Ünye’nin 72 Yıllık Basın Tarihi Bu Sergide

12

Canik Ünye Gazeteciler Derneği (CÜGD) tarafından organize edilen ve Ünye Çimento A.Ş.’nin katkıları ile düzenlenen “Ünye’de Basın” adlı fotoğraf sergisinde 1944 yılından bu yana Ünye’de çıkan gazetelerin 1. sayfaları ve ilçede görev yapan basın mensuplarının fotoğrafları dikkat çekiyor.

Canik Ünye Gazeteciler Derneği (CÜGD) tarafından organize edilen ve Ünye Çimento A.Ş.’nin katkıları ile düzenlenen “Ünye’de Basın” adlı fotoğraf sergisi Ünye Müze Ev’de açıldı.

– Sergiye şiir yazdı-

Serginin açılışında “Ünye’de Basın” sergisine ilişkin duygularını kaleme alan ‘Kulfani’ mahlaslı Mustafa Uğur Alan, “Görür Gibiyim” adlı şiirini okudu.

– Şehrin kültürü kentteki basının gelişmişliğiyle ölçülür –

Canik Ünye Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Öztürk, geçmişten günümüze Ünye’de basının nerede olduğunu ve geldiği noktayı göstermek için bu sergiyi düzenlediklerini söyledi.

Öztürk, “CÜGD olarak üye olsun ya da olmasın basın kuruluşlarının ya da üyelerinin sorunları ile bizzat ilgilenmiş daha iyi şartlarda görev yapmalarına katkıda bulunmuştur. Yine üye olsun olmasın bazı basın kuruluşlarının kurumlar ile barışıklıklarını sağladık” diyerek derneğe ilişkin bilgi verdi.

“Özgür, bağımsız, tarafsız basın, demokrasinin çok seslilik ilkesi ve özgürlük anlayışının yaşama geçirilmesinde üstlendiği görev ile büyük öneme sahip olduğunu biliyoruz. Bir kentin veya şehrin kültür olarak zenginliği bir yönüyle de o kentteki basının gelişmişliği ve zenginliği ile ölçülür” diyen Başkan Ali Öztürk, sergiye ilişkin şu bilgiyi verdi:

– Ünye’de basın hayatı 1944’de başladı –

“Açtığımız sergi ile 1944 yılından bu yana 72 yıllık mazide Ünye’de basın hayatına kısa bir gezinti yapmak, geçmişten günümüze Ünye’de basının nerede olduğunu göstermek istedik. Ünye’miz de basın hayatını tarih içinde oldukça zengin olduğunu bu sergi ile daha iyi görme imkanı bulacağınıza inanıyoruz. Ünye’de 10’larca gazete, bülten ve dergi kurulmuş, bazıları bugünlere kadar gelmiştir.  Ünye’de ilk basın hayatı 1944 Yılında Güzel Ordu gazetesi’nde başladı.

– Ünye’de ilk yazılı basın Mahir Kocaoğlu’ndan –

Ünye’den haberler ve yorumlar bu gazete de yer bulurken, zamanla Ünye’de bir gazete kurulma isteği ve zarureti doğmuştur. Ünye’de yazılı basın ilk olarak 1954 yılında Mahir Kocaoğlu‘nun imtiyaz sahipliğinde Genç Demokrat ile başladı.

Ünye’de bugün 1 günlük, 8 haftalık, 4 onbeş günde bir yayın yapan gazete, 3 radyo, 1 de dergi olmak üzere 17 basın kuruluşu mevcuttur. Fiilen bu meslekten ekmek yiyen bir başka deyişle geçimini sağlayan basın mensubu sayısı 50 civarında iken, dolaylı bu mesleği icra eden basın emekçisi yazarçizer kadrosuyla bu sayı 100’e yakındır. Temennimiz bu sayının nicelik ve nitelik yönünden gittikçe artmasıdır. Şu anda Ünye’de 4 adet meslek kuruluşumuz mevcuttur. Her ne kadar dağınık gibi görüntü verse de daha güçlü olmak için bir çatı altında toplanma kararı aldığımızı da duyurmak isteriz.”

– Basın milletteki müşterek sestir –

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, gelişmiş toplumlarda medeniyetin ifadesini bulması anlamında basının son derece önemli olduğunu söyleyerek, “Basın milletteki müşterek sesin ifadesidir. Ünye’de 1944 yılında başlayan basın sürecine bugün yolculuk yapacağız. Ünye’mizdeki kültürel değerin nereden nereye geldiğini görebilmemiz adına bu sergi önem arz ediyor. Açılışını yaptığımız sergide gazeteciliğin dününü ve bugününü görmüş olacağız. Bugün yapılan çalışmanın farklılığını 10 – 20 yıl sonra yapılan farklı bir çalışmada bizlere sergilediklerinde aradaki farkı göreceğiz” dedi.

– Yazı yazmak bu kadar kolay değil –

Gazetecilik mesleğini yapanların fikir ve beyin işçiliği yaptıklarını ifade eden Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, “Milli Eğitim Müdürlüğü bir dergi çıkartırken yanıma gelip önsöz yazmamı istedi. Yazmaya başladım ve yazdığımı belki yirmi kez değiştirip bir şekle getirdim. Yazı yazmanın bu kadar kolay olmadığını gördüm. Sizleri yaptığınız işten dolayı tebrik ediyorum. Verilen emeğin gün yüzüne bu şekilde çıkmasından dolayı da tebrik ediyorum” diye konuştu.

– Basın emekçilerine plaket –

Ünye’de basın sektörünün gelişimine katkılarından dolayı Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız, Gazeteci Yazar İrfan Işık, Gazeteci Araştırmacı Yazar Yaşar Karaduman, Gazeteci Ahmet Yenin, Ünye’nin ilk gazetesinin sahibi Mahir Kocaoğlu’na plaket verildi.

Plaket alanlar arasında yer alan ve hala fotoğraf makinesiyle haberde aktif olarak görev yapan Ahmet Yenin plaketini alırken, Yenin’in makinesiyle plaket alırken fotoğrafını Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar çekti.

– Açılışa katılım yoğundu –

Sergide 24 Mart 1954 yılında ‘Genç Demokratlar Ünye’ adıyla yayınlanan ve Ünye’nin ilk gazetesi olma özelliğine sahip gazete ilgi gördü.

Sergi açılışına Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ak Parti eski Ordu Milletvekili Eyüp Fatsa, Ünye Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Gökhan Coşkun, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Ayaz, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, Ordu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Recep Aydın, Ordu Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Vedat Öz, Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, Ünye Çimento AŞ. Personel Müdürü Cemil Aydın, eski belediye başkanları, daire amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yazarlar, basın kuruluşu temsilcileri, Ünye başta olmak üzere Ordu’dan basın mensupları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

– Sergi bir ay açık kalacak –

Bir ay açık kalacak olan sergide 1944 yılından bu yana Ünye’de çıkmış 100’e yakın gazetenin birinci sayfalarıyla birlikte Ünye’de görev yapmış basın mensuplarının fotoğrafları, vefat edenler ve bugün aktif olarak yayın hayatını sürdüren basın kuruluşlarının kadroları yer alıyor.

2014 yılı aralık ayında kurulan Canik Ünye Gazeteciler Derneği’nde 12 basın kuruluşu yer alıyor.

 

 

Exit mobile version