Fındık hasadına sayılı günler kala her yıl olduğu gibi 2018 yılı fındık hasadı öncesi Mevsimlik Gezici Tarım İşçileri Ünye’ye giriş yapmaya başladı.
Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) kapsamında Ünye Sahilköy eski havaalanı pisti yanında kurulan tesiste bakım çalışmaları yapıldı.
Gezici Tarım İşçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarını iyileştirilmesi projesi (METİP) kapsamında ilçedeki METİP alanını ziyaret eden Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, çalışmaları yerinde inceledi.
METİP toplantısı gerçekleştiren ve yenileme çalışmalarını yerinde inceleyen Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney: “Mevsimlik tarım işçilerine yönelik olarak ilçemizde yapılması gereken iş ve işlemleri, 2017’ye 6 sayılı Başbakanlık genelgesi çerçevesinde yürütülmesine dair ilgili
“Geçmiş Yıllardaki METİP Projemiz Takdirle Karşılandı”
Ankara’da yapılan toplantılarda farklı METİP projelerinin yürütüldüğü platformlarda, Ünye’de yapılan güzel çalışmalar için şahsıma yöneltilen teşekkürleri sizlere tevdi etmek istiyorum. Geçen yılki çalışmalarımız, METİP projesinin paydaşı olan Dünya Çalışma Örgütü ve ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından takdirle karşılanmıştır. Bende bu çalışmalardan dolayı sizlere teşekkür eder ve bu yıl da bu zor görevi içtenlikle yürüterek bu süreci en güzel şekilde tamamlayacağız.
“Barınma Yerleri Hazır”
Çalışmalar kapsamında, işçilerin barınabilecekleri çadır alanları temizlenmiş, muhafaza altına alınmış, risksiz bir bölgedir oluşturulmuştur ve artık çadır kurulacak seviyeye gelmiştir. Elektrik ve su bağlantıları yapılmış, kanalizasyon ve su giderleri ile ilgili çalışmalar yapılmış, alanın temizliği yapılmış ve güvenliği sağlamak için girişte nizamiye ve güvenlik kapıları oluşturulmuştur. Çocuklarımızın eğitimleri için Milli Eğitim, Müftülüğümüz ve Halk Eğitim marifetiyle sınıflarımız oluşturulmuş ve ilave sınıflar bu hafta içinde yapılacaktır.
“Gürcistan Vatandaşlarımız İçin YUMI-Net Programı”
Bu sene fındık miktarı geçen seneki miktarda değil ancak bu durum gelecek işçi sayısını çok fazla etkilemeyecektir. Gelişlerin önceki yıllardaki miktar kadar olmasını bekliyoruz. Mevsim koşulları nedeniyle hasadın 1 ya da 2 hafta öncesinde gerçekleşeceğinden dolayı işçilerin yavaş yavaş geldiğini görüyoruz. İlçemize mevsimlik tarım işçisi olarak gelen kesimi ve barındıkları yerlere göre birkaç kategoriye ayırmak durumunda kalıyoruz. Gürcistan vatandaşlarının ilçemize tarım işçisi olarak gelişleri oluyor. Onlarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen YUMI-Net adında bir program var. Geçen yıldan itibaren faaliyete başladı, Hükümet Konağının girişinde de onlarla ilgili ilanlar ve duyurular yapıldı. YUMI-Net, mevzuata uygun şekilde ülkemize giriş yapan ve ilçemize de tarım işçisi olarak gelmiş olan Gürcistan uyruklu vatandaşlar Kaymakamlığa gelip bu isteklerini beyan edip kayıtlarını yaptıracaklardır. Vatandaşlarımızın tarlalarında çalıştırdıkları Gürcistan uyruklu işçilerin bu sisteme kayıtlı olduğuna dikkat etmesini özellikle iştiram ediyoruz.
“Hayati Tehlike Oluşturacak Alanlara Barınmaya Müsaade Yok”
Bizim kontrol ettiğimiz alanlar dışında barınanların sel riski olan dere yataklarında barınmamalarını, yani hayati tehlike oluşturacak onların güvenliklerini ne şekilde olursa olsun tehdit edecek, heyelan bölgesi olur, özel mülkiyete kişinin rahatsızlık verecek yerlere olsun bu şekilde sıkıntılı yerlere barınmamalarına özen göstereceğiz. Bizler tek, tek kim nerededir belki bilmeyiz ama ilçemizde kim nereye gelmiş genel olarak bunları takip edeceğiz.
“İstiap Haddini Aşan Sürücülere Uyarı, Cezalar Net”
En önemli ikinci hususumuz hem Mevsimlik Tarım İşçilerinin, hem de hasat döneminde yoğunlaşan trafik içerişinde bahçelere gidiş gelişlerde istiap haddini aşacak şekilde, minibüslere doluşarak elim kazalara sebebiyet verecek şekilde nakillere, ulaşıma kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Yani vasıta minibüstür, otobüstür, otomobildir ama bir minibüs 15 kişi alacakken içerisine 45 kişi balık istifi doldurulup, bir şarampolden yuvarlanarak 10 kişinin, 20 kişinin öldüğü hadiseler ilçemizde yaşansın istemiyoruz. Mesafe kısadır, işte tarım işçisidir gibi algılarla masraflardan kısmak adına gerek çalıştıranlar, gerekse çalışanlar bu şekilde davranışlara yönelebiliyorlar. Bizler bölge trafik, ilçe merkezde trafiğimiz, gerek jandarma trafiğimiz bu konularda hassasiyetle olayın üzerinde duracaklar.
“Pat Patlarla Yolcu Taşımaya Kesin Karar, Kaymakamdan Kolluk Güçlerine Tam Yetki”
Yolcu taşımasına müsait olmayan pikap, kamyonet, kamyon gibi yük taşımak için ruhsatlandırılmış olan vasıtalarla insanların doldurularak taşınmasına da müsaade etmeyeceğiz. Mal bulunur, para bulunur ama bulunmayan ve geri getirilemeyen tek şey candır. Biz üzerimize düşeni devlet olarak yerine getireceğiz ve bu konuda duyarsız davranmayacağız. Her yıl onlarca cana mal olan, bir ölüm ve kaza şekli de pat, pat diye tabir edilen aslında bir ulaşım vasıtası olmayan sadece fındık tarlalarında çapa amaçlı kullanılması gereken araçlardır. Gördüğüm her yerde ben bir vatandaş olarak emniyeti, jandarmayı haberdar ediyor ve ihbarda bulunuyorum. Köy ziyaretlerinde de bu konuda vatandaşın bende müsemma beklememesini istiyorum. Ordu ilinde ölümlü trafik kazalarında hayatını kaybedenlerin yarısı pat, pat kazalarında ölüyor. Pat, patlarla bu şekilde riskli bir taşıma durumunu kabul etmiyorum ve arkadaşlarımıza cezai müeyyide olarak bu konuda ne gerekiyorsa uygulamalarını söylüyoruz.
“Devletimiz Her Türlü Yardıma Hazır”
Ülkemizin çeşitli yerlerine ailecek mevsimlik işçi olarak gidenler var ve oralarda farklı farklı ürünlerin hasadını yapıyorlar, ortada bir fasit daire var. Anne ve babalar belki iradeleriyle bu işi yapıyorlar ancak anne ve babalarıyla bu işlere giden öğrencilerin İçlerinde çok zeki, kabiliyetli, gelecek için faydalı olacak çocuklarımız yanında okuma yazma bilmeyen, aşısını hiç yaptırmamış, ekonomik olarak çok yoksun insanlar da var. Devletimiz özellikle son yıllarda bu durumu kendi sorunu olarak görüyor ve vatandaşlarımıza her türlü imkânı seferber ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.” diyerek sözlerini tamamladı.
Ünye’ye gelen Mevsimlik Tarım İşçilerinin konaklaması için METİP projesi kapsamında Sahilköy Mahallesi’nde kurulan alan için Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney’e toplantı ve inceleme gezisinde İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, İlçe Jandarma Komutanı Esat Can Öztürk, Müftü Vedat Başsan ve daire amirleri eşlik etti.
Kaymakam Güney ve beraberindeki heyet inceleme gezisinin ardından, Kaymakamlık toplantı salonunda bir araya gelerek sağlık, eğitim, güvenlik ve ulaşım konusunda alınacak tedbirleri görüştü.