YILDIZ”BİZ SORUN DEĞİL ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ”

ggggf

Ünye Çevre ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu, Ünye Çimento Fabrikası’nı ziyaret etti. Yönetim Kurulu üyeleri, Ünye Cevizdere’ye kurulması planlanan çöp ayrıştırma tesisi ile ilgili olarak Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız ile bilgi alışverişinde bulundu. Konu ile ilgili olarak Dernek Başkanı İrfan Tosun, kamuoyunun da merak ettiği üzere Ünye Çimento’nun bu konunun neresinde olduğunu sordu.

Sayın Genel Müdür Yıldıray Yıldız Bey, Genel Müdürlüğü sıfatı haricinde mühendislik sıfatıyla da bizi aydınlattı bilgilendirdi, kendilerine teşekkür ediyoruz. Bizler bu tür tecrübelere her zaman saygı duyuyoruz.

YILDIZ”BİZ SORUN DEĞİL ÇÖZÜM ORTAĞIYIZ”

Ünye Çimento Genel Müdürü Yıldıray Yıldız, konunun önemini bildiklerini ve çevreye duyarlılık gösteren dernek üyelerini ağırlamaktan son derece memnun olduklarını belirtti. Genel Müdür Yıldız , atıkların bertarafının ülke açısından önemli bir konu olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da atıkların geri kazanımı ve bertarafı konusunda çimento sanayisini çözüm ortağı olarak görmek istediğini söyledi.

Bu yaklaşımla uyumlu olarak Türkiye Çimento Sanayisinin de yoğun çaba içinde olduğunu ifade etti. Çimento üretimin önemli miktarda kömür ihtiyacı olduğunu belirten Genel Müdür, bu kaynağın çok büyük bir oranda yurt dışından dövizle sağlandığını, atıkların geri kazanımı ile milli ekonomiye de değer kazandırıldığını belirtti. Avrupa ülkelerinde atıkların geri kazanımı ve bertarafı açısından Çimento endüstrisinin gelişmiş bir çözüm ortağı olduğunu, Çimento fabrikalarının yakıt ihtiyaçlarının yarıdan fazlasının atıklardan türetilmiş yakıtlarla sağlandığını söyleyen Genel Müdür, Türkiye Çimento sanayisinin bu yönde önemli bir gelişim potansiyeline sahip olduğunun altını çizdi.

Sosyal sorumluluk anlayışı ile, faaliyette bulundukları bölgenin önemli bir sorununun çözümüne yönelik Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen projede çözüm ortağı olduklarını ifade eden Genel Müdür Yıldıray Yıldız, çöpün toplanması, ayrıştırılması ve lojistiğinin Belediyenin sorumluluğunda olduğunu belirtti. Ayrıştırılan malzemenin geri kazanılabilecek kısmının Ünye Çimento’nun fabrikasında kuracağı hazırlama tesisinde teslim alınacağını, Ünye Çimento’nun kabul edilen malzemeye karşılık Belediyeye bedel ödeyeceğini söyledi.

YILDIZ”PROJEDE ÇEVRESEL ETKİLER DEĞERLENDİRİLDİ”

Yaklaşık 25 Milyon TL bedelle devam eden yatırım projeleri kapsamında inşa edilecek doğrama ve eleme işlemlerinin yapılacağı hazırlama tesisinden çıkacak nihai malzemenin yakılarak ısı enerjisi olarak geri kazanılacağını ve bertaraf edileceğini belirtti. Ünye Çimento bünyesinde devam eden hazırlama tesisine ait projede sızıntı suyu, koku ve benzeri çevresel etkilerin değerlendirildiğini ve bunlara ait teknik çözümlerin de proje içinde bulunduğunu ifade etti.

Ünye’de Cevizdere mevkiinde kurulması planlanan ayrıştırma tesisi ile ilgilerinin olmadığını belirten Genel Müdür, planlanan ayrıştırma tesisi ve bu tesis ile ilgili olarak dernek üyeleri tarafından dile getirilen, karşılaşılacağı düşünülen çevresel etkilere yönelik teknik çözümler hakkında da bilgileri olmadığını söyledi.

Dernek üyelerinin Ünye Çimento’nun yürüttüğü yatırımın ekonomik fizibilitesine yönelik sorusuna Genel Müdür Yıldıray Yıldız, projeyi sosyal sorumluluk anlayışı ile yürüttüklerini ifade etti.

 

 

Exit mobile version