Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Belediyesi olarak yürütmüş oldukları DOKA projesinin onaylanmasının ardından Ünye basınıyla bir araya geldi.
Ada Bakkaliyesinde basın açıklamasıyla başlayan program Ünye Kalesinde devam etti.
Proje kapsamında gerçekleşecek çalışmalar hakkında ayrıntılı bilgi veren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar sözlerinde Ünye’nin bundan sonra Turizm atağında tutulamayacak ve hızlı adımlarla yoluna devam edecek bir ilçe olduğuna değindi.
Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar Ada Bakkaliyesinde yaptığı açıklamasa şunları kaydetti; “
Ordu’nun turizm adası, ada bakkaliyesinin olduğu yöredeyiz. Ünye Belediyesi tarihe ışık tutmaya, tarihi gün yüzüne çıkartmaya devam ediyor. Kültür yolu kapsamı içerisinde bu zamana kadar yaklaşık 15 Milyonluk bir harcama gerçekleştirdik. Özellikle 1. Etap çalışmamızın 1.8 km içerisinde
Öbür taraftan Hacı Emin Caddesinde dış cephe çalışmasıyla beraber kültür yolunun tamamını ilgilendiren projede müteahhit firmamız işe devam ediyor.
Bir taraftan 2. Etap çalışmalarının içerisindeki önemli duraklardan bir tanesi olan Ada Bakkaliyesinin olduğu yerdeyiz. Burayla alakalı belediyemizin hazırlamış olduğu DOKA projemiz onaylandı. Ben bu projenin hazırlanmasında emeği geçen başta planlama müdürümüz Sibel Hanım ve onunla beraber işi yürüten ekip arkadaşları, İmar Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız, imar müdürümüz, o birimin bağlı Başkan yardımcımız, projenin onayında emek sarf eden Ordu Valimiz Sayın Seddar Yavuz’a ve Doka Genel Sekreterimize teşekkürlerimi iletiyorum.
Ada Bakkalliyesi Turizme kazandırılıyor
Pazartesi evraklar elimizde olacak. Hemen sözleşmemizi imzalayıp ihale sürecini de başlatmış olacağız. Bu projenin içerisinde 12 tane ev var. Bu 12 evin 4 tanesi tescilli ev, 8 tanesi ise normal ev statüsünde. Bu 8 evi de tescilli ev şeklinde tarihi esere uygun halde komple dış cepheleri giydirilmiş olacak. Doğal Taştan Sokak sağlıklaştırılması, denizin içerisine doğru bir tane ahşap köprü, bir tane acı su çeşmesi ve Turizm bürosu yapılacak. Bu büro tüm Ordu’nun materyallerini içerisinde bulunduran bir Turizm Ofisi olacak. Üst bölgede atıl vaziyette duran çömlek fırınımızı buraya taşıyacağız böylelikle bir tanede çömlek fırını olacak. Kumsalımızda duş ve WC bölümleri olacak. Projemizin ihalesini yapıp hızlı bir şekilde yaz sezonu içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Ünye’mizin en önemli akslarından bu görüntüleri daha da güzelleştirmiş olacağız. Buranın devamı noktasında da topyamı ile birleştirip Ünye
Turizm için Tarihi Adımlar Devam Ediyor
3. aks olarak da Ünye Kalesi var. Orada da hızlı bir çalışma devam ediyor. Kültür yolu aksımızın içerisinde bulunan Kefeli Han’ın yapım ihalesi 31 Temmuz tarihinde gerçekleşecek. 28 Ağustos’ta da Ünye Kalesi’nin restorasyon çalışması ile ilgili ihalesi yapılacak. Bu iki ihaleyi Kültür Bakanlığımız yürütüyor. Orayla yaptığımız mutabakat çerçevesi içerisinde çalışmalar devam ediyor. Kefeli Han’ın yapımı bittikten sonra işletme ile alakalı Ünye Belediyesi’ne yeniden devredilmiş olacak. Ben emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum.
Ünye bundan sonra Turizm atağında tutulamayacak ve hızlı adımlarla yoluna devam edecek olan bir ilçedir. Bunların tamamını ekibimizle beraber bizler yapıyoruz. 4 yıldır planladıklarımızı, seçim döneminde vaat ettiklerimizi bir bir hayata geçirmenin de mutluluğunu yaşıyoruz. Yoksa Ada Bakkaliyesi, Yalı Kilisesi, Saray Hamamı, Kefeli Han burada yüzyıllardır vardı. Ünye Kalesi hep konuşuluyordu. Herkesin hayaliydi ama sadece konuşma vardı, ötesi yoktu. Ben Avukat olmama rağmen 4 yıldır bürokrasi ile uğraştım Ünye Kalesi’nde. Adım adım işlediğimiz sistemin nihayet ihalesini gerçekleştirip yer teslimatını yaptık. Türkiye 24 Haziran’da birlikte yeni bir yol haritasına girmiş oldu. Umarım bu bürokrasi ortadan kalkar, bizde yerel idareciler olarak daha hızlı yol alırız diye düşünüyorum.” Dedi.
Ardından restorasyon çalışmaları devam eden Ünye Kalesinde gazetecilere bilgiler veren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar;
“Ünye Kalesinin içerisindeki dehlizlerden bir tanesinin içerisindeyiz. Ünye kalesinde 2 dehliz var. Gördüğünüz dün itibariyle gibi kalemizde dehlizlerin açılmasıyla ilgili kurulum işleri tamamlandı. Bundan sonraki süreçte artık kazı faaliyetleri başlayacak. Çıkan tüm materyaller bir düzenek vasıtasıyla alt bölgeye kadar taşınmış olacak.
Öncelikle Ünye Belediye Başkanı olarak hukukçu olduğum halde 4 yıldır bürokratik işlemlerle uğraşıyoruz. Sonuç itibariyle 4 yılın neticesinde dehlizlerin açılmasıyla ilgili ihalemizi yaptık. 1.7 Milyonluk bir ihale. Müteahhit firmamıza yer teslimimizi yaptık. Hızlı bir şekilde işlemler başlamış oldu.
Belediye başkanları her projeyi hayata geçirdiğinde keyif alırlar, sevinirler, mutluluk duyarlar. Benim hayata geçirdiğim projelerin içerisinde en keyif aldığım projelerden bir tanesi burası olacak inşallah. Yol akslarıyla beraber ve burayı bir bütün olarak değerlendiriyoruz köyle beraber. Burada korunaklı evlerde var. Bu evleri de turizme kazandırmakla ilgilide biz organik köy projesi kapsamı içerisine dahil etmek istiyoruz.
Ünye Kalesinde Tarih Yeniden Canlanacak
Aşağı noktada 1800’lü yıllardan kalma bir çeşme var. Onun restorasyonu ve hayata geçirilmesiyle beraber Kale gerçekten Ünye ve bölge turizmine hizmet edecek olan en önemli uğrak noktalarından bir tanesi olacak.
Burası üç medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir yer. Ancak hep konuşulmuş ama bu zamana kadar hiç adım atılmamış. Burayla ilgilide ilk adımı atıyor olmaktan dolayı mutluyuz. Ekibimizle beraber biz bu adımı attık. Turizm faaliyeti çerçevesi içerisinde burayı da kapsama dâhil ettik. İnşallah
Burada bize düşen bu çalışmalar bitirildikten sonra Sosyal Donatı alanlarını buraya koymak. Buraya gelen insanların burada kahve içebilecekleri, bireysel ihtiyaçlarını giderebilecekleri noktaları inşa etmemiz gerekiyor. Çünkü ‘Kale’ye çıktık, ne yapacağız’ olmaması gerekiyor. Hemen yanı başımızda bir şapel var. Oranın restorasyonu tamamlanacak. Çatı motifleri bitirilecek. Üst bölgeye doğru çıktığımızda da orada çalışmalar var.
Ünye değişti, Ünye dönüştü, Ünye bu saatten sonra farklı bir klasmana geçti.
Biz biraz önceki Ada Bakkaliyesinin orayla ilgili proje kapsamımızı ifade ederken Kale’nin 3. Etap kültür yolu kapsamı içerisinde olduğunu ifade etmiştik. Bu etabı tamamlayacak olgularda bir tanesi de buradaki evleri pansiyonculuk ve organik tarım anlamında sistemin içerisine katmaktan geçiyor. Bu süreç hemen 2-3 yılda olan bir olgu değil. Ancak biz verimli bir taş koyduğumuzu düşünüyoruz. O taşın üzerine binalar yapılmak suretiyle Ünye turizmde hak ettiği değeri almış olacak” dedi.