ÜNYE’DE “HİSER” PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine Ekonomi Bakanlığının ‘Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Arttırılması Desteği’ (HİSER) projesi anlatıldı.

Karadeniz Kalkınma Ajansı Ordu İl Koordinatörü Harun Göçer HİSER desteğine ilişkin ÜTSO üyelerine bilgiler verdi.

ÜTSO Lokalinde kahvaltıyla başlayan programda Oda Başkanı İrfan Akarın teşekkür konuşmasının ardından bilgilendirme toplantısına geçildi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar: “Katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum. Sn. müdürümüz ‘Hizmet sektörü rekabet gücünün arttırılması desteği’ ile ilgili sizlere bir sunum yapacaktır” dedi.

“Projede Üç Ana Faaliyetimiz Var”

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Ordu İl Koordinatörü Harun Göçer: “Ekonomi bakanlığının ülkede döviz kazandırıcı faaliyetleri desteklediği programlar var. Ticaret Odası ve üyelerinin faydalana bileceği programlar. Bizde Ünye’de bununla ilgili bir proje başlatmayı başkanımla ve ticaret odamızla planladık. HİSER’in farkı ticaret odası, dernek yada ihracatçı birliği gibi kurumlar üzerinden başvurula biliniyor ve döviz kazandırıcı sektörler destekleniyor. Ünye içinde turizm sektöründe döviz kazandırıcı faaliyetlerde bulunabileceğimizi düşünerek, turizm sektörü üzerine bir proje hazırlamayı uygun gördük. Proje başladıktan sonra 3 ana faaliyetimiz var. Birincisi ihtiyaç analizi çalışması, ikincisi eğitim ve danışman ihtiyacı temini, üçüncüsü yurt dışında tanıtımını yapmak, son adım olarak yurt dışından birilerini getirip burayı yerinde anlatmak.

“Proje Maliyetinin %75’ini Bakanlık %25’ini Ticaret Odası Karşılayacak”

Biz turizmin farklı, farklı parçaları olarak özellikle eğitim ve danışmanlık alanlarında nelerimiz eksik, bununla ilgili bir analiz çalışması yapılacak. Bu raporun maliyetinin %75’inin ekonomi bakanlığı karşılayacak, %25’inin ticaret odamız karşılayacak. Sizler danışman firması geldiğinizde ona sektörle ilgili, firmanızla ilgili bilgileri rahatça paylaşmanız. Bizim ihtiyaç analizinde belirlediğimiz ülkeler var, bize muhtemelen bu 15-20 ülkelik bir portföy verecek. Biz bu ülkelere her firmada maksimum 2 ülke olmak üzere fuara katılım, fuar ziyareti, birebir görüşme ilgili ticaret odası, oradaki birlikler, dernekler gibi ziyaretler gerçekleştirebileceğiz. Burada yine tüm maliyetlerin %75’ini bize ekonomi bakanlığı karşılayacak, buradaki maliyetlerin %25 kısmını da firmalardan bekliyoruz.

“Bakanlığın Bütçesi 150.000 Dolar”

Projenin süresi 36 ay, yani 3 yıl biz üç yıl boyunca yaklaşık 7-8 tane analizi, raporu bitirdikten sonra eğitimler ve 7-8 tane yurt dışı faaliyetlerini gerçekleştirmeyi kendimize planlıyoruz. Buradaki önemli husus ihtiyaç analizi kısmında firmayla görüşmeyen, eğitim danışmanlığı faaliyetlerine katılmayan firmalar maalesef yurt dışı programlarına katılamıyor. Yurt dışındaki faaliyetlerimize katılmanız için öngörümüz her yurtdışı organizasyonuna 6 tane firmanın gelmesi gerekiyor. Yurtdışı faaliyetleri için ekonomi bakanlığının ayırdığı bütçe 150 bin dolardır. Bu proje aslında yeni başladı, bizde Ordu’da inşallah Ünye’yle buna başlamak istiyoruz” diye konuştu.

“Projeyi Sizlerin Destekleri Şekillendirecek”

ÜTSO Genel Sekreteri Aydın Ekmekçi: “Projeyi doğru yürütebilmemiz için sizlerden yardım bekliyoruz bu konuda. İhtiyaç analizi ve eğitim faaliyetlerinde Ünye’nin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini turizm açısından belirlemek, işletmelerin avantajlı ve dezavantajlı yönlerini belirlemek, işletmelerinin birbirleriyle işbirliği yapabilmesini unutmadan faaliyetler geliştirmek. Asıl unutmamız gereken bir konuda Ünye’deki turizm pastasını büyütmeden, dönüşümde kimsenin payının artmayacağını da bilmek. O yüzden projeye sizin desteklerinizle doğru şekiller vermek, faaliyetleri doğru belirlemek ve bu faaliyetler sonucunda başarıya ulaşmak istiyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasında düzenlenen ‘Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Arttırılması Desteği’ bilgilendirme toplantısına Oda Başkanı İrfan Akar, Borsa Başkanı Mustafa Uslu, ÜTSO üyeleri yer aldı.

Exit mobile version