İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3.  KARADENİZLİ SERENDERDEN VAZGEÇMEDİ 

 KARADENİZLİ SERENDERDEN VAZGEÇMEDİ 

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KARADENİZLİ SERENDERDEN VAZGEÇMEDİ DOĞU KARADENİZ'DE ADETA DERİN DONDURUCU HİZMETİ VEREN SERENDERLER, KÖY EVİ MİMARİSİ VE GELİŞEN TEKNOLOJİYE RAĞMEN MİMARİ DEĞİŞİKLİĞE UĞRAMADAN GÜNÜMÜZDE KULLANILMAYA DEVAM EDİYOR

DOĞU KARADENİZ’DE ADETA DERİN DONDURUCU HİZMETİ VEREN SERENDERLER, KÖY EVİ MİMARİSİ VE GELİŞEN TEKNOLOJİYE RAĞMEN MİMARİ DEĞİŞİKLİĞE UĞRAMADAN GÜNÜMÜZDE KULLANILMAYA DEVAM EDİYOR

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde ‘doğal buzdolabı’ olarak bilinen serenderler, köy evi mimarisinin ahşaptan betonarme ve çok katlı şeklinde değişmesine, teknolojinin gelişmesine rağmen vazgeçilmezliğini sürdürüyor.

Doğu Karadeniz illerinde yaşayanların ortak Türk kültürünün bir örneğini oluşturan, buzdolabı, derin dondurucu, ambalaj ve tahıl ve bakliyat ambarı olarak görev yapan serenderler günümüzde hala kullanılıyor. Fare, sincap ve diğer zararlıların ulaşmaması için dört ayak üzerine inşa edilen ve herhangi bir hayvanın erişememesi için ağaç dallarından uzakta olmasına özen gösterilen serenderlere her türlü kuru bakliyat, tahıl ve yiyecek maddeleri saklanabiliyor. Karadeniz’in doğusunda kalan Trabzon, Rize ve Artvin illerinde ‘Nayla’ adıyla bilinen serenderlere mutlaka seyyar bir merdivenle çıkılırken, iş bittiğinde bu merdivenler asla yapıya dayalı bırakılmıyor.

MİMARİ DEĞİŞTİ, SERENDER DEĞİŞMEDİ
Günümüzde köy evi mimarisinin değişmesine, çok katlı betorarme yapılar inşa edilmesine rağmen serenderlerin mimarisi değişmedi. Başta Rize olmak üzere Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu’da evlerin yanı başında yer alan ve kültürün bir parçası olan serenderler, mimari güzellikleri ve zarafetleri görenlerin ilgisini çekiyor. Buzdolabının olmadığı dönemlerde dönemin ekmek ham maddesi olan mısırı kurutmak ve saklamak görevi yapan ve mısırdan başka ceviz, fındık, hurma ve fasulyeler için ambar görevini de yerine getiren serenderler, bu ürünlerin çürümeden kuruması için karşıdan karşıya rüzgar geçecek şekilde inşa ediliyor. Ahşaptan kafes biçiminde delikli olarak yapılan serenderin bir veya iki çeperi içeriye devamlı hava girmesine sebep oluyor ve kurutma işlemini yerine getiriyor.

img288 yunus_emre-21-214x30044

 KARADENİZLİ SERENDERDEN VAZGEÇMEDİ 
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi