VATANDAŞTAN KIRMIZI KART

MNM

MNM

Katı yakıt kullanımın revaçta olduğu Ünye’de kışın yaşanan hava kirliliği vatandaşların yaşam kalitesini düşürürken,bu konuda sadece bilgilendirilme yapılması bile ne hava kirliliğinin önüne geçebildi,ne de vatandaşların  doğal gazı ne zaman kullanacağız sorusuna yanıt geldi.Ünye’de özellikle akşam saatlerindeki kömür sobaları sebebiyle oluşan hava kirliliği vatandaşların tepkisine sebep oluyor ve vatandaşlar oksijen diyarı memleketimizi yaşanmaz hale geldi dediler.

 

ÖLÇÜM SONUÇLARI VAHİM

 

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından şehir merkezinin  işlek noktasında her gün yapılan hava kirliliği ölçümleri raporlarına göre, Hamboğazı, İmam Hatip Lisesi mevkii, Cınarlık mahalle, Atatürk mahallesi , Bayramca mahallesi   , Fevziçakmak mahallesi ve  Kaledere mahallesinin hava kalitesi en düşük olduğu bölgeler olarak belirlendi.

BAŞKAN ÇAMYAR ŞEHRİN İMAJI OLUMSUZ ETKİLENİYOR.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ordu’nun turizm sektöründeki tanıtımının “Oksijenin Yurdu” sloganıyla yapıldığını ve bunun da turizme önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek, Ünye’de ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin ilçenin imajını olumsuz etkilediğini ve herkesin hava kirliliği ve çevre konularında daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

 

 

YANLIŞ YAKMA HAVA KİRLİLİĞİNE NEDEN OLUYOR

 

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Selahittin Aydın, özellikle PM 10 (partikül madde) kirliliğinin belirli saatlerde sınır değerinin 5 katını aştığına dikkat çekerek bu durumun kalorifer ateşçilerinin yakma işlemini tekniğine uygun (yanlış yastıklama metodu) yapmadıklarından kaynaklandığını belirtti.

 

BİRÇOK HASTALIĞA DAVETİYE ÇIKARIYOR

Hava kirliliğine neden olan partiküllerin,  sınır değerlerinin aşıldığı noktada mutlaka halkın uyarılması gerektiğinin altını çizdi. Prof. Dr. Meltem Tor, saatlik, anlık ölçümler ve farklı noktalarda ölçümler yapılması gerektiğini kaydetti. Hava kirliliğinin birçok hastalığa davetiye çıkardığını vurgulayan Tor, şöyle devam etti: “Partiküler madde solunumunda tahriş, iltihap, hava yolu hastalıkları, mevcut astım veya KOAH alevlenmesi görülebilir. Doğacak çocuktaki astım ve alerji riskini de artırabiliyor. Bölgede doğup yaşayan çocuklarda astım bronşit gibi çocukluk çağı solunum yolu hastalıklarının daha sık ortaya çıktığı, çocukların alerjiye daha yatkın oldukları biliniyor.”dedi

VATANDAŞ DOĞALGAZ BEKLİYOR

Görüşlerini aldığımız Ünyeli vatandaşlar, kalitesiz kömür kullanımından kaynaklanan hava kirliliğinin Ünye kentinin havasını bozduğunu söylediler.Kükürt oranıyla Çevre Bakanlığı standartlarının 5 kat altında olan bedava kömürün havaya saldığı arsenik zehrin uzmanları bile şaşırttığını dile getirdiler.Kış aylarında bırakın sokağa çıkmayı, pencerelerimizi açamaz, balkona çıkamaz hale geldik. Oksijen diyarı Ünye’miz ‘karbondioksit diyarı oluyor” “Buradan tüm yetkili kurumlara sesleniyoruz. Ne zamandan beri doğalgazı bekliyoruz,her yıl tarihler veriliyor ama ortada bir şey yok.En azından doğalgaz kullanımı ile çevre kirliliği azalır.Bizler yurttaşlarımızın yaşam standardını düşüren, sağlık sorunlarına yol açan, turizm kenti olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ünye kentinin imajını düşüren bu soruna acil olarak çözüm beklemekteyiz” diye konuştular.

BAŞKAN YILMAZ DOĞALGAZA GÜN VERDİ AMA…

 

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz: 1 yıl önce “doğalgaz çalışmalarının biran önce bitirilmesi için özel çaba sarf ediyoruz. 2017 yılı kış ayı gelmeden Ünyeliler doğalgaz ile buluşacaktır” dedi.
Ünye ilçelerimize 2017 yılı kışı girinceye kadar tamamına doğalgaz verilecek. Doğalgaz yapımını devam ettiren şirket yöneticileri ile görüştük ve bu zaman diliminde çalışmaların biteceği bildirildi diye açıklama yapmıştı.

 

ÖNCE HAVA KİRLİLİĞİNE SONRA, LAF SİYASETİNE KIRMIZI KART

 

Sokaktaki vatandaş biz Ünyeliler olarak hava kirliliğin vermiş olduğu sağlık rahatsızlıkları bir tarafa ,siyasetçinin verdiği ama tutmadığı sözler neticesinde depresyona giriyoruz.Yeter artık diyor yaklaşık 5-6 seneden beri bu yıl doğalgazı kullanacaksınız vaatlerine inanmıyor ve sözlerin tutulmasını ve yaşanabilir bir Ünye istiyoruz dediler.

Exit mobile version