İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
  1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. 24 KASIM 2015 ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

24 KASIM 2015 ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Adsız

FATSA ŞUBESİ

“Çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma” yolunda eğitimin önemini çok iyi bilen Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK Ulusal Kurtuluş Savaşını büyük bir başarı ile bitirdikten sonra: “SIRA EKONOMİK VE BİLİMSEL ZAFERE GELDİ.” diyerek 03 Mart 1924 yılında kabul edilen Öğretim Birliği yasası ile eğitimin de laikleşmesinin, çağdaş ve uygar bir nitelik kazanmasının önünü açmıştır.

               Büyük Önder:”Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür. Bir ulus ki resim yapmaz, bir ulus ki heykel yapmaz, bir ulus ki bilimin gerektirdiği şeyleri yapmaz, gerçeği açıklamalı ki  o ulusun ilerleme yolunda yeri yoktur.” diyerek eğitim, bilim ve kültüre, sanat verdiği önemi ortaya koymuştur.

              ATATÜRK, insan yetiştirmenin bilimin ışığında olması gerektiğine olan inancını şu sözlerle ifade etmektedir: “ BENİM MANEVİ MİRASIM AKIL VE BİLİMDİR:” Bu inancını Kurtuluş Savaşı ortamında bile bir an olsun aklından çıkarmamıştır. Bilim ve eğitime olan inancını, savaş sırasında Bursa’da öğretmenlerle görüşmesi ve burada en güzel konuşmalarından birini yapması çok açık bir şekilde göstermektedir. Laik ve bilimsel eğitimi çağdaş uygarlığa ulaşmanın birinci adımı olarak gören Büyük Önder, bilimsel bilgi ve düşüncenin öğretilmesi ve savunulmasında öğretmenlere büyük görevler düştüğünü belirterek onlara şöyle seslenmektedir: “ HİÇ BİR ZAMAN AKLINIZDAN ÇIKMASIN Kİ CUMHURİYET; SİZDEN FİKRİ HÜR, İRFANI HÜR, VİCDANI HÜR NESİLLER İSTER. SAVAŞ MEYDANLARINDA KAZANILAN PARLAK ZAFERLERİN YARARLI SONUÇLAR VERMESİ ANCAK İRFAN ORDUSUYLA MÜMKÜNDÜR.” Bu sözleriyle O, savaşın kazanılmasından sonra asıl savaşımın eğitim alanında ve cehalete karşı verilmesinin, laik, çağdaş ve antiemperyalist bir eğitim kadrosuna sahip olunmasının önemini vurgulamıştır. O’na göre yeni devletin ve toplumun öğretmeni laik ve demokratik cumhuriyetin kuruluş felsefesine bağlı ve bunu sonuna kadar savunacak bir donanımda olmalıdır.

                1 Kasım 1928’de kabul edilen HARF DEVRİMİ ile yeni Türk alfabesine geçilmiş ve Büyük Önder yeni harfleri halkına öğretmek için bizzat 24 Kasım 1928’de İstanbul Sarayburnu’nda kara tahtanın başına geçmiştir. İşte bugünün anısına 1980 yılı sonrası 24 Kasım günü ÖĞRETMENLER GÜNÜ olarak kutlanmaktadır.

            Büyük Önder okuma-yazma seferberliği başlatarak “MİLLET MEKTEPLERİNİN” açılışını sağlamış ve “BAŞÖĞRETMEN” sanını almıştır. “CUMHURBAŞKANI OLMASAYDIM MUTLAKA MİLLİ EĞİTİMİN BAŞINA GEÇERDİM.” diyerek eğitime verdiği önemi dile getirmiştir.

               Atatürk döneminde hem toplumsal saygınlığı olan ve hem de ekonomik sıkıntısı bulunmayan öğretmenlerin günümüzde toplumsal saygınlığının bulunduğunu söylemek güçtür. Ekonomik olarak da toplumun tüm kesimleri gibi büyük sorunları olduğu bir gerçektir. Toplumsal yaşamdaki olumsuzluklar da eğitim ve öğretimi etkilemekte ve kalitesini düşürmektedir. Ülkemizde iki yüz binin üzerinde öğretmen açığı varken sözleşmeli öğretmenlerin ataması yapılmamakta, atama bekleyen onlarca öğretmen adayımız atama beklemekte ve bir çoğu ne yazık ki girdikleri bunalım sonucu intihar etmektedir.

             Milli eğitim teşkilat yasasından ve Atatürk Kültür ve Dil ve Tarih Yüksek Kurulunun görevleri arasından Atatürkçü Düşünce sistemini savunma, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı insan yetiştirme bölümleri kaldırılmaktadır. Adeta ATATÜRK adı toplumun hafızasından silinmek istenmektedir. 1940’lı yıllarda Köy Enstitülerinin kaldırılmasıyla başlayan geriye gidiş günümüzde de Öğretimde Birlik Yasasının delinmesi gayretleriyle aynen sürdürülmektedir.

             Atatürkçü Düşünce Derneği Fatsa Şubesi olarak 24 Kasım gününün öğretmenlerin sorunlarının dile getirildiği, bu sorunlarının çözüldüğü ve öğretmenlerimize yeni haklar verilerek toplumsal saygınlıklarının arttırıldığı, ekonomik ve sosyal yönden rahatlatıldığı, eğitim ve öğretimin laik olma özelliğinden asla ödün verilmeyeceğinin bir kere daha ifade edildiği, öğretmenlerimize grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının verildiği bir gün olarak anılmasını istiyoruz.

               Bu istek ve inançla Sevgili Başöğretmenimizin ölümünün 77. yılında bir kez daha anısı önünde saygı, minnet ve şükranla eğiliyor, O’nu özlemle anıyor, tüm eğitim şehitlerine Tanrı’dan rahmet, emekli olanlara sağlık ve esenlikler diliyor, tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü kutluyor, saygılar sunuyoruz.     

                                                           Mustafa Kemal ERKEN

                                                                    Şube Başkanı

                                                 ADD Fatsa Şubesi Yönetim Kurulu Ad.

                                                                                                                                  

24 KASIM 2015 ÖĞRETMENLER GÜNÜ KUTLAMASI
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Asayiş Gazetesi