Ünye Ziraat Odasında çiftçilere yönelik tarsim tarım sigortası ile ilgili bilgilendirici seminer yapılırken,Ziraat Odası Başkanı Osman Sarı Kahraman üretici için her türlü mücadeleyi verdiklerini belirtti.
İlk olarak konuşma yapan Osman SARIKAHRAMAN sözlerinde şunları belirtti;
“Ülkemiz çok sıkıntılı bir süreçten geçmekte. Ülkemiz üzerinde çok ciddi oyunlar oynanıyor. Bunun bir ayağınındı fındık üzerinde olduğunu düşünüyorum. Biz Ziraat Odaları olarak elimizden geldiğince dillendirmeye çalışıyoruz.
Bazı köylerde 500-1000 metre karelik örnek bahçeler oluşturduk. Bu bahçelerde ne gibi çalışmalar yapığımızı önümüzdeki günlerde sizinle paylaşacağız. Son zamanlarda fındıkta bir küllenme hastalığı var. Bu bir hastalık olduğu için doğal afet sayılmıyor. Bunun sigorta kapsamına alınması konusunda sersenişler var. Küllenme bir hastalık ve mücadelesinin olduğu için sanırım sigorta kapsamına alınmıyor.
Fındıkta dip sürgünü temizlemesi ile birlikte bir seminere katıldık. Vatandaş bu bilgilendirme seminerinden sonra fındığın fiyatı ne olacak diye soruyor. Elimizden geldiğince fındığın kg de maliyetini, ortalama 9 TL’ye aşağı düşüremediğimiz için fındığın 10-12 TL’ye üreticiye pek fazla bir şey bırakmadığını elimizden geldiğince anlatamaya çalışıyoruz. Sesimizin yavaş yavaş bir yerlere gittiğini düşünüyorum. İstediğimizi henüz alamadık ama alana kadar bıkmadan usanmadan söylemeye devam edeceğiz.” dedi.,
Tarsım Bölge Müdürü Bülent YAŞAROĞLU ;
“Biz fındık üreticisiyiz ama fındık ile alakalı teknik bilgiye sahip değiliz. Tarsim kanunla kurulmuş olan ve kar amacı olmayan bir kurumdur. Tarsimin kesinlikle kar amacı yoktur. Sistem doğruluk, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sürdürebilirlik ve güvenilirlik ilkesi ilke tarım sektörüne hizmet yasası almış bir kurumsal yapıdır.”Tarımsal işletme bazlı çalışma modeli hakkında bilgi vereceğim. Bu Bakanlığımızın yeni kararı. Tarımsal işletme bazlı çalışma ile alakalı yasal düzenlemeler yapılıyor. Tamamlandığında Bakanlığımız bize bildirecek. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak çalışma yılık çalışma programı yapıyoruz. Bu program çerçevesinde üreticilerimizi bilgilendiriyoruz. Tarımsal İşletme bazlı model uygulama başladığında Bakanlığımızın bize yolladığı yol gösterici bilgilerle biz kendi aramızda mevcut köylerimizi, mevcut mahallerimize paylaşımlarını yaptık”dedi.