Ordu Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığının katkılarıyla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Kivi Şenliği” düzenlendi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Deneme Bahçesinde gerçekleştirilen kivi şenliğine Vali Vekili Ahmet Akın Varıcıer, Garnizon Komutan Vekili J. Albay Atamer Yeşil, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Vali Yardımcıları Mehmet Erhan Türker, Engin Avcı, ODÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz ve kivi üreticileri katıldı.
Vali Vekili Ahmed Akın Varıcıer yaptığı konuşmada; “Ordumuz için çok önemli bir ekonomik değer olan fındığın yanı sıra bal ve kivinin de ekonomik değere ilave olması üreticilerimiz için sevindiricidir. Halkımızın bu gelişmelerle teşvik edilmesi çok önemlidir. Güzel örnekler ortaya koyulduğu zaman vatandaşlarımızın bu örneği gereği gibi uygulayacağına şüphe yok. Bu organizasyonlar aynı zamanda üreticiler ile alıcının da karşılaşacağı bir ortam sağlaması bakımından çok önemlidir. Hasatın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Büyükşehir Başkanı Enver Yılmaz’da yaptığı konuşmasında; “Ordu kivi konusunda üzerine düşeni yapmış illerimizdendir. Kivi tropikal iklimlerin vazgeçilmez ürünlerinden bir tanesidir. İlimiz iklim ve toprak şartları da kivi üretimine son derece uygun görünüyor. Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman üreticilerimizin yanında olduk. 2015 yılında patates tohumluğu ve çilek fidesi dağıtımı ile üreticilerimize destek olduk. Kivi içinde üzerimize düşeni yapacağız. Bu kapsamda Valiliğimiz ve İl Müdürlüğümüz ile koordineli olarak çalışmaktayız. Buradan kivi hasadının başladığı bu günlerde kivi ürününden evine ekmek götüren üreticilerimize hasat sezonunun hayırlı olmasını diliyor ve teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz yaptığı konuşmada, “Bugün Ordu’nun 3 bin ton üretim ile Türkiye genelinde en çok kivi üretin iller sıralamasında 2. sıraya yerleştiğini söyleyerek, “Ordu ili olarak yılda yaklaşık 6 bin 500 ton üretimle ülkemizin toplam üretiminin yüzde 16’sını karşılıyoruz. Ordu’da 3 bin dekarı bulan kivi üretim alanı bulunuyor. Ancak, bu alanın 3 katı kadar daha kivi üretimine uygun alanımız mevcut. Şu anda ülkemizin kivi üretimi 40 bin ton, tüketimi ise 50 bin ton üzerinde. Üretim ile tüketim arasındaki fark ithalat üzerinden karşılanmaktadır. Oysa ki ilimizde kiviye uygun alanların değerlendirilmesi durumunda ülkemizin ihtiyacı olan ve ithalatla karşılanan yaklaşık 10 bin ton kiviyi rahatlıkla üretebilecek durumdayız. Yapacağımız çalışmalarla ülkemizin ithalat ile karşıladığı kiviyi ilimizde üreteceğiz. Böylece kalitede ilk sırayı aldığımız kivide, tıpkı fındık ve balda olduğu gibi ilk sıraya yerleşeceğiz” diye konuştu.
Kivi Şenliği kapsamında düzenlenen ‘En İyi Kivi Bahçesi’ yarışmasında Ünye’den Bekir Şimşek birinci olurken, Gülyalı’dan Ahmet Yeşilyurt ikinci, Perşembe’den Mustafa Kütük üçüncü oldu.
En İyi Kivili Pasta Yarışması’nda ise birinciliği Gülden Çimentepe, ikinciliği Esma Şahin, üçüncülüğü ise Aysun Baş alırken, protokol üyeleri yarışmalarda dereceye giren kivi üreticilerine ve hanımlara, plaket ve çeşitli hediyeler verdi.
Program, protokol mensupları tarafından kivi hasadının yapılmasıyla son buldu.