsülünü 58 Liraya 2022 mahsülünü ise 61 Liraya satışa çıkarttı. Bu durum o kadar enteresan ki bize Toprak mahsülleri ofisinin fındık fiyatının yükselmesini istemiyor gibi düşündürtüyor. Galiba gerçekten birileri fındığın yükselmesini istemiyor.”
“Fabrikalardan Fiyat Alamıyoruz”
Şu anda fabrikalar fiyat vermiyor. Ne olacağını bilemiyoruz. Gelen arkadaşlarımıza fiyat veremiyoruz. Gerçekten bu durum bizi şaşırttı. Köylünün eline para geçmesi insanları neden bu kadar rahatsız ediyor anlamıyoruz. Bizde sizin gibi su süreçte bekliyor olacağız. TMO’nun bu satışı bizleri tepe taklak etti diyebilirim. Fındık fiyatının normale dönmesi gerekiyor” dedi.