İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3.  ORDU’NUN TARİHİ BİLİNENDEN ESKİ 

 ORDU’NUN TARİHİ BİLİNENDEN ESKİ 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ORDU'NUN TARİHİ BİLİNENDEN ESKİ ODÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ERGİN AYAN: "ORDU BÖLGESİNDE İLK İSKANLAR PALEOLİTİK ÇAĞIN SONLARINDA 15 BİNLERDE BAŞLADI" "ORDU BÖLGESİ, MED VE PERS EGEMENLİĞİNDEN SONRA BÜYÜK İSKENDER VE ROMA DÖNEMLERİNİ DE YAŞAMIŞTIR"

ODÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ERGİN AYAN: 

 “ORDU BÖLGESİNDE İLK İSKANLAR PALEOLİTİK ÇAĞIN SONLARINDA 15 BİNLERDE BAŞLADI” ORDU'NUN TARİHİ BİLİNENDEN ESKİ ODÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ERGİN AYAN: "ORDU BÖLGESİNDE İLK İSKANLAR PALEOLİTİK ÇAĞIN SONLARINDA 15 BİNLERDE BAŞLADI" "ORDU BÖLGESİ, MED VE PERS EGEMENLİĞİNDEN SONRA BÜYÜK İSKENDER VE ROMA DÖNEMLERİNİ DE YAŞAMIŞTIR"
 “ORDU BÖLGESİ, MED VE PERS EGEMENLİĞİNDEN SONRA BÜYÜK İSKENDER VE ROMA DÖNEMLERİNİ DE YAŞAMIŞTIR”

Ordu’nun Altınordu ilçesinde Kurul Kalesi, Fatsa’da Cıngırt Kalesi, Ünye’de Kaya Mezarları gibi arkeolojik alanlarda başlatılan çalışmalarda her geçen gün yeni bulguların ortaya çıkması yörenin antik tarihine olan ilgiyi arttırdı.

Ünye ilçesinde bulunan tarihi mağaralarda 1960’larda yapılan kazılarda 15 bin yıllık taş baltalar, Altınordu’da Kurul Kalesi’nde 2 bin 300 yıllık bronz Apollon heykeli buluntuları, Yason Burnu’nda eski antik liman ortaya çıkması akademisyenlerin arkeolojik döneme ilişkin araştırmalarına ışık tutan eserler olarak görülüyor.

İLK YERLEŞİM 15 BİN YIL ÖNCE
Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ergin Ayan, arkeolojik araştırmalara göre, Ordu bölgesinin, insanlık tarihinin en eski çağlarından beri iskan edildiği, Paleolitik çağın sonlarında 15 binlerde başladığının anlaşıldığını belirtti. Özellikle Ordu’nun Mesudiye ve Kumru ilçelerinde Neolitik,Kalkolitik, Tunç ve Hitit Çağı kalıntılarına rastlandığını vurgulayan Prof. Dr. Ayan, “Ordu ili yüzey araştırmalarında tıpkı Samsun ve Sinop’ta olduğu gibi M.Ö. 2. Bin yılın ilk çeyreğinden sonra terk edildiği ve bu bölgedeki yeni yerleşimlerin Orta Tunç Çağının Asur ticaret kolonileri ile çağdaş (M. Ö. 2000-1750) erken evrelerine tarihlendiği görülmektedir” dedi.

“BÜYÜK İSKENDER DÖNEMİNDE ETNİK YAPI DEĞİŞMEDİ”ORDU'NUN TARİHİ BİLİNENDEN ESKİ ODÜ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. ERGİN AYAN: "ORDU BÖLGESİNDE İLK İSKANLAR PALEOLİTİK ÇAĞIN SONLARINDA 15 BİNLERDE BAŞLADI" "ORDU BÖLGESİ, MED VE PERS EGEMENLİĞİNDEN SONRA BÜYÜK İSKENDER VE ROMA DÖNEMLERİNİ DE YAŞAMIŞTIR"
Araştırmalara göre, M.Ö. 5 yüzyılda Ordu yöresinin merkezi olan Kotyora halkının Sinop’a vergi ödediğinin belirlendiğini kaydeden Ayan, şu bilgileri verdi: “Anabasis (Onbinlerin Dönüşü) adlı eserinde Ksenophon, yeteri kadar tahlil edebilmiş olmamakla beraber, bölge halkının etnik aidiyeti ile ilgili verdiği bilgide, Kotyora’nın Tibaren halkının topraklarında kurulmuş, bir antik Yunan kolonisi olduğundan bahsetmektedir. Buna mukabil çağdaş araştırmacılar, Ordu ilinin eski adı olan Kutyora’nın (Kotyorası-Kut yöresi) Kut Türklerinin mirası olduğunu ve ‘Kutların yaşadığı bölge, yöre’ anlamına geldiğini iddia etmektedirler. Bu adın etimolojik tahlilini dil uzmanlarına bırakarak, bu tür iddiaların doğruluğunun ihtimal dışı olmadığını da ifade etmek isteriz. Kaldı ki, İlk Çağ kaynaklarında küçük bir yer olarak belirtilen Kotyora’nın, Med ve Pers egemenliğinden sonra, Büyük İskender ve Roma dönemlerini de yaşadığı, fakat etnik yapısında önemli bir değişikliğin olmadığı vurgulanmıştır.”

yunus_emre-21-214x30044 img288

 ORDU’NUN TARİHİ BİLİNENDEN ESKİ 
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi