İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. CHP’li ATAY’dan “İstanbul Sözleşmesi”ne İlişkin Açıklama

CHP’li ATAY’dan “İstanbul Sözleşmesi”ne İlişkin Açıklama

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Ünye Kadın Kolları Başkanı Ayşe Atay, yayınladığı yazılı açıklamasında İstanbul Sözleşmesi‘nin, Mayıs 2011’de İstanbul’da imzalandığını, 1 Ağustos 2014’te yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Atay’ın açıklaması şöyle;

“ANALAR BABALAR EVLATSIZ, ÇOCUKLAR ANASIZ KALMASIN.

Gün geçmiyor ki kadın cinayeti ve kadına şiddet olmasın. Bitmiyor, bitirilemiyor önüne geçilemiyor.

Bir gün önce, evini ziyaret ettiğim mağdur kadın engelli çocuğunun nafakası için kocasına dava açmış, fakat kocası tarafından tehdit edilmiştir. Davadan vazgeçmemesi gerektiğini anlattığımda bana verdiği cevap şu; “Korkuyorum. Televizyonda ve gazetelerde sürekli boşandığı kocalarının eşlerini öldürdüğünü görüyorum. Ben ölürsem engelli çocuğuma kim bakar.”

Bizler bu kadın kardeşlerimize destek olamazsak ölüm, şiddet ve mağduriyetler sürüp gidecektir. Onların şiddet haberlerini basından duyup keşke dememek için İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasını istiyoruz. Bu bir zorunluluktur.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ NEDİR ?

İstanbul sözleşmesi, ilk olarak Türkiye tarafından İstanbul’da 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalanmış ve 1 Ağustos 2014 yılında yılında yürülüğe girmiştir.

 “Kadına yönelik şiddet”, ister kamusal ister özel alanda meydana gelsin kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik acı ve ızdırap veren veya verebilecek olan toplumsal cinsiyete dayalı her türlü eylem veya bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakma anlamına gelir ve bir insan hakkı ihlali ve kadınlara yönelik ayrımcılığın bir biçimi olarak anlaşılmaktadır. (madde3/a)

“Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet”, kadına kadın olmasından dolayı uygulanan ve kadınları orantısız biçimde etkileyen şiddet anlamına gelir. (madde 3/d)

SÖZLEŞME: Kadınları her türlü şiddetten korumayı ve kadınlara yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemeyi, kovuşturmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır.

Sözleşme ayrım gözetmeksizin şiddete maruz kalan bütün kadınlara uygulanır. 18 yaş altı da sözleşmeye dahildir.

Taraf devletler sözleşme hükümlerini uygulamakla yükümlüdür.

Taraf devletlerin yükümlülükleri ;

ÖNLEME: Kadınların aşağı bir cins olduğu veya erkekler ile kadınlar için alışagelmiş rollerin bulunduğu düşüncesine dayanan önyargıları ve her türlü önleyici tedbirleri almak

YARGILAMA: Şiddeti önlemede yetkili birimlerin (idari ve yargı) şiddet eylemi gerçekleştiği takdirde mağdurun güvenlik durumu ile ilgili tedbirleri yeterli ve acil bir şekilde almasını ve mağdurun ek bir travma yaşamadan hukuki sürece başvurmasını sağlamak

BÜTÜNCÜL POLİTİKALAR: Sözleşmenin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yapmak, bunun  için yeterli bütçe ayırmak, bütüncül eşgüdümlü ve etkili işbirliği içeren politikalar geliştirmek.Sözleşme şiddet mağdurlarının uzlaşma ve arabuluculuk gibi alternatif herhangi bir çözüm önerilerine katılmalarını zorunlu tutan düzenlemelerin yasaklanmasını öngörmektedir.” Dedi

CHP’li ATAY’dan “İstanbul Sözleşmesi”ne İlişkin Açıklama
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi