İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. ORDULU ÖĞRETİM ÜYESİNİN BİLİM ADAMLARINI SEVİNDİREN KEŞFİ

ORDULU ÖĞRETİM ÜYESİNİN BİLİM ADAMLARINI SEVİNDİREN KEŞFİ

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ajanslara haberine göre, Ezine ilçesine bağlı Yeniköy köyü sahilinde balık avlayan vatandaşlar, sahilde fosil olabileceğini tahmin ettikleri kemikler buldu. Bunun üzerine durum, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Ana Bilimdalı’nda görevli Dr. Öğretim Üyesi Ordulu Sevinç Kapan’a bildirildi. Üniversitede incelemeye alınan fosillerin 8-9 milyon yıl öncesine ait fil fosili olduğunu belirlendi.
Kentimizin duayen bayan terzisi Şaziye Kapan ile işadamı merhum Ali Osman Kapan’ın kızları olan Dr. Öğretim Üyesi Sevinç Kapan, “Fillerin atası dediğimiz bu hayvanların günümüzden 8-9 milyon yıl öncesine ait bir ortamda yaşadığını düşünüyoruz. Çalıştığımız bu örnekler, fillerin atasına ait diş fosilleri. Örneklere baktığımızda birden fazla birey olduğunu düşünüyoruz. Bir tanesi yaklaşık 30-40 yaşları civarında ergin bir birey. Diğeri, bebek diyebileceğimiz yavru bir file ait dişler. Bunu dişlerin kök yapısından algılayabiliyoruz. Çalışmayı Ege Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi ve Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Omurgalı Paleontolojisi Uzmanı, Dr. Öğretim Üyesi Serdar Mayda ile birlikte yapıyoruz” diye konuştu.

Dişlerin kök uzunluğundan bireyin yaşının aşağı yukarı tahmin edilebildiğini anlatan Kapan, “Bunun için bir tane dişin kökünün bulunması, diğerinin de köksüz olması birinin ergen diğerinin ise yavru birey fosillerini bulduğumuzu düşündürüyor bize. Bu fillerin yaşadığı alan, arkasında bir ormanın olduğu, önünün sulak bir alan olduğu ve bir tatlı su bulunduğunu alan. Muhtemelen de su ihtiyaçlarını karşılamak için bu alana gelmişler. Buradaki bir doğa olayı da, sanıyoruz ki onların ölümüne sebebiyet vermiş. Bu sayede de fosilleşerek bize kadar ulaşmışlar” dedi.

Kapan, “Bu Çanakkale için oldukça güzel bir haber. Bugünkü fillerin atalarının bu bölgede yaşamış olmaları önemli. Yakın civarda, Trakya bölgesinde varlıklarını biliyorduk. Burada da bulunuyor olması günümüzden 8-9 milyon yıl önce bugün Çanakkale dediğimiz bu karanın o dönemki coğrafyası hakkında yorum yapmamızı sağlıyor. Onun için bilimsel anlamda bizler için oldukça değerli bir bulgu oldu” diye ekledi.

ORDULU ÖĞRETİM ÜYESİNİN BİLİM ADAMLARINI SEVİNDİREN KEŞFİ
Yorum Yap
Asayiş Gazetesi