ZİRAAT ODASINDAN FINDIK ÜRETİCİLERİNE UYARI

DFGBN

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, külleme hastalığıyla ilgili fındık üreticilerine uyarılarda bulunarak, “Hastalık Nisan ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla kendini göstermeye başlamaktadır. Bu dönemde çotanak bağlamaya başlamadan ilaçlama işleminin yapılması çok önemlidir” dedi.

Ziraat odasından fındık üreticilerine külleme uyarısı:

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındıkta hastalıklarla mücadele zamanının yaklaştığını belirterek, üreticilere küllenme hastalığıyla ilgili uyarılarda bulundu. Akça, “Korona virüsü ile mücadele ettiğimiz şu günlerde tarımsal ve hayvansal üretiminde devam etmesi geleceğimiz için olmazsa olmazımızdır. Bizim yöremizde nisan ayı başlarından itibaren birinci dönem yazlık gübreleme işlemleri başlamış olup; yavaş yavaş da hastalıklarla mücadele zamanları da yaklaşmıştır” diye konuştu.

Hastalık Nisan ayının ortalarında kendini gösteriyor

Külleme hastalığının fındığın mantar hastalığı olduğunu belirten Akça, “Bu mevsimde hastalık yaprağın alt kısımlarına yerleşerek yaprağın üst kısımlarında renk açılmaları, sarımsı beneklenme lekeleri ve sonrasında kahverengine dönüşerek erken dökülmeler görülür. Genç sürgünlerde ise un serpilmiş görüntüsü vardır. Erken dönemde hastalıkla buluşan çotanaklar ise kurumaktadır. Hastalık nisan ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla kendini göstermeye başlamaktadır. Bu dönemde çotanak bağlamaya başlamadan ilaçlama işleminin yapılması çok önemlidir. İlaçlama yapılırken dalların ve yaprakların tüm yüzeyleri güzelce ilaçlanmalıdır. Fakat çok sıcak ve çiseli havalarda ilaçlama yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.

Bordo bulamacı dökülmeli


İlaçlama yapılırken tüm koruyucu önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Akça, “Bu hastalıkla mücadelede esas olan diğer hususlara da dikkat edilmelidir. Bahçeler budanırken güneş ışığından daha fazla faydalanacak şekilde ve hava sirkülasyonunun sağlanacağı şekilde yapılmalıdır. Ayrıca yabancı ot mücadelesi de ihmal edilmemelidir. Bu hastalık mantar hastalığı olduğu için bu mantarın yaşayacağı ortamların sağlanmamasına dikkat edilmelidir. Hastalık bulaşmış dip sürgünleri(ışkın)ve yapraklar toplanıp imha edilmelidir. Yine sonbaharda yaprakların yarısının döküldüğü zamanlarda “bordo bulamacı” uygulaması ve dökülen yaprakların toplanarak imha uygulaması mutlaka yapılmalıdır” ifadelerinde bulundu. 

Exit mobile version