ÜTSO ÜYELERİ E-FATURA, E-DEFTER VE E TEBLİGAT KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ
Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÜTSO) daveti üzerine Ünye’ye gelen Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Oda Sekreteri Bahadır Baş, odaya kayıtlı üyelere 01 Ocak 2016’da yürürlüğe girecek olan e-fatura ve e-defter hakkında bilgilendirme yaptı.
Ünye Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirmede uygulamanın doğru olduğunun altı çizilirken, zamanın kısa olduğu ve belirli bir süreye daha ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Ertuğrul Yüksel yaptığı açıklamada, “Burada amacımız e-fatura e-defterde ki yeni hatlar geldi, 10 milyonu aşan bütün herkesin e-fatura e-defteri olması gerekiyor. Uygulama 01 Ocak 2016 tarihinden hayata geçecek. Yine e-tebligat dediğimiz bütün gelir ve kurumlar vergisini ilgilendiren bir uygulama var. 01 Ocak 2016’da hayata geçecek. Bütün perakendecilerin kullandığı yazar kasaların ömrü 31 Aralık 2015 itibariyle bitiyor. Onlar da 2016’da yeni yazar kasa bulamayacaklar. Çok ciddi 4 tane konu ile ilgili 01 Ocak 2016’da değişiklik durumu var” dedi.
DOĞRU UYGULAMALAR AMA ZAMANA İHTİYAÇ VAR
Ertuğrul Yüksel konuşmasının devamında şunları söyledi: “Burada şunu söylemek istiyoruz: Özellikle e-tebligat konusunda ticaret odası üyeleri ve esnaflar dün bir açıklama yaptı ve sıkıntı çekiyor. Dolayısıyla bu uygulamanın e-defter e-faturası mükerrirleriyle sınırlanmasını, kademeye geçiş konulmasını istiyoruz. Dolayısıyla bununla ilgili özellikle ticaret odalarında, esnaf odalarında ikaz etmek görevin de Ordu Mali Müşavirleri olarak üstleniyoruz ve arkadaşlarımıza iletmeye çalışıyoruz. E tebligatın bütün bir hedefleri değil de sadece e-fatura, e-defteri için uygulanması diğerleri içinde zaman içerisinde kademeli bir geçiş olmasını istiyoruz, yoksa bunların cezası var. Kurumlar vergisi için 1.300 lira, gelir vergisi için 660 lira cezası var. Buradan özellikle sesleniyoruz, 25 bin iş yeri, 23 milyon yazar kasadan bahsediliyor. Bunların 31 Aralık 2016’ya kadar değiştirilmesi mümkün değil. Süre çok kısaldı, her yeni bir yazar kasanın bin 300 lira maliyeti var. Ordu’da şu an bir firmaya sordum elimde 7 tane yazar kasa var diyor. Yani bizim bunları yetiştirebilmemiz mümkün değil. bu konuda da mutlaka bir esneklik sağlanmasının, geçişin biraz daha uzatılmasını talep ediyoruz. Ama bunların hepsi doğru uygulamalar, sadece biraz daha zamana ihtiyaç var.”