Konuşmasında Maliye Bakanını da eleştiren Torun, “Sayın Bakan Komisyonda sunuş konuşmasını yaparken Türkiye ekonomisini değerlendirmiş, kişi başına millî geliri 3 kata yakın artırdıklarını, ülkemizin refah düzeyini yükselttiklerini, gelir dağılımını iyileştirdiklerini, yoksulluğu azalttıklarını söylemişlerdir. Sanıyorum Sayın Bakan başka bir Türkiye’de yaşamaktadır ya da içinde bulunduğumuz gerçekleri değil, olmasını istediklerini anlatmıştır. 13 yılda Türkiye’nin ekonomide, demokraside, insan haklarında, eğitimde geldiği durum ve gerçekler bambaşkadır.
“TÜRKİYE EKONOMİSİ ENKAZA DOĞRU SÜRÜKLENMEKTEDİR”
Torun, “Resmî işsizlik oranı yüzde 10,3’tür, işsiz sayısı ise 3 milyon 103 bindir; gerçek rakamlar bunlardır. Umutsuzluktan iş aramaktan vazgeçenlerle birlikte işsizlik oranı yüzde 18,4’tür. İşsiz sayısı 5 milyon 779 bine çıkmıştır; her 3 gençten biri işsizdir. Yoksul sayısı 20 milyonu aşmıştır. Yardımlarla yaşamaya muhtaç milyonlarca aile yaratılmıştır. Büyüme hızı da 2,9’a düşmüştür. Tarım ihracatçısı Türkiye, AKP iktidarıyla tarım ithalatçısı hâline gelmiştir. Dünya gıda fiyatları düşmüştür, Türkiye’de artmıştır. 12 yıllık ihmal ve yanlış politikalar hem üreticiyi hem tüketiciyi perişan etmiştir. Hayvancılık can çekişmektedir. Son göstergelere göre kişi başına düşen millî gelir de 9 bin doların altına düşmüştür. Kısacası, Sayın Bakanın söylediği iyi bir ekonomiden bahsetmek mümkün değildir. Türkiye ekonomisi bir enkaza doğru sürüklenmektedir.” Dedi.
“AKP HÜKÜMETİ YEREL YÖNETİM KANUNLARINDA ANAYASAYA AYKIRI DEĞİŞİKLİKLER YAPMIŞTIR”
Büyükşehir belediyelerine de değinen CHP’li Torun, “Sağlığımızdan yaşadığımız çevrenin gelişmesine, içtiğimiz sudan ödediğimiz vergilere kadar birinci derecede muhatap belediyelerdir. Yerel bazda karşılaştığımız tüm sorunların çözüm yeri de belediyelerdir. Halka hizmet götürme noktasında yapılacak yatırımların uygulayıcısı konumundaki yerel yönetimler bu nedenle büyük bir önem arz etmektedir. AKP hükûmetleri yerel yönetim kanunlarında önemli değişiklikler yapmıştır. Anayasa’ya aykırı olan bu değişikliklere biraz değinmek istiyorum:
“ANAYASAL TEMELİ DÜŞÜNÜLMEDEN KAPATILMIŞ VE KALDIRILMIŞTIR”
İl özel idareleri, köyler ve belde belediyeleri anayasal temeli düşünülmeden kapatılmış ve kaldırılmıştır. İlçe belediyeleri, büyükşehir ilçe belediyesi hâline dönüştürülmüştür. Oysa Anayasa özel yönetim biçimlerinin kurulmasına büyük iller için değil, ancak büyük yerleşim merkezleri için izin vermiştir. Birbirinden 80-90 kilometre uzakta olan yerleşim yerlerinin yerleşim merkezi oldukları söylenemez. Kaldı ki nüfusu 100 bini bile aşmayan il merkezlerinin birer büyük yerleşim merkezi oldukları da iddia edilemez.
“BELEDİYELERDE İKİ BAŞLI BİR YÖNETİM SÖZ KONUSUDUR”
5393 sayılı Kanun’un uygulanabilirliği sağlanmamışken yeni bir modelle iller büyükşehir yapılmıştır. Belediyelerde iki başlı bir yönetim söz konusudur ve bu da halkımızın hizmet alması noktasında maalesef hizmetten uzakta kalması ve hizmete ulaşamaması gibi sorunları doğurmaktadır. Dünyadaki belediye sayısı her bir ülkede 5 binin, 10 binin üzerindeyken maalesef ülkemizdeki 3.300 belediye 1.397’e düşmüştür. Vatandaş hangi belediyeden hizmet alacağı konusunda kararsız kalmıştır. Ayrıca, vergi toplamada ve topladığı vergiyi vatandaşımıza hizmet olarak sunma noktasında da ilçe ve il belediyeleri, büyükşehir belediyeleri arasında büyük bir karmaşıklık söz konusudur.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.